måndag, februari 11, 2008

Bort med taket.

Från TT :
Vid en pressträff senare på måndagen förklarade Reinfeldt orsaken till att regeringen backar när det gäller att införa en takregel för privata och kollektiva sjukförsäkringar. Enligt honom så har regeringen fått utfästelser från arbetsmarknadens parter om att den typen av tilläggsförsäkringar inte ska utvecklas ytterligare.

- Jag känner mig trygg med att parterna kan ta det här ansvaret, säger Fredrik Reinfeldt.

- Vi har fått den försäkran vi tycker var viktig.

Reinfeldt stöder sig på ett brev från Saco till finansdepartementet, samt på ett uttalande av Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström i fredags.

Statsministern uppger att regeringen framförallt varit oroad för att tilläggsförsäkringar till den offentliga sjukförsäkringen ska bli vanligare när regeringen enligt planerna sänker ersättningen till 75 procent efter ett års sjukskrivning. Det skulle motverka regeringens politik för att göra det mer lönsamt att arbeta.

För drygt en vecka sedan försvarade Reinfeldt förslaget. På pressträffen fick han flera frågor om inte omsvängningen är ett tecken på svagt ledarskap.

- Svenska folket får döma. Vill de ha en lyssnande regering, eller en som aldrig viker sig, säger Reinfeldt.

- Så här ser modern politik ut. Man utformar förslag, lyssnar in kritik och anpassar sig efter det.

Jag har läst det utomordentliga brevet som skickades in, och det är verkligen hur kul och bra som helst att Saco lyckats påverka regeringen att dra tillbaka förslaget om minskningsregel. Jag skulle nu helst vilja skicka över det hela till den norska kollegan som påstod att det definitivt var helt kört för en sådan organisation som Saco att påverka något överhuvydtaget efter som vi inte var knutna till ett parti. Men hey. Jag är ju inte den som är långsint!

Inga kommentarer: