onsdag, oktober 31, 2007

This just in

Hej Eva!
Tack för din nominering som ordförande inför nästa verksamhetsår. Valberedningen har beslutat att föreslå dig till omval och förslaget kommer att skickas med kongresshandlingarna.
Med vänliga hälsningar
Valberedningen

Ungdomspolitik

Här syns Richard, generalsekreterare på LSU presnentera Nyamko Sabuni som pratade om regeringens ungdomspolitik, följt av debatt med Magnus och Jytte.


Gammal är äldst- om diskriminering av unga i arbetslivet

I dag arrangerade LSU sitt forum för Ungas egenmakt. Här syns Hanna och Samuel från TCO diskutera båda diskriminering av unga och äldre i arbetslivet.
Jag själv var med i paneldebatten "Unga etablerar sig allt senare på arbetsmarknaden- vad för det för konsekvenser" med Dan Andersson från LO och Björn Lindgren från Svenskt Näringsliv. Genom vatten och läkerol klarade jag mig utan större förkylningsattacker, utan kunde istället fokusera på att göra ett bra jobb. Vilket det verkligen känns som att jag gjorde. Fick mycket cred för tydlighet efteråt vilket alltid känns bra.


tisdag, oktober 30, 2007

Entreprenörer och lederhosen


Fick för någon vecka sedan ett exemplar av boken Tidernas entreprenörer, skriven av Anders Johnson, en bok som kom ut i våras tror jag men som jag fortfarande inte haft tid att läsa. Ikväll efter att söta Carin varit här och lagat middag åt mig är det dock äntligen dags.
Skrattade högt då jag läste Cecilia B Johnsons blogg på Expressen:

Dock växer sig en liten oro inom mig allt större: Lack-kepsar och skinnvästar - hur ska detta sluta? I någon obskyr BDSM-klubb? Eller. I en österrikisk bierstube? Iklädd lederhosen?

Med tanke på min väska för stunden och den rätt nyinköpa kjolen..



Lederhosen nästa alltså? Nej, jag vet inte riktigt. Dock såg jag för nyligen ett par sådana i ett modereportage. De var märkta med "för den vågade". Av förklarliga skäl.

måndag, oktober 29, 2007

Eva Westerberg Puheenjohtaja SACOn opiskelijavaltuuskunta

Titta så spännande, jag har sagt något på finska!

( om din finska är något ringrostig finns artikeln på svenska här och har även tidigare varit publicerad i Entreprenör )

Intize

Fick just Intize nyhetsbrev vilket alltid är peppande läsning: Studenter från Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet som är engagerade i Intize erbjuder elever en unik tillgång till gratis privat handledning i matematik hela vägen från högstadiet till och med gymnasiet. Över 220 gymnasister åker varje vecka in till Chalmers och GU för att träffa sina mentorer. Varje mentor har hand om fyra gymnasieelever. I årskurs två ges möjligheten för gymnasieeleverna att i sin tur bli handledare till högstadieelever.

Jättesmart koncept, allt som kan göra elever mer öppna för matte är bra. Själv är jag dock mer eller mindre körd, jag har i alla fall noll och inget självförtroende när det gäller matematik. Kanske hade ett dylikt projekt varit något för mig?
I stället jobbade jag själv som handledare i tvåan/trean av gymnasiet i svenska för högstadieungdomar.

Ginger spice

Ingefära ska ju vara bra för att bota förkylning. Så min gigantiska rosa kopp som jag fick i 12 årspresent (eller liknande, jag är faktiskt inte precis så säker som det verkar) är nu fylld med ingefära och citronthe. Genom att ta till alla knep man bara kan tänka sig planerar jag att vara mer fit for fight imorgon.

Veckan, med eller utan feber, innebär bland annat lunchmöte med Magnus Aronsson, lunch med Josefine som tidigare jobbade på Politikerbloggen, seminariet om Ungas senare etablering på arbetsmarknaden (seminarieomgång 2 i schemat) och så ska jag hålla i ett seminarium om påverkansarbete för Jusek studerandesektion. I helgen har vi som jag tidigare skrivit om styrelsemöte i Gävle där vi ska spika alla propositioner och motioner inför kongressen. I samband med det ska jag passa på att åka upp till Söderhamn och äta middag med mina nära och kära på söndag kväll.

Ja, ni vet att det aldrig passar att vara sjuk?
Den här veckan passar det VERKLIGEN inte att vara sjuk.
Sesånu. Tänka positiva tankar. Tänka sig frisk. Dricka sig frisk med ingefärathe.

Sjuk


Snuvan urartade i en sjujädrans klassisk förkylning med alla obligatoriska komponenter. Att acceptera att man måste stanna hemma är svårt, och självklart går det inte heller att bara ligga upp o ner och vila upp sig. Typ förberedelser inför onsdagens paneldebatt på Kulturhuset gör sig inte själv, och det är jag själv som får det svårast om jag inte gör det med laptopen i knäet idag. Men lite extra tid att läsa DN fick jag,och då hittade jag tips om att Cosmonova kör dinosauriefilm nu på höstlovet. Jag behöver inte ens ett barn-alibi för att erkänna att jag verkligen ska försöka pussla ihop mitt schema så att jag kan åka till Naturhistoriska. Hurra vad kul! Någon som vill med och titta på spännande dinosaurier?

söndag, oktober 28, 2007

EWeekend

En väldigt trevlig helg som inleddes i fredags med konstutställning och middag med Lisa , fortsatte i lördags med inläsning av en hög med spännande rapporter följt av shopping och fika med Carin och därefter middag och en tidigt kväll hemma hos Stina i Uppsala. Här är jag nu fortfarande, strax ska vi gå till Kalmar Nation och ta söndagsfika på traditionellt Uppsalasätt.

Ett enda aber: jag är fruktansvärt snuvig, så där så att man knappt tror att det är sant.

fredag, oktober 26, 2007

En kväll med tema konst



En sedelärande historia

Magnus Aronsson, vd på Esbri, tipsade om denna underbara historia, läs och njut!
Skola och Näringsliv har i sitt nya nummer en artikel från onsdagens seminarium som sammanfattar alla diskussioner bra. Det är verkligen positivt att diskussionen om kvaliteten i utbildningen, från förskola till forskning, börjar komma upp på agendan ordentligt. Det ska bli väldigt spännande att se om det diskussionsforum som Kristina initierade i slutet av seminariet blir verklighet, och vilka stordåd som då kan uträttas.

I eftermiddag ska jag äntligen komma iväg på Moderna Museet och se på Bærtling, följt av middag med gamla kursare från museologin. Mycket bra, det var allt för länge sedan jag var på museet. Smsade Ulf som är intendent som jag lärde känna under min praktik på Moderna, men tyvärr var det en dag för hemmaarbete idag. Vilket å andra sidan ger mig en anledning att försöka ta mig till Moderna museet oftare i framtiden.

Jag ser fram emot att det blir vintertid förresten, det är helt enkelt omöjligt att ta sig upp ur sängen på morgonen nuförtiden. Jag behöver en extra timme, bums!

torsdag, oktober 25, 2007

Komplimang

Att analysera vilken typ av mail man får är intressant. Utvecklingen under året till en rejäl ökning av företags- och entreprenörskapsrelaterade frågor har varit enorm. Idag fick jag ett mail som började med:

Hej entreprenör!

Det var fint.

Inspiration

Idag fick jag möjlighet att under en timme lyssna på inspirerande Madelen Nilsson som är förbundsordförande på Naturvetareförbundet. Madelen kan nog vara den yngsta fackförbundsordföranden i Sverige, och ligger definitivt i topp när det gäller folk med en positiv glöd. Madelen har byggt upp en rad olika lokala akademikerföreningar, främst inom handel- och tjänstesektor, och det var väldigt givande att lyssna på hur hon lyckats med denna bedrift.

Därefter träffade jag min mentor Birgitta, för att sedan träffa Klara för en 4 timmars middag. Helt enkelt en kombinationsdag. Försök till organisation av alla motionssvar och att få ut ett uppstyrt handlingsmail till federationen trots att jag ville lyfta fram sambandet mellan Gävles uteliv och ansökan till att bli EU:s kulturhuvudstad 2014 ( Gävle tycks vara the place to be nuförtiden.) kombinerat med fantastiskt givande och utvecklande samtal om både ledarskap och politik.

Roligast idag var då jag och Klara satte ihop vår regering, som den skulle se ut om jag skulle vara statsminister och hon vice statsminister/utrikesminister. Ett riktigt dreamteam med bra statssekreterare också. En vacker dag så... en vacker dag.

onsdag, oktober 24, 2007


I Expressen kunde man läsa en artikel om hur chefens klädstil kunde avslöja personlighetstypen,eller något liknande. Fruktansvärt enahanda text där alla chefer förväntas vara män. Alltid. Ska ge mig i kast med ovanstånde bok skriven av teamet bakom Sex and the city nu. Förväntar mig kunna bli professionell relationsrådgivare efteråt.

Utbildning som bransch

Ett riktigt bra seminarium under eftermiddagen på Handelns utredningsinstitut, där ingen (varken av paneldeltagarna eller publiken) pratade för länge och oväsentligt utan alla höll sig hela tiden till det fina korta och koncisa konceptet.

Tillsammans med Anders Eriksson, tf rektor på KTH, Örjan Granqvist, IBM, Mikael Damberg (s) och Betty Malmberg (m) diskuterade jag rapporten, med ett stort fokus på hur samverkan kan vara en kvalitetsaspekt, samt vilka de andra aspekterna egentligen är.

Det finns en rad olika saker man bör titta på när man mäter kvalitet, dels de rent kvantitativa som lärartätheten, antalet disputerade lärare och undervisningstimmar per vecka. Men en minst lika viktig del är rent generellt samverkan samt uppföljningar, gärna i intervjuform, med de tidigare studenterna. Var har de hamnat? Har de fått arbete? Och har de nytta av sin utbildning i sitt arbete?

I rapporten skrivs det även om andra eftergymnasiala utbildningar, och högskolorna kan ju förstås lära av dessa. Men en poäng finns i att utbildningarna ser olika ut. Men det hindrar inte att man lär sig av varandra. Bland annat är det riktigt intressant att man kan se kampanjer som att det är något utmärkande med att ”du som väljer att utbilda dig hos oss får både utbildning och kontakt med arbetsmarknaden”… som jag såg i tunnelbanan förra veckan. Det är ju egentligen rätt absurt att något som ska vara självklart istället marknadsförs som unikt. För tyvärr är det så det ser ut. Högskolan har ju tre uppdrag- grundutbildning, forskning och samverkan. Tänk om man skulle marknadsföra sig med ”om du väljer att utbilda dig hos oss så får du en grundutbildning och kontakt med aktuell forskning”…
Andra eftergymnasiala utbildningar är ofta mycket bättre på samverkan. Högskolan borde ta till sig detta, men förstås utan att bli renodlade arbetsmarknadsutbildningar. Forskningen måste hänga med.

Vi måste bli bättre på att få ut information om utbildningsväsendet till elever på gymnasiet. Nu med den nya yrkeshögskolan så kommer det bli ännu viktigare att verkligen förmedla fakta om vad det betyder att läsa på ett universitet, vad det betyder att läsa på KY eller en yrkeshögskola. Hur ser arbetsmarknaden ut i olika brancher? Är jag beredd att flytta eller vill jag bo kvar i den här regionen? Saco Studentmässor spelar till exempel en viktig roll, där ca 25 000 gymnasieelever varje år får information från olika högskolor, utländska universitet, KY-utbildningar, osv osv. Men 25 000 är fortfarande för få, det här är kunskap som verkligen alla elever behöver få ta del av. Genom kunskap kommer också kraften att på allvar kunna göra aktiva val inför sitt utbildningsval.

Sedan handlar det också förstås om att ha en ordentlig kvalitetssäkring av utbildningssystemet, och att resultaten blir tillgängliga för den stora massan. Kvalitet bör premieras, det håller jag absolut med rapporten om. T ex kan ju ett etablerat rankningssystem sätta fart på konkurrensen. Tävlan mellan universiteten borde inte handla om den coolaste broschyren, det handlar om den bästa utbildningen.

Utbildningarna som har ett mindre glapp till arbetsmarknaden

Började dagen med ett intressant frukostseminarium med Lars Leijonborg som pratade om globalisering, sina egna upplevelser från bland annat Kina och förstås lite utbildning och forskning. Leijonborg berättade att han besökt denna blogg i går, och när jag läste hans nyhetsbrev precis förstod jag varför:

"Reaktioner på Globaliseringsrådets första rapport
Många av er rådgivare har kommenterat Globaliseringsrådets rapport, ”Kunskapsdriven tillväxt”, som jag skrev om i mitt förra brev. Jag har fått en hel del inspel om vad som borde tas upp mer i kommande rapporter, till exempel forskares karriärmöjligheter, hälsans och ohälsans betydelse för konkurrenskraften och Sveriges roll i EU i globaliseringsperspektiv. Tack för det!En del tidningar har kommenterat rapporten. Niklas Ekdahl skrev till exempel i en krönika i Dagens Nyheter 14 oktober att Globaliseringsrådets rapport ”är ett sensationellt dokument, dels genom sin extremt optimistiska bild av Sveriges framtid, dels genom samsynen mellan tunga aktörer.”
Fredric Braconier i Svenska Dagbladet skriver något mindre entusiastiskt på nyhetsplats att ökningen av de civila forskningsanslagen till en procent av BNP är ”det enda riktigt konkreta förslaget” i rapporten.
Flera ledarsidor har uppmärksammat att Globaliseringsrådet säger att det är angeläget att avskaffa värnskatten, samma vecka som finansminister Anders Borg i en intervju sagt att det inte är en prioriterad reform denna mandatperiod. De bedömer dock frågan lite olika utifrån sina respektive politiska tillhörigheter.
Dagbladet (s)
Hallands Nyheter (c)
Norrbottens-Kuriren (m)

Utrikesminister Carl Bildt och ordföranden i Sacos studentråd, Eva Westerberg, har skrivit om rapporten på sina bloggar. Den förre, som är ledamot i rådet, har dåligt samvete för att han inte deltagit aktivare och den senare noterar att Globaliseringsrådet liksom hennes egen organisation vill införa examensbonus.
Carl Bilts blogg
Eva Westerbergs blogg "

Kul!

I dag skrev både DN och Svenskan om Högskoleverkets nya rapport om vilka utbildningar som snabbast ger jobb. Återigen pekas det på det som Saco Studentråd lyft fram under hela året: öka samverkan för att minska glappet mellan studier och arbetsmarknad. Genom praktikplatser och entreprenörskapstänk ökar studenternas möjligheter att få en utbildning som lönar sig. Rapporten visar att variationerna mellan utbildningarna och orterna är stora. Bland annat kan efterfrågan på utbildningsinriktningen generellt spela in, men även den lokala arbetsmarknaden kan ha betydelse. Eftersom det finns stora skillnader är det angeläget att informationen om de olika utbildningarna är tydlig och lätt för blivande studenter att ta del av. Svaren på vad som händer med studenterna efter examen, hur många som får jobb, och om arbetsuppgifterna relevanta utifrån utbildningen behöver blivande studenter ha när de gör sitt val till högskolan.

Om någon timme ska jag iväg till Högskolan som bransch-seminariet. Allt går i ett vissa dagar.

tisdag, oktober 23, 2007

Tänk vad glad man kan bli


Inte nog med att det visade sig att jag skulle flyga med lufthansa både till frankfurt o stockholm vilket är ett av få flyg som går idag från lissabon pga pilotstrejk, jag blev dessutom äntligen värvad till deras bonusklubb som är samma som sas och fick då en resenackkudde i present. Jag har behövt en sådan länge. Spännade dag förresten! En hel del intressanta saker som togs upp.


Kongresshallen



måndag, oktober 22, 2007

Det gäller att passa på...



Jesus


Nästan som att vara i brasilien! 22 grader varmt,och väldigt synd att det är mindre än 24 h tills jag åker hem igen.

Hemligt gift?


Jag är anmäld som mrs westerberg av den portugisiska agenturen. Spännande. Sitter nu i ett typiskt ingenmansland,transitdelen på frankfurts flygplats. Min kombo Maria har varit i lissabon sedan i början av förra veckan på europeiska studentkårers möte,ska bli kul att träffa upp henne i eftermiddag. Själv ska jag ju på europeiska socialfondens möte i morgon. Har läst svenskt näringslivs rapport som ska diskuteras på onsdag på flyget. Det är en väldigt intressant rapport,jag tror att det kommer bli bra diskussioner. Kl 13 på onsdag that is,handelns utredningsinstitut på regeringsgatan.

söndag, oktober 21, 2007

En superhelg!

En enormt givande helg med ett styrelsemöte fyllt av motionssvarande och diskussioner kring detta. Alla var väldigt peppade och engagerade vilket var superkul! Efter en trevlig middag gick jag, Mikaela, Hanieh, Oskar och Henrik till Johan och Magnus födelsedagspartaj som var en ren orgie i "alla var där"-känsla. I present av oss fick de en varsin ryggsäck med en vinflaska och en SNYGG SMART FACKPAMP-tshirt i. Fantastiskt skojig tillställning som efterföljdes av en rolig sväng på dansanta lokaler med Mikaela, Frank och Fredrick. Som sig bör avrundades kvällen på ett hamburgerhak.

Trodde inte mina öron när väckarklockan ringde och det redan var dags att gå upp. Men det var det, och motionssvarsverkstan idag gick trots detta strålande. Efter en produktiv dag gick jag till SFF Stud och berättade om Saco Studentråd och pratade utbildningspolitik.

Imorgon bitti åker jag till Lissabon, med mellanlandning i Frankfurt. Jag har fortfarande inte fått något schema över tisdagen vilket får mig att känna mig lite stressad, i många fall är jag ett kontrollfreak av rang. Detta är ett sånt fall.

fredag, oktober 19, 2007

Motionstider

Jag vet att det kan verka lite i jämförelse med många andra organisationer, men det har en hel del år varit lite si och så med motionerandet (och då inte den fysiska formen, utan den politiska formen) till Saco Studentråds kongress. Därför är det väldigt glädjande att det hittills har kommit in 20 motioner, och det är ca 50 min kvar till motionsstopp (18 av dem har kommit idag, så det kan fortfarande ramla in saker). Styrelsen får att göra i helgen, enormt kul!

Går inte tiden FRUKTANSVÄRT snabbt helt plötsligt? eller dagen då jag fick heta Gunnar.

Hur många gånger per dag undrar man inte var det där papperslösa samhället tog vägen? Ja, inte syns det på kontoret i alla fall, framförallt inte dagar som denna inför en helg med styrelsemöte, föredrag och därefter resa till Lissabon då jag ska ha med mig en rapport från Svenskt Näringsliv och förberedelser inför seminariet på onsdag. Mer utav något slags vadande i papper. Jag ser fram emot helgens möte, det är alltid sjukt jobbigt men kul inför kongresser, diskutera proppar fram och tillbaka, och se vilka motioner som kommit in. Det är nu mindre än 8 timmar kvar till motionsstopp....
I morgon kväll ska vi på kalas också, och det är ju ALLTID en rolig aktivitet.

Idag byts telefonsystemet på Saco ut. När jag kom in på mitt kontor och tittade på den nya telefonen stod det "Gunnar W" i fönstret. Återigen hade man blandat ihop Wetterberg och Westerberg. Tänk vad mycket föredrag jag hade blivit inbjuden till om jag inte sagt till! Dock är väl mina Arvid Horn-kunskaper en smula begränsade så arrangörer skulle kanske ana oråd. Men man kan ju alltid lära sig!

Jag och Mikaela var till Systembolaget. Jag skulle inte handla något och hade följaktligen ingen plånbok med mig. Och som jag även kommenterade i det förra inlägget- jag är trots allt 26 år och borde kunna vara på ett Systembolag utan id-kort. Men icke. Eftersom jag var sällskap till Mikaela och det då ansågs som samköp fick jag springa för att hämta id-kortet på kansliet. Haha! Det är jättebra att de är hårda på systemet, men det är roligt när man råkar ut för det själv.

Nu ska jag återigen försöka få tag på min älsklingstjej som fyller 6 år idag.

torsdag, oktober 18, 2007

Arbetslivsanknytning i utbildningen ett fackligt krav?

Jösses! Fantastiskt att studenter inte överhuvudtaget ska befinna sig på arbetsmarknaden och dumpa andras löner. Jag vet inte om det stämmer, men jag har hört att VSF också är emot praktik för att det endast gynnar de som kommer ifrån en bakgrund där man har kontakter till de rättä ställena och att det därmed blir orättvist.
Ja, men det är ju fantastiskt. Hur många gånger ska man behöva visa att kontakter med arbetsmarknaden under studietiden är bra? Det ska självklart inte vara ett måste att arbeta extra under studietiden, studiemedlet är lågt och behöver räknas upp, det är jag den första att skriva under på. Men arbetslivserfarenhet ÄR bra, och väldigt många studenter vill jobba extra under studierna. Då har de all rätt att befinna sig där.

Jag förstår inte var den här dagen tog vägen! Kändes i morse som att jag hade en lugn dag, ändå satt jag med papper upp till armbågarna efter en kort stund. Men det hela avrundades efter ett möte om Saco-klubbar till en trevlig middag på en indisk restaurang med DIK-Ida, LR-Christian och Mikaela. Nu luktar jag lite lätt curry. Jag undrar hur det kommer vara efter två veckor i Goa, resan som jag betalade igår.

Det är för övrigt kusligt så väl den här klyschan om att alla män antingen är bögar eller upptagna stämmer för övrigt. Jag trodde att man skulle behöva åtminstone passera 35 eller 30 åtminstone för att komma fram till det. Men nej då, 26,5 år räckte alldeles utmärkt för mig.

onsdag, oktober 17, 2007

Så här var det.


Bild från jubileumsseminariet förra veckan, med Anders Björnsson, mig och Anna Ekström.

Entreprenör- lika självklart som anställd för unga?

Folkpartiet anordnade idag ett lunchseminarium med Anders Jonsson (som för övrigt inte bara är politiskt sakkunnig åt Leijonborg, utan även gift med min mentor Birgitta), Camilla Ljunggren från SIFE och Anne Abraham från Ung företagsamhet. Det var ett riktigt bra seminarium, med en intressant skara som lyssnade och också bidrog med sina egna erfarenheter. Roligast var mannen som hade arbetat som lärare i högskolan men som tröttnat på att studenterna ifrågasatte så lite, så han sadlade om och blev fårfarmare i stället. Som studentföreträdare hoppas jag att det inte fanns alltför stort samband däremellan, men roligt lät det i alla fall!

tisdag, oktober 16, 2007

Lack of real spice in your life

När man ska bli inflyttningsfest ska man ha med sig en present. Det vet ju alla. Men var sjutton ligger avdelningen för inflyttningspresenter till tankesmedjor? Det tog mycket tid och energi för mig och Magnus att fundera på det på eftermiddagen.
När man dessutom börjar bli hungrig, jackan känns för varm och all kraft bara försvinner gick vi tysta ett tag. Jag började bli riktigt irriterad på alla människor skulle gå så fruktansvärt mycket i vägen. Herregud, kan folk inte ha vett nog att liksom bara gå snabbt eller åt sidan eller ....
- Har du sett den nya gruppen på Facebook "I sectretly want to punch people who walk slow in the back of their head"?
Hah! Ja precis.
Till slut hittade vi helt okej presenter, ingen behövde slå någon, och det var bara något för kvavt på minglet sedan. Men framförallt väldigt trevligt, träffade många gamla bekanta och lite nya också, som till exempel migrationsministern Tobias Billström.

Utbildning och arbetsmarknad

Kommer just från en spännande hearing på riksdagen om unga människor och arbetsmarknaden. Fick flera intressanta inputs till bland annat Ungas egenmakt där jag ska prata om ungas senare etablering på arbetsmarknaden. Det kom upp många nya saker som jag inte tänkt på, eller som jag inte visste om. Arbetsmarknadspolitik är extremt intressant!

Om ett tag ska jag träffa upp Magnus för att ha sällskap till tankesmedjan Timbros inflyttningsfest i nya lokaler. Innan dess ska jag fila på inbjudningar till vår kongressbankett, en gedigen gästlista arbetades fram under gårdagens middag med Klara. Vi försöker att ha en privat kväll men urartar snabbt och tittar istället på förslag på mötesdatum för 2008 då mötet i Bryssel måste börja planeras i år. Framförhållning är i alla fall inte något som saknas.

Har en krönika på Politikerbloggen idag om glappet.

Dessutom- jag är helt helt frälst just nu i Säkert! Det finns ingen hejd på hur många gånger per dag man kan lyssna på hennes skiva. Titta också på denna underbara video. Fast denna låt är den bästa och starkaste av dem alla.

måndag, oktober 15, 2007

Bra med bonus i en globaliserad värld

Globaliseringsrådet presenterade nyligen rapporten Kunskapsdriven tillväxt. I denna rapport lyfts bland annat förslag om examensbonus, en fråga som drivits länge av Saco Studentråd tillsammans med Folkpartiet. Detta välkomnas naturligtvis av Saco Studentråd, som ser stora vinster med en bonus, både utifrån ett individuellt jämlikhetsperspektiv och ett samhällsekonomiskt perspektiv.
- I dagens återbetalningssystem baseras återbetalningen på lånets storlek och inte på inkomsten. Det här innebär att en låginkomsttagare med långa utbildningar bakom sig, vilket ofta är kvinnor och studenter med invandrarbakgrund, tvingas betala tillbaka en större del av sin inkomst jämfört med vad en höginkomsttagare med medellång utbildning får. Dagens system är väldigt orättvist ur ett jämlikhet- och jämställdhetsperspektiv, och befäster ofta gammelmodiga strukturer.Genom att införa en examenspremie kan vi öka antalet studenter, oavsett bakgrund, som känner att deras utbildning lönar sig!, säger Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd.
- Ur ett samhällsperspektiv kan också en examensbonus vara en ren vinst. Den samhällsekonomiska avkastningen av studier är tätt kopplad till antalet yrkesverksamma år. Högre utbildning ska nämligen löna sig för både samhället och den enskilda individen. Ett system som ger incitament för ett slutförande av studierna kommer att gynna vårt strävande efter en kunskapsnation i världsklass, avslutar Eva Westerberg.

Läs Globaliseringsrådets rapport här http://www.regeringen.se/content/1/c6/08/98/65/00554476.pdf

Bilden av manlig sexualitet

På en kvällstidningslöpsedel, eller om det var båda, så stod det om den 17-åriga pojken som blivit våldtagen av 4 tjejer. Jag gick förbi en grupp killar i samma ålder som honom som kommenterade det hela. Efter att ha hört deras kommenterar förstod jag på allvar vad mycket mod man måste ha som ung kille när man berättar en en sådan fruktansvärd händelse. Bilden av den manliga sexualiteten är så sjukt stereotyp, och de jämåriga killarna uttryckte sig så här:

- Vad fan. Våldtagen av fyra tjejer. Det är ju snarare att det borde stå med på CV:n ju. Han fick ju ha femkant!

Helt jävla sjukt.

Saco upp till kamp- med vår egen definition

Suveräna Anna Ekström intervjuas i dagens SvD. Bland annat säger hon detta om rekytering:
Organisationsgraden sjunker, lite mer för varje år som går. Det blir allt svårare att locka unga in i facket.
–Varje ny generation som kommer ut på arbetsmarknaden är mer ifrågasättande. Det är i grunden positivt, säger Anna Ekström. Utvecklingen tvingar facken att förnya sig. Sacos svar är att erbjuda medlemmarna inkomstförsäkringar och satsa mer på att fungera som coach i karriärutvecklingen.

Om a-kassan:
–Så många forskare säger att en ständigt mer generös a-kassa minskar arbetsutbudet. Det tror jag är sant. Avtrappade nivåer gör att folk söker jobb mer.Problemet är att förslagen hafsats fram.
–Mycket av förändringarna i a-kassan går i rätt riktning. Men de är så slarvigt och snabbt hopkokta att de ofta riskerar att leda till sin motsats.

Och arbetsmarknadspolitiken i stort:
- Bra arbetsmarknadspolitik kostar pengar. De signaler jag får från arbetslösa medlemmar och de som jobbar med förmedlingen är att kvaliteten riskeras när man drar ner på åtgärderna så snabbt som nu.

söndag, oktober 14, 2007

Idol

Har inte skrivit om det, men den jag beundrar mest av alla just nu är Anton Abele, 15åringen som startade Facebookgruppen Bevara oss från gatuvåldet och fixade manifestationen i Kungsträdgården i fredags. Killen borde bli månadens- nej årets- Stockholmare. Fantastiskt engagemang och kraft. Han kommer att gå långt.

lördag, oktober 13, 2007

-Maria. Vi är unga och vi är snygga och det är fredagskväll. Det här måste vi göra något åt!
... och det gjorde vi. En riktigt trevlig kväll med dans på Naglo och drinkar på Tranan.
Efter att ha blivit halvt bortträngd av dansgolvet av en tjej med uppenbara problem att lyckas se sin mobil tittade jag på min egen mobil och såg att jag precis fått SMS från Maryam i styrelsen som idag skulle vara med i en debatt anordnat av S-studenter. Hon bad mig ringa upp då hon behövde lite hjälp med förberedelserna. Så 00.50 i natt gick jag och pratade om Komvux och betyg. Ingen kan komma och säga att jag inte är tillgänglig!

Nu njuter jag av två dagar utan måsten. Ikväll middag med Gustav och imorgon brunch med Tobias.

fredag, oktober 12, 2007

Friday afternoon and this is on

Vissa fredagar är mer fredagar än andra. I dag är en sådan. Det finns en loj men förväntansfull känsla i luften. Om en stund ska jag möta upp Carin för att gå på manifestationen i Kungsträdgården. Sedan ska Carin använda sig av mig som personal shopper. Än så länge är jag gratis.

Lugnet i dag har gjort mig produktiv. Flera saker som inte hunnit göras är nu gjorda, saker i stil med att skriva krönikor, samla ihop utvärderingar och skriva in dem, planera styrelsemötet i Gävle om några veckor, förbereda inför nästa veckas träff med Sveriges Farmacevtförbunds studenter, skriva ut schema för en massa saker som händer nästa vecka. Då är det utskottsutfrågning på arbetsmarknadsutskottet om ungdomars situation på arbetsmarknaden, och Folkpartiet anordnar seminarium om entreprenörskap och unga. Bland mycket annat.

Det är helt klart med Lissabon 22-23 oktober nu i alla fall. Jag hinner komma hem till seminariet den 24, men får då istället flyga en halv dag ner till Lissabon och dagen efter lägga halva den dagen på att komma hem igen. Men vad gör man inte för den europeiska socialfonden?

Jag ramlade över en platsannons som en relativt stor ungdomsorganisation hade ute på nätet. Efter att ha läst den kände jag mig arg. Jag vet inte riktigt var det gick snett men man KAN inte på ett seriöst sätt mena att man vill ha en person mellan 20-30 år med stor erfarenhet och gärna relevant utbildning och sedan ha lönen... 16000 SEK. Den medarbetaren blir med stor sannolikhet inte långvarig.

Å andra sidan finns det folk med stor erfarenhet och lång utbildning som får 15 700 SEK i månaden.... Nämner inga namn. Men lite lurade människor finns det bevisligen lite varsomhelst.

Hursomhelst.
Det glädjer mig att Britney Spears nya låt är så pass bra som den är. Kom igen Brittan, gör en ordentligt jäkla supercomeback nu!

torsdag, oktober 11, 2007

Gästblogg:Magnus Wretlund

Magnus är vice ordförande i Civilekonomernas studentsektion.

Vad är kvalitet i den högre utbildningen egentligen?
Tidigare idag var jag på ekonomutbildningskonferensen Den Framtida Civilekonomen och fick höra både Anna Ekström från Saco och Jonathan Slack från Association of Business Schools försöka definiera utbildningskvalitet. Ingen av dem ville riktigt säga "det här är kvalitet!" och peka på något specifikt utan nöjde sig med att beröra idéer kring utbildningskvalitet och konstatera att det är ett minst sagt svårdefinierat begrepp.

Att nöja sig med konstaterandet kring utbildningskvalitet som ett svårdefinierat begrepp räcker inte längre. Det är dags att sticka ut hakan och börja våga säga vad som kan anses vara kvalitativt och inte. Det kan fortgå i evigheter med diskussioner kring hur subjektiv synen på kvalitet är, men det är dags för någon att våga kvantifiera begreppet och införa en poängskala för nyckeltal, ex. lärartimmar, karriärcoachningsmöjligheter, entreprenörsstödjande åtgärder och näringslivsinteraktioner. Det här är bara några få exempel på nyckeltal, men organisationer som Svenskt Näringsliv arbetar redan aktivt idag med vissa av dessa nyckeltal och redovisar en s.k. rankinglista skola för skola. Vem blir då först med en övergripande ranking för alla skolor och får chansen att vara tongivaren vad gäller de nyckeltal som blir utsedda till mest relevanta? Oavsett om dessa nyckeltal slutligen kommer anses kvalitativa, vågar någon peka på ett fåtal faktorer som kan anses vara kvalitativa och definieringsarbetet kring begreppet utbildningskvalité kan påbörjas på riktigt.

Dock finns redan den nämnda rankingen från Svenskt Näringsliv, så jag borde som student kanske redan vara nöjd, men icke. Svenskt Näringslivs ranking tittade inte på nyckeltal som lärartimmar/vecka eller antalet disputerade lärare, något som enligt min mening borde vara med för en rättvisare ranking. Jag vill ha ett ramverk med mellan 5-10 nyckeltal, som likt soliditet påvisar ett bolags stabilitet kan ett av dessa nyckeltal säga något om utbildningens kvalitet. Även om soliditeten för sig själv inte utgör en helhetsbild är det en indikator, ett nyckeltal, precis sådana som i dagsläget saknas för svensk utbildning.

Analys

Jag vet inte exakt vad, men jag tror att det säger något om en person om majoriteten av vännerna på Facebook har mingelbilder från sthlmfinest som profilbild.

Själv hade jag typ 15 av mina vänner med i Expressen då man kartlade politikernas användande av Facebook. Det kan säga något om mig.

Kuriosa på torsdagseftermiddagen

ABM Trainee, supersmart förslag från DIK.
Hysteriskt rolig insändare

När jag laddade upp bilderna från festen igår hittade jag de här trevliga bilderna på mig och mina älsklingar från förra helgen.


Försök få fyra personer där två är två spralliga barn att se normala ut på bild. Den här bilden speglar inte riktigt Julias personlighet. Men nåväl.. Tjejen till vänster är min syster.
Julia glad: Julia, Carl och jag:

..och Carl o jag:




-Nu kommer vi att hamna på Evas blogg! utbrast Patrik Nilsson från Sveriges Ingenjörer och Thomas Laurell, som var ordförande från Saco Studentråd tidigt 2000-tal och numera är pressekreterare på RFSL. Och det är helt riktigt!



Jubileum

Min generella poäng på gårdagens seminarium lät ungefär så här:

Studenterna står för framtiden säger man. Nå, i det här fallet får man väl ändå konstatera att det handlar om både dåtid och nutid också. Det var de yngre akademikerna som grundade Saco, och jag tror att de flesta också kan skriva under att för återväxtens skull är det bra att satsa på studenterna inom Saco. Och ändå så kan jag efter att ha läst jubileumsboken numer mer om Sveriges förenade studentkårer än om Saco Studentråd??!
Jag har fått mer koll på vilka som haft olika förtroendeposter efter ärofyllda uppdrag inom Sveriges förenade studentkårer än vilken politik Saco Studentråd drivit. För politik både har drivits och drivs i allra högsta grad i dag! I boken finns en bok på dig Anna när du var Studentrådets ordförande och en bildtext om en kampanj för studiemedlets höjande. Jättespännande! Jag vill veta mer! I stället vet jag nu vilka SFS-presidialer som satt med i den studiesociala utredningen 1959.
Eller varför inte diskussionen om CSNs vara eller icke vara från i somras där de borgerliga ungdomsförbundens artiklar i frågan nämns men inte Saco Studentråds engagemang i frågan.
Om inte Sacos egen jubileumsbok ser studenterna inom federationen, och all den glöd som vi har för utbildningspolitiken- då blir jag faktiskt lite orolig inför framtiden. Men! Att jag, som ordförande för studenterna, är med här idag är ändå ett himla gott tecken!



Fantastisk rolig fest igår! Jösses som jag dansade!

onsdag, oktober 10, 2007

Han i rött ska vara palme





På jubileumsfesten


..anna hälsar välkommen till de 800 gästerna

The deer tracks

Talangfulle David Lehnberg lyckas igen

Av alla motioner till riksdagen så har jag tittat extra på några

En snabb koll på vilken motioner riksdagens ledamöter skrivit och man kan snabbt konstatera:

.... att treterminssystemet inte är en död diskussion
Läs Saco Studentråds rapport på ämnet

... att uppföljning av studenter föreslås
Något som Saco Studentråd anser är en viktig aspekt i kvalitetsarbete, och har skrivit om t ex här

... att många slår ett slag för fribeloppets avskaffande, varav detta är en
Vilket vi bland annat tycker här

... att entreprenörskap i den högre utbildningen är uppe på tapeten
Och det har vi ju en idéskrift om

Detta var som sagt bara en snabbkoll, nu måste jag packa styrelsehandlingar innan det är dags för seminariet.

tisdag, oktober 09, 2007

This shoes are made for dancing

En dag där allt gått i ett. Så mycket i ett att jag tyvärr var tvungen att avstå kvällens Globaliseringsdialog. Sacos styrelsemöte var färdigt senare än förväntat, och de massiva propositionerna behövdes gå igenom en sista gång innan jag och Mikaela kunde lämna kontoret. Positivt med det var att vi fick lite lugn tid att äta middag på istället.
Hade ett givande lunchmöte med SFS ordförande Elin, ibland kan det också vara bra med viss tidspress. Man MÅSTE helt enkelt vara uppstyrd när det gäller diskussioner, och konkret med vad det är man kommer fram till.

Nu sitter jag med nymålade naglar och ska strax ha en sista genomgång kring packningen inför morgondagen. Efter jubileumsseminariet (som enligt uppgift ska vara det seminarium som lockat mest folk någonsin av seminarier anordnade på Lilla Nygatan 14) är det ordförandekonferens och sedan ska jag krydda min CV med erfarenhet av att vara entrévärdinna på festlokalen. 800 personer dyker upp, och på slutet av kvällen ska det dansas. Jag har ju som jag tidigare skrivit om köpt nya skor. Jag undrar hur de håller för dansning.

Rykande färsk bok

Inför morgondagens seminarium!
Under ledning av John Chrispinsson diskuterar Anna Ekström, jag, inbjudna gäster och Anders Björnsson, författare till jubileumsboken Sacos roll i samhället, igår, idag, imorgon.


måndag, oktober 08, 2007

Sicko!

Ikväll var jag och Maria och såg Sicko, Michael Moores nya film. Jag gillar verkligen fortfarande sättet han gör dokumentärer på, klippningen etcetera, även om det känns lite tidigt 2000-tal. När jag läste MKV A gjorde jag en kortfilm om Disney, och använde mig då av samma grepp. Tydlig inspirationskälla det där.
Hursomhelst. Effektivt var upplägget i alla fall. Jag grät när det var hemskt (och det var det), jag skrattade när det var roligt (och det var det) och jag längtade till London när han var där och filmade. Det var onyanserat om Kuba, men det var också effektfullt med Guantanamo.

Jag fick just mail från Eurocongressos som jobbar med att sätta ihop konferensen i Lissabon. Ser om de kan ordna att få hem mig i tid till seminariet jag ska vara med på som Svenskt Näringsliv anordnar den 24. Synd att man missar möjligheten att se något av Lissabon men...

Nå, nu måste jag fånga kvällen med att fundera lite kring Sacos 60år.

söndag, oktober 07, 2007

"Det ska inte bara löna sig att arbeta, det ska löna sig att studera också"

Juseks VD Louise Adelborg och Anna König Jerlmyr gör gemensam sak i Aftonbladet i dag på ett strålande sätt .Uppföljning av studenter efter examen- ja tack!

Har en rätt hysterisk vecka framför mig. I morgon är det fortfarande ledigt dock vilket är bra. Jag, mamma och Julia ska åka till Gävle i några timmar. Sedan beger jag mig hemåt, förbereder mig inför jubileumsboksseminariet och går på Sicko med Maria.
På tisdag är det jobb inför kongressen, lunch med Elin från SFS, Saco-styrelsemöte samt Globaliseringsdialogen på Rosenbad på kvällen. På onsdag jubileumsboksseminariet, ordförandekonferens för "Stor-Saco" samt det stora kalaset med drygt 700 gäster på kvällen. Detta följs av en torsdag, med en eventuell trötthet på morgonen, då alla styrelsehandlingar ska sammanställas och skickas ut, vilket innebär att propparna helst ska vara färdiga också. Jag försöker att ta varenda lediga stund just nu för att jobba med dem. På fredag är det dags att förbereda inför kommande seminarier och paneldebatter. Det är mycket nu, men det är mycket som är kul.

Nominerad!

Fick precis den mycket glädjande nyheten att mitt medlemsförbund DIK Student valt att nominera om mig till ett år till som ordförande i Saco Studentråd. DIKs motivering:Vi har valt att göra det då vi känner att Eva har gjort ett bra arbete under innevarande mandatperiod och vi ser gärna henne som ordförande under kommande period också.
Riktigt smickrande och kul att höra!

I anslutning till det skrev jag ett personligt brev (OK. Inte i en handvändning. Försöka själva att söka om ert jobb eller ert uppdrag och få till orden på ett bra sätt. Det är lite av ett test.)

Men så här blev det:

Personligt brev till nominering av Eva Westerberg


Ett år är kort. Väldigt kort.
Väldigt intensivt, väldigt utvecklande men fortfarande kort.
Det finns mycket kvar att göra, jag har mycket mer att ge. Därför har jag beslutat mig för att kandidera till ytterligare ett år som ordförande i Saco Studentråd.


Vem är nu Eva igen?

Vid 26 år fyllda har jag hunnit med en bred blandning av erfarenheter inom kultur och politik. Jag är uppvuxen i Söderhamn i Hälsingland, har dock rört på mig mycket och bland annat studerat på tre olika orter, arbetat på ytterligare andra etcetera. På min fritid är intressena främst annan politik än den utbildningspolitiska, mode och musik. En viss rastlöshet präglar mig, jag kräver hela tiden nya utmaningar och att det händer mycket.

Varför Eva ett år till?


Engagemanget för studentfrågor brinner hos mig!

Under året har fokusfrågan i Saco Studentråd varit glappet mellan studier och arbetsmarknad, ett område som jag outtröttligt kan diskutera i timmar. Detta område rymmer så mycket, men först och främst att studenternas utbildning ska löna sig. Jag har också arbetat intensivt med att anlägga ett internationellt perspektiv på utbildningspolitik, något jag anser är allt viktigare i en globaliserad värld. När jag började engagera mig i Saco Studentråd var det främst jämställdhetsfrågorna som fängslade mig, och det har det heller inte slutat gjort.

Saco Studentråd står på två ben. Vi är dels en påverkansorganisation, dels en samlingsplats för studerandesektionerna i förbunden. Med de begränsade personella och finansiella resurser som organisationen faktiskt har är det viktigt att fokusera sitt arbete. Vi kan inte som det ser ut i dagsläget vara ute på alla lärosäten samtidigt, eller driva förändringsarbete på alla fronter. Men med en tydlig fokusfråga som vi har haft i år, och med målmedvetet lobbyarbete samt nätverkande kan man faktiskt göra skillnad. Saco Studentråd blir allt mer kända som en seriös organisation att lita på, en organisation man vill synas tillsammans med.

Vi har fått ett stort genomslag i media, och att organisationen är mer känd ser man bland annat genom den tydliga ökningen i fått på vår webbplats, bland annat tack vare den blogg jag under året drivit. Under året har Saco Studentråd synts i fler och nya sammanhang än någonsin. Att till exempel Saco Studentråds ordförande är en av de 341 politiker, journalister, företagsledare, forskare och företrädare för tankesmedjor och intresseorganisationer som regeringens globaliseringsråd har bjudit in till Globaliseringsdialogen — en mötesplats för opinionsbildare är stort. Genom det nätverk som jag under året byggt upp har Saco Studentråd alla förutsättningar för ett framgångsrikt andra år med mig som ordförande.

Efter det här första året som ordförande har jag dessutom kunnat identifiera var det finns behov av att utveckla de mer långsiktiga strategierna i organisationen. Jag vill därför fortsätta, i dialog med vice ordförande, att satsa mycket på det interna arbetet, både inom styrelsen och inom federationen. Jag har många uppslag för hur jag skulle vilja stärka denna verksamhet, bland annat genom att fortsätta satsa ordentligt på ordförandenätverket, och på andra sätt verka som en plattform för förbundens studentaktiva.

Det bästa med mitt uppdrag är möjligheten att faktiskt kunna förändra och få chans att träffa olika typer av människor. Att vistas i olika miljöer, leda styrelsen och peppa studentaktiva till engagemang är andra stora plus i uppdraget. Det kräver dock mycket av personen som har uppdraget, att man kan ta egna initiativ, tar ansvar och har en vilja att satsa allt. Som jag tidigare nämnt tycker jag om utmaningar, och därför ser jag det inte som ett problem utan som en möjlighet.


Hur är Eva?

Energifylld och närvarande är två ord som definierar mig och mitt sätt att agera som ordförande och politiker.
Närvarande kan måhända kräva sin förklaring. Jag är närvarande på de rätta arenorna. Jag har dessutom en stark närvarokänsla, jag är bra på att känna av stämningen i olika sammanhang och basera mitt eget agerande utifrån det.

Referenser:

Ludvig Larsson, utredare Sveriges Ingenjörer

Mikaela Staaf, studenthandläggare/kommunikatör, Saco

lördag, oktober 06, 2007

Möte på tåg

I dagens DN kan man under Meddelanden/Personligt hitta följande:



1 år sen. Tåget GBG-Sthlm. Sön 24/9. Du man ca 50 såg mig, jag dig. Du tog ner min väska före Katrineholm. Jag kvinna 160 cm. Hör av
dig!


Jag blir så otroligt fascinerad av sånt här.

Vem är det som har skickat in det? Har hon i ett års tid drömt sig bort och undrat var mannen tog vägen och till slut tagit mod till sig och bestämt sig för att försöka göra något?
Har hon varje månad skickat in samma annons med förändringen 1 månad sen, 2 månader sen., 3 månader sen, 4 månader sen... osv?

Hur var deras möte? Drunknade de i varandras ögon, var det liksom hon och han mot resten av världen och har han också i ett års tid funderat vad som skulle ha hänt om de bara hade bytt nummer? Eller var det för honom ett vardagligt ögonblick, inget moment som fastnade, ett möte med en människa han två sekunder senare glömt bort?


Jag gillade för övrigt Filippa Reinfeldtintervjun i Babben&co i kväll. Och även de andra intervjuerna. Tänk den som fick se ut som Lill Lindfors.

Prinsessan och kungen

Att försöka sig på konststycket att skriva lättlästa, inspirerande OCH nytänkande verksamhetsberättelse är lite av en utmaning. Jag har inte gett upp tanken ännu, och då styrelsen fyller på med mer saker hoppas jag på att vi faktiskt kan gå i mål med denna ambition. Lite sånt har jag ägnat denna lördag åt, förutom att prova den fantastiska klänning som håller på att skapas av min mor till onsdagens jubileumsfest på Münchenbryggeriet, och en fika hos min syster med familj.

På uppmaning av min snart 6-åriga systerdotter ritade jag en prinsessa med rosa och lila balklänning och lila skor samt matchande lila krona. Det gick som en dans, att rita prinsessor- det kan jag. Jag har ritat otaliga prinsessor, rockstjärnor, allmänt snygga tjejer med galet könsstereotypa attribut under hela min uppväxt och det sitter i handen hur man ritar en schysst klänning. Men sedan kommer utmaningen. "Rita en kung".
Jag har ALDRIG lärt mig att rita killar/män. Jag kunde det inte som 10åring och jag kan det inte i dag. När jag ska rita en manlig figur så där rakt upp och ner är det som att alla bilder av män bara försvinner. Hur ritar man håret på en kille? Hur ritar man ett ansikte utan att ha långa ögonfransar? Och kungen skulle ha kostym på sig. Hur ritar man en kostym? Mina killar ritas alltid med för stora och för korta kostymer, vilket avslöjar sig på att jag inte får till proportionen mellan axlar, kropp och ansikte. Jag kan inte rita en kostym alls förresten. Jag kan rita läckra blåsor för fest.
Julia klagade inte. Men hon gillade prinsessan mer.

fredag, oktober 05, 2007

DIK Student


Har under eftermiddagen haft workshop om praktik med DIK Student. Tufft att de nu formulerar sin egen politik! Är på väg till Hälsingland nu,där jag i helgen ska umgås m familj samt skriva klart utkasten på propositioner. Passerar nu gamla hemstaden Gävle,där jag vet varenda liten sten o bänk. Det finns en trygghet i det.


torsdag, oktober 04, 2007

Vissa vet precis vad man behöver. Och har förstås ett försprång också. Det är ju lättare att visa omtanke om man bor tillsammans. Marias hemkomst och tillagande av både soppa och the vann med hästlängder över dejtingförslag. Maria och jag ska på bio på måndag!

Jubileumsintervju

Intervju på hemsidan...
Hej Eva! Vad hände den 10 oktober 1947?
- Då konstituerades organisationen SACO, efter att SYACO, Sveriges Yngre Akademikers Centralorganisation funnits i några år.
Redan 1941 pratade dock Aftonbladet i en ledare om att det bland de yngre akademikerna fanns planer på att bilda SILO: Sveriges Intellektuellas Landsorganisation.
Jag måste säga att jag är glad över att man valde ordet akademiker istället för intellektuell...

Du kommer att vara med i ett seminarium om den jubileumsbok som släpps på födelsedagen och prata om Sacos roll i framtiden bland annat. Vad tror du om framtiden för fackliga organisationer?
- Det duger inte att klaga över att de unga inte bryr sig, när de i själva verket kokar av vilja att påverka och förändra. Facken måste skapa utrymme och kanaler att uttrycka åsikter, så att den som vill kan göra en insats. Vi måste vi utgå ifrån vad medlemmarna vill ha, och inte hoppas att folk självklart ska veta att det är smart att vara med i facket. Den fackliga världen, där Saco studentråd spelar en viktig roll, måste anpassa sig till dagens och morgondagens behov. Vi måste lyssna på våra medlemmar och driva den politik som våra medlemmar tycker är viktig.

Hur ser det ut då, anpassar man sig till sin samtid?
- Både och. Det finns goda och det finns mindre goda exempel. Jag är stolt över Saco idag, vi har en större andel unga medlemmar än andra fackliga organisationer. Det märktes inte minst när jag i våras var på Europafackets kongress i Sevilla. På kongressen fick jag möjlighet att prata inför den närmare 1000 åhörarna om bland annat vikten att nå ut till unga människor och studenter. Ämnet var rekrytering och flera av de andra talarna fastnade i resonemang om att det handlar om att få de unga att inse hur bra facket är. Bakvänt tycker jag. Det finns ju helt tydligt ett problem i många fackliga organisationer där vi kan se hur fackets medlemmar är äldre än vad de borde vara. Vi ses som morgondagens organisationer. För att attrahera nya medlemmar och kunna hjälpa dem med all den expertis vi har måste unga människor bland annat involveras i beslutsprocesser på alla nivåer.
Läs mer om Sacos jubileum på www.saco.se/jubileum

Och ett nytt nyhetsbrev

Nu ska jag titta på Niklas och Jyttes debatt på SVT2.
Niklas har en ny grön munkjacka dagen till ära fick jag veta idag då jag sprang på honom och MUFs pressekreterare Gustaf.

Tävling!

Jag har vunnit biobiljetter!

Till Michael Moores nya film Sicko. Den har premiär i morgon, jag tänkte gå och se den på måndag kväll. Eftersom jag är sjuk och i behov av lite (eller mycket) uppmärksamhet just nu så utlyser jag en liten tävling.
Smsa något uppmuntrande till 070-557 19 84 så bjuder jag den mest uppiggande på bio på måndag.

Ett år av borgerlig utbildningspolitik

Jag har, tillsammans med bland annat Elin på SFS, summerat ett år av borgerlig utbildningspolitik i Uppsala studentkårs tidning Ergo.

En torsdag i oktober, med friskt väder.

Började dagen med ett frukostmingel hos Sofia Karlsson och Angeli Sjöström. De har startat ett samarbete med sina respektive företag för att ge organisationer och grupper ett skräddarsytt utbildnings- eller föreläsningspaket med fokus på organisationsutveckling. Använde mig av Angeli senast i fredags, och hon är verkligen grym. Tillsammans med Sofias kompetens har jag svårt att tro att det kan bli annat än succé.

Det var många bekanta på minglet, och till slut blev det nästan att stressa för att komma till mötet med Stockholms, Uppsala och Umeås studentkårer. Men det gick bra, och kanelbullar fanns inhandlat denna kanelbullens dag till ära. På vägen dit ringde Svenska ESF-rådet och bekräftade mitt "ja" till att vara en av 4 i delegationen från Sverige på konferensen The European Social Fund: Education and Training for Employment and Cohesion i Lissabon den 23 oktober. Jättekul! Jag representerar LSU på konferensen.

Fortfarande en förkylning som får mig alldeles matt. Ska nog gå hem snart och fortsätta läsa bokmanuset till Sacos jubileumsbok som jag ska diskutera nästa vecka. Det är verkligen spännande- om man är en organisationsnörd som jag är.

Intresserad av globalisering förresten? Ja, ska du säga nu. Då är detta ett hett tips:
Globaliseringen av ekonomierna har medfört att det har blivit lättare att flytta produktion från ett land till ett annat. Inledningsvis berördes främst enklare arbeten, men i takt med utbyggnaden av utbildningssystemen i omvärlden har också avancerade tjänster berörts. Globaliseringens inverkan på ett lands ekonomi är en fråga som debatteras flitigt inte bara i Sverige utan i stora delar av världen. Är globalisering ett hot eller är det en möjlighet? Hur påverkas akademikerna? Om det handlar en rapport av Saco-ekonomerna Lena Granqvist och Håkan Regnér som presenterades på torsdagen vid ett seminarium om akademikerna, lönerna och globaliseringen. Rapporten finns att ladda ner från Sacos hemsida www.saco.se

onsdag, oktober 03, 2007

Cold

Fy tusan.

Vakande snuvig, febrig, ont överallt och hysteriskt trött. Det tycks vara de tiderna nu. Men har lyckats hinna med en massa saker ändå idag. Nu ska jag försöka hinna avrunda dagen i så pass god tid att jag hinner hämta ut kemtvätt och skomakarskorna innan sex. Vi får då verkligen se hur det går.

Soppan som jag och Stina, som jobbar onsdagar för Saco Studentmässa, hittade var dock den godaste soppan som Gamla stan kan erbjuda en onsdag till lunch. Sedan bjöd John på tårta, "så att det märks att jag är tillbaka". När man får femhundra tillfällen per dag att gapskratta pga John (om det är med eller åt honom låter jag vara osagt) så är det svårt att inte lägga märke till att kommunikationschefen är tillbaka på kansliet!

Sweden-U.S. Entrepreneurial Forum 2007.

ESBRI och Saco Studentråd i samarbete- unikt tillfälle att träffa ledande entreprenörer '


I samarbete med ESBRI kan Saco Studentråd erbjuda sina medlemmar ett unikt tillfälle att möta flera ledande entreprenörer och investerare från USA.Syftet med forumet är att stimulera till tankeutbyte mellan entreprenörer, policymakare, riskkapitalister, studenter och forskare.

• Du möter C.P. Shankar som har byggt upp flera tillväxtföretag, bland annat OnStar som GM köpte upp för ett antal hundra miljoner dollar.

• Du möter Kimberlie Cerrone, affärsängel i Silicon Valley och expert på strategier för att försvara imateriella rättigheter.

• Du möter Tom Kosnik, professor på Stanford med erfarenhet från dussintals start-ups. • Du möter Michael Wood, USAs Ambassadör i Sverige .

• Du möter Statssekreterare Jöran Hägglund, Näringsdepartementet Och många fler...

Forumet arrangeras av: ESBRI, Näringsdepartementet och U.S. Department of Commerce

Huvudpartners är för närvarande: NUTEK och VINNOVA

Partner är för närvarande: Sheraton Stockholm

Mediapartner är för närvarande: Tidningen Entreprenör

Tid: Torsdag 11 oktober, kl 09.00-17.00 (registrering från 08.30, därefter mingel)

Plats: Näringslivets hus, Storgatan 18, StockholmPris: 995 kronor exklusive moms. Då ingår fm/em fika, lunch, dokumentation och mingel med förfriskningar och tilltugg

Du som är medlem i Saco studentråd kan delta utan kostnad på Forumet den 11 oktober och/eller workshops den 12 oktober. Ange att du är medlem i Saco studentråd i samband med din anmälan som måste göras senast den 5 oktober för att gå utan kostnad. Det är dock ett begränsat antal platser så först till kvarn...och anmälda som ej kommer är vi tvungna att fakturera en administrativ avgift.

Detta då det tagit upp plats för någon annan.Den 12 oktober arrangeras workshops på förmiddagen. Mer information om dessa på vår hemsida.Antalet platser är begränsat och anmälan är obligatorisk och bindande.

Bekräftelse skickas inom några dagar efter anmälan. Observera att alla presentationer är på engelska.Missa inte tillfället att höra på en rad intressanta presentationer, delta i diskussionen och knyta många nya kontakter!

Du kan anmäla dig direkt genom att mejla till: swe-us@esbri.se, eller via Esbris hemsida. Ange namn och fakturaadress.Mer information läggs kontinuerligt ut på http://www.esbri.se/sweden-usEller gå till: http://www.esbri.se/sweden-us

Välkommen!

Eva Westerberg, ordförande Saco Studentråd
Magnus Aronsson, VD Esbri

Högskolan och de eftergymnasiala utbildningarna i ett branschperspektiv

En rapport med fokus på den svenska högskolan och de eftergymnasiala utbildningarna har tagits fram av Handelns Utredningsinstitut, HUI på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Högskolerapporten är en del i serien "Utbildning som bransch" där rapporter om grund- och gymnasieskolan tidigare presenterats. I rapporten tas ett nytt grepp där hela utbildningssektorn studeras utifrån ett branschperspektiv. S

Samtliga rapporter i serien "Utbildning som bransch" fokuserar på effektivitet, produktivitet, kvalitet och konkurrenskraft samt potentialen för tillväxt i det svenska utbildningssystemet.
Rapporten om högskolan och de eftergymnasiala utbildningarna presenteras av Fredrik Bergström och Nora Prochazka från HUI.

Därefter följer en debatt med följande panel:
Anders Eriksson - tf Rektor, Kungliga Tekniska högskolan, KTH
Eva Westerberg - Ordförande, SACO:s Studentråd
Fredrik Bergström - Vd, Handelns Utredningsinstitut, HUI
Moderator: Nicklas Mattsson - Chefredaktör, Tidningen Entreprenör

24 oktober 13.00-16.00
Anmäl dig här: http://www.svensktnaringsliv.se/kalendarium/article36694.ece

tisdag, oktober 02, 2007

Olle Bærtling

Samtidigt som jag skriver ut material till eftermiddagens möte, svarar på en mailintervju på engelska, skriver nyhetsbrev och laddar upp bilder till Saco Studentråds Facebookgrupp (jag jobbar allt som oftast så, i ett slags strukturerat kaos) ramlar nyhetsbrevet från Moderna Museet in.

Jag behöver verkligen ett besök där snart. Det är pinsamt länge sedan jag var där.
Jag saknar det. Bara en sådan sak att det snart är premiär för Olle Bærtling (En modern klassiker 6 oktober - 6 januari)

Någon som vill följa med?

måndag, oktober 01, 2007

Addicted to shoes

Nilson Group har startat en skogalleria på Drottninggatan som jag idag besökte. Det gjorde lite ont i hjärtat av att min gamla arbetsplats nu var helt oigenkännlig, men annars kändes det bra. Jag köpte ett par "smygrockiga, men ändå lätt lyxiga"-pumps som kommer göra sig väldigt bra till det mesta. Sedan att jag allt som oftast är lite för bekväm för att orka ha på mig högklackat är en helt annan historia. På Sacos jubileumsfest nästa vecka är det ju t e x ett måste. Om man låter sy upp en cocktailklänning för ändamålet så ska man också ha snygga skor. Så enkelt är det.

När jag stod och väntade på Sara på stan idag träffade jag på de underbara styrelseledamöterna Maryam och Monireh. Energin hos dem är överväldigande, på ett bra sätt. Saco Studentråds styrelse består verkligen av en hop bra människor.

Min framtid, fackens framtid, och utbildningsväsendets framtid

Min vice ordförande Klara är så rolig. I telefon nyss:
-Jag har lite planer för din framtid som jag tänkte att vi skulle diskutera snart.
- Planer om MIN framtid?
- Ja, jag satt och funderade på det igår och kom på lite grejer.
- Haha, ok. Ja, det är ju onekligen ett ämne som berör mig så det vill jag gärna diskutera.
-Ja. Så du är beredd!

Sitter nu och lyssnar på Studio 1s diskussion om fackens framtid. Det är tråkigt att de inte tog med någon representant från den centralorganisation som ökar... men det är jäkligt bra att de har diskussionen!

Nästa vecka ska jag vara med i ett fulltecknat seminarium där Sacos jubileumsbok ska presenteras, och jag, Anna Ekström och Anders Björnsson ska diskutera bland annat det som Studio 1 diskuterar: framtiden. Den 10 oktober mellan 11-12.30 på Saco är det. Men fulltecknat som sagt.

Apropå arbetsmarknad och apropå seminarier så kommer jag i slutet av oktober att vara med i en paneldiskussion anordnat av Svenskt näringsliv.
Svenskt näringsliv har de senaste månaderna arbetat med en rapportserie med namn ”Utbildning som bransch”. Rapporterna fokuserar på resurseffektivitet, produktivitet, kvalitet, konkurrenskraft och potentialen för tillväxt i de olika utbildningsformer som finns i Sverige idag. Den 24 oktober kommer en högskolerapport samt en slutrapport som ser till hela utbildningssystemet att presenteras på ett seminarium. De två rapporterna är de sista i en serie om fem där utbildningssektorn studeras utifrån ett branschperspektiv.På seminariet kommer rapporterna att presenteras. Därefter följer en paneldiskussion där rapporterna kommenteras och frågeställningar utifrån rapporterna diskuteras.

Spännande!

Some free time

Idag är jag ledig. Då får man passa på att göra de där sakerna som man inte hunnit på ett tag- promenera i Hagaparken, lämna in saker till kemtvätt, gå till skomakaren, luncha med Carin och ikväll ska jag träffa min X-kombo Sara.

Den här veckan kommer annars innefatta en hel del möten, ska träffa SERO, LR Stud, Uppsala och Stockholms studentkårer, gå på frukostmingel på Processrum, hålla föreläsning om praktik och jobba vidare med alla grejer till kongressen. Egentligen skulle jag vilka påstå att jag inte har tid att vara ledig idag. Men så får man inte tänka hela tiden. Det är viktigt med regelbunden rekreation, kan inte bara leva på att jag och Mikaela ska få in en sparesa efter kongressen...

Och just det.
Till helgen ska jag åka till Hälsingland och krama mina älskade syskonbarn!