onsdag, april 01, 2009

Varför är det så svårt att bli svensk?

Hur man skapar ett överläge mot en svensk person: Säg till, den kolugna, personen "Men varför är du så upprörd?". För svenskarna är det nästan det värsta som finns.

Det var ett av de tips Maciej Zaremba lärde sig på sin egna resa till att bli svensk. Själv hade han på allvar känt att han var svensk då han i alperna började skämmas för att gäng svenska ungdomar som härjade på hotellet.

Det var ett intressant frukostsamtal, med spännande betraktelser och tankvärda anekdoter, som hur en del invandrare känner sig ibland illa behandlade för att deras svenska kollegor aldrig bjuder hem dem. Men de missar att kollegorna inte bjuder hem någon annan heller, oavsett efternamn eller bakgrund. Eller hur det på 70-talet fanns lappar med råd för nyanlända hur man ska bete sig mot svenskar. Till exempel ska du aldrig sätta dig bredvid en person på bussen om det finns lediga sätten, eller börja prata med någon okänd med orden "hur mår du?", och du ska alltid hålla minst 100 cm avstånd till den du pratar med.

.... men svenskarna är anpassningsbara. I dag är reglerna ändrade till 80 cm!

Hela seminariet går att se på här.

Inga kommentarer: