torsdag, januari 31, 2008

Apropå grymma

.... så är den grymma (och snygga) styrelsen för Saco Studentråd med på en prydlig bild på webben nu.

Hästpojken

Angående Stockholm-Göteborg så finns det en sak att konstatera: en väldig massa bra musik kommer från Göteborg. Jag gillar ju inte bara Britney Spears (vilket man lätt kan tro eftersom det är mest henne jag nämner) utan har ju ett stort indiehjärta i mig också. Broder Daniel, Bad cash quartet, Håkan Hellström och nu Hästpojken. Fantastiskt bra!
Sitter och skriver underlag till styrelsemötet på våra verksamhetsplaner, bland annat grundat på styrelsens brainstorming på förra mötet. Det finns bara en sak att säga: Saco Studentråd kommer fortsätta att göra stordåd! Ska ikväll ha första mötet med den interna Almedalsgruppen, och med tanke på det genomtänka underlaget Christian skickade ut kan det inte bli annat än grymt. Jag är väldigt peppad!

Träffade World class-coachen imorse, och fick en genomgång (som jag hoppas att jag kommer ihåg också) på en massa maskiner och ett eget skräddarsytt program. Det känns bra.

Nu ska jag strax äta lunch med Rebecka från Svenskt Näringsliv, men innan det vill jag bara poängtera att det inte är någon blockad av syndikalister på Lilla Nygatan 14. För där sitter jag, och här har Saco sitt kansli. Däremot är det blockad på kanske nummer 10?

onsdag, januari 30, 2008

Bloggare?

Jag skulle nog aldrig etikettera mig som en bloggare. Ni vet, trycka visitkort med titel bloggare eller så. Jag har en blogg, men det är inte en titel för mig. Men jag blev ändå positivt överraskad över att jag idag fick en inbjudan till att träffa en partisekreterare, just i egenskap som bloggare:
....inbjuder dig som bloggare till ett informellt samtal ...

Jag kanske bara inte blivit tillräckligt uppmärksammad?

Tyvärr får jag inte heller den här gången möjlighet att utveckla min identitet som bloggare, för jag är i Tyskland på det utsatta datumet.

PS: Ni som inte tittar på Kvällsöppet på Tv4 just nu missar något väldigt underhållande. Stockholm vs Göteborg tycks vara ett ämne att diskutera till döddagar.

Citerad i Akademikern

Akademikerförbundet SSRs tidning Akademikern har skrivit om Saco Studentråds kongress, och har då med ett citat om gubbar och mossighet från undertecknad.
Jag har köpt en ny privat mobil, och när jag satte över SIM-kortet blev allt i oordning. Jag tänkte då att jag på ett smidigt sätt skulle radera allt och föra över kontakterna från Saco-mobilen genom Bluetooth.
Men varför skulle livet vara enkelt?
Nu har jag en tom mobil.


Piece of me

Ok, först måste jag konstatera att jag verkligen hoppas att Britney Spears repar till sig snart så hon kan fortsätta vara den fantastiska artist hon verkligen är. Ja, jag är ett stort Britney-fan och en mobiltelefon utan Britneysignal är ingen riktig telefon, samt nya Piece of me är superbra.

Med det sagt kan jag åter fokusera på förberedelserna inför eftermiddagens Saco-styrelsemöte då jag bland annat ska dra vår kongress förslag till stadgeändringar som förhoppningsvis Saco-styrelsen bifaller. I övrigt är det ganska uppenbara saker som är på agendan för Saco-styrelsen, det är den obligatoriska arbetslöshetskassan och Lavalmålet som ska diskuteras bland annat.
Mötet följs av middag på Le Rouge, som jag tyvärr missar då det istället är en träff med ett nätverk jag är med i.

Imorgon bitti ska jag för övrigt träffa en personlig tränare. Enligt Metro är det bland det trendigaste i träningsväg just nu. Jag trodde att det hade varit det det senaste decenniet, men nåväl. Det blir kul hur som helst.

måndag, januari 28, 2008

Lite fasta har ju ingen dött utav

Så, en dag då regeringen och arbetsmarknadens parter träffats och diskuterat den svenska modellen och lagstiftningsändringar av framförallt utstationeringslagen och Lex Brittania
och vård av kollektivavtalen, får jag tillbringa på kirurgen till, visade det sig, ingen nytta.

Klockan 00.00 i natt fick jag sluta äta, klockan 06.00 i morse sluta dricka. Strax innan 12.00 kom jag till kirurgen, fick klä om till en osexig sjukhusoutfit och äta starka smärtstillande tabletter. Sitta en stund i väntrummet, få dropp, vara hungrig och matt, sitta en stund till, och en till, efter några timmar träffa en läkare som konstaterade att jag just nu var frisk och att en operation då skulle vara vansklig.

Jahapp. Så var det med det. Jag blev ihoppackad och ivägskickad på något skakiga ben (att inte dricka är jobbigt) samt ett tungt huvud (smärtstillande när man inte har någon smärta ni vet).

söndag, januari 27, 2008

Detta är vad jag kallar service

Jag har fått det av tandläkaren tidigare, men nu skickar även sjukhusen ut SMS-påminnelse. Jag är för!

Mångfaldens möjligheter

Den 13-14 februari anordnar Södertörns högskola konferensen Mångfaldens möjligheter. Under torsdagen ska jag vara med i en debatt om vägen till jobb för studenter från studieovana hem. Mer information kommer.

Det här med livslönen

I dagens DN Söndag finns en läsvärd artikel om människor som fått drömjobbet utan att plugga. Den inleds med intervjuer med både Sacos samhällspolitiska chef Gunnar Wetterberg och Sacos ordförande Anna Ekström. Den sistnämnda uttrycker bland annat oro kring utvecklingen kring att ett samhälle där man måste ha en utbildning för att duga. Jag kan inte annat än att instämma i den oron!

Dessutom är det en paradox, "alla" ska läsa vidare, men den akademiska kompetensen primeras inte i den utsträckning jag skulle önska.

Jag pratade ju utbildningspolitik med studenterna i FSA i morse. De läser till att bli arbetsterapeuter. Precis som alla andra studenter har de som studerar färre år att tjäna ihop livslönen på. I en Saco-rapport jämförde statistikern Thomas Ljunglöf utfallet för några akademikeryrken med vad de skulle ha tjänat om de hade börjat arbeta direkt efter gymnasiet och gått i pension vid 65 års ålder. För att komma upp i samma livslön skulle arbetsterapeuterna behöva arbeta till 79 års ålder. Det är den livslöneutvecklingen som är den sämsta bland våra förbund, men de är inte ensamma med att ligga runt 70-75 år. Det motbevisar tesen att Saco-medlemmarna alltid är höginkomsttagare.

Jag gläds för bland annat arbetsterapeuternas skull att den studiesociala utredningen har i sina direktiv i uppdrag att titta på möjligheten att införa en examenspremie. Just dessa långa utbildningar med låga löner skulle gynnas av ett sånt förslag, och argument kring det kan man bland annat läsa i den här krönikan.

lördag, januari 26, 2008

En riktigt trevlig middag igår tillsammans med bla Thomas , Mikaela, Oskar, Anna, Ludvig m fl Avslutade med en sväng på Torget som behändigt nog stängde klockan ett. Då var det enklast att åka hem vilket innbar en inte alltför sen kväll.

Idag har jag och Carin promenerat runt Djurgården, ikväll ska blir det eventuellt bio och imorgon ska jag träffa FSAs studentsektion ute på Akademikerhuset i Nacka och prata utbildningspolitik med dem. På kvällen kommer min kära mor. När man ska opereras, som jag ska göra på måndag, kan man behöva sin mamma.

Det är för övrigt klart nu att jag ska åka till Celle den 7-10 februari för att tillsammans med några av de tyska facken planera en europeisk konferens. Jag tror det blir ett spännande och lite tufft möte. Tufft för att Saco och Akava är ofta lite annorlunda än de andra. Jag är glad att Jukka ska dit också, tillsammans kan vi nämligen uträtta stordåd som gör att även våra medlemsgrupper känner sig representerade i Europafacksfrågor. Dessutom verkar Celle vara en enormt pittoresk stad som det blir kul att besöka.

fredag, januari 25, 2008

Möten

Åter igen en dag fylld med intressanta möten. Dagen inleddes med en intern konferens för förbunden, därefter lunch på Shogun med bl a Anna, och därefter möte med Nicklas Sandström som är ansvarig för Moderata studenter. Vi sprang på Christofer Fjellner , Daniel Kolm och pratade A-kassa med Carl Grufman och jag och Klara fick oss också en rundtur på Moderaternas kansli. Genom att vara en slags organisationsnörd har jag utvecklat ett intresse för andras kanslier och möteslokaler, och Praktsalen hos moderaterna föll mig i smaken.

Nu är det dags för avtackningsmiddag för kongressfunktionärerna.

torsdag, januari 24, 2008

Mer lika än olika

Morgonen började med ett välbesökt seminarium på Saco om kvinnliga och manliga akademikers syn på ledarskap. Välbesökt ja, men få män/killar och få unga kvinnor. Ungefär som det gärna ofta ser ut då jämställdhetsfrågor är på tapeten. Synd, då det i allra högsta grad är något som berör oss som är i början av karriären och ännu ej skaffat barn. Sacos lönestatistik visar att fram till barnafödandet har kvinnor och män samma löneutveckling, sedan blir det ett brott för kvinnorna- och man hämtar sig aldrig.

Vill kvinnor bli chefer och ledare då? Vår undersökning visar på ett tvärsäkert resultat. Ja, det vill vi! Åtminstone i samma utsträckning som männen vill det. Det är ett stort missförstånd i samhället om att vi har ett problem med att kvinnor inte vill bli ledare. Mats Odell pratade vid budgetproppen om att det måste till satsningar för att öka kvinnors vilja. Det är en vanföreställning. Däremot finns det spännande analyser kring varför det ändå inte syns i samma grad på ledande befattningar. Vilka? Läs rapporten

Unescostrategin

Har under eftermiddagen varit på Rosenbad där den svenska Unescostrategin presenterades. Lars Leijonborg inledde och berättade lite om Unesco och varför vi behöver en svensk Unescostragei. Han berättade om att universalitetsprincipen var både FN-organens fördel och nackdel. Ett organ som ska verka för förändring där det inom "familjen" finns de som är emot förändring, och som exempel gavs Kinas medverkan i Informationskommittén och Förenade Arabemiratens medverkan i Jämställdhetskommittén. Å andra sidan ger arbetet sida vid sida med länder där demokratin inte genomsyrar samhället en unik möjlighet till dialog.
Göre Thurdin, ordförande för Svenska Unescorådet, tog upp just det här med jämställdhet, och berättade om hur generalkonferensen i våras visade flera prov på medelålders män som avslutade sina framföranden med att "vi får inte glömma bort kvinnorna, de som vårdar oss och håller oss i handen och våra mödrar".
Härligt med folk som fattat grejen. Inte.
Presentationen avslutades med att man fick anmäla intresse till de samverkansgrupper Svenska Unescorådet har startat. Samverkansgruppen för utbildning var självklar för mig. I den svenska strategin står det bland annat att Sverige ska understödja medlemsländernas arbete med att reformera utbildning, kvalitetsgranskning och ackreditering av högre utbildning. Heja!


onsdag, januari 23, 2008

Jag skrev ju häromdagen om nomineringen till Framtidens kvinnliga ledare. Jag dammade av gamla minnen och hittade listan från 2007. Den är fylld av inspirerande och coola personer, och det är verkligen jäkligt coolt att jag i år kommer att vara med på en lista med 74 tuffa tjejer. Det må jag säga.

Mingel, alumni och morgondag.

Det var ett välbesökt utbildningspolitiskt mingel på socialdemokraternas riksdagskansli ikväll, träffade bland annat Kajsa Borgnäs, Oscar Engedahl (som jag nu gör ett nytt försök att träffa snart, förra gången fick jag ett möte som drog ut på tiden), Caroline Helmersson Olsson, Peter Hultqvist , Kristina Persdotter från TCO mfl mfl. En hel del intressanta diskussioner om både utbildningspolitik i stort, egna erfarenheter samt privata framtidsplaner.

Och apropå egna erfarenheter fick jag idag en fin inbjudan från HiG som bjöd in mig till deras nystartade alumninätverk. Bra initiativ som jag förstås stöttade på en gång och registerade mig till.

Morgondagen inleds med att Charlottas rapport om hur krympta ytor krympor kvinnors karriärmål, därefter lunch med Sanna, styrelseledamot i SFS samt kanslichef hos LUF/Liberala studenter, för att avrundas med en presentation av den nya svenska Unescostrategin 2008-2013 som regeringen har antagit. Regeringen har antagit en strategi för svenskt arbete med Unesco, FN:s organisation för samarbete mellan länder inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation. Det övergripande målet är global, hållbar och rättvis utveckling. Högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg och riksantikvarie Inger Liljequist kommer att medverka liksom Görel Thurdin, ordförande för Svenska Unescorådet och generalsekreterare Johan Lindell. Eftersom dagen avslutas med en sväng till Uppsala där jag ska äta middag med Ludvig kommer det nog finnas mycket att prata om efter en sådan intressant dag.
Efter att skrivit en kommunikationsplan kring ett framtida projekt blev jag intervjuad om master/magister-utbildningar. Riktigt svårt att ge konkreta tips kring något som verkligen handlar om från fall till fall. Tror att det blev något vettigt av det hela i alla fall.

Om en stund ska jag träffa Tobias, tidigare SFS-ordförande och PR-konstult på Westander och som idag driver Agenda PR tillsammans med Lars som jag haft en del att göra med i olika europeiska uppdrag.

Därefter ska det diskuteras webbplats med Mikaela och Åsa, följt av ett mingel hos (s) i utbildningsutskottet. Kvällen kommer att avslutas med ett möte med min kära vice ordförande Klara. Den här veckan är riktigt fulltecknad med möten och att-göra-listor. Det blir så när jag håller nästa veckan on hold pga måndagens operation. Inga modeveckaaktiviteter för mig alltså...

tisdag, januari 22, 2008

Resor och Beautiful business award

Den här dagen bara flyger fram! Har hunnit fått en massa bra saker gjort, tillfredställande då det bara är att bocka av en massa saker i att-göra-listan. Kontakter har tagits, föredrag skrivits, underlag till Saco-styrelsen likaså. Dessutom har jag ätit lunch med Olle, som jag var tillsammans med i slutet av 90-talet/början av 2000-talet och dessutom var sambo med under ett år i Stockholm. Vi har inte setts sedan kanske.. 2003 (?) så det var kul att träffas igen. Han var sig lik.

Annars har det också varit en dag präglad av reseaffärer. Alla olika typer av resor som ska bokas inför Brysselmötet i mars (när man ska vara gruppreseledare för 12 personer är det lite av ett pusslande) har nu kommit i hamn, tack vare fantastisk hjälp av Lisa som jobbar på Akademikerresor, den byrå som vi använder oss av. Dessutom kommer jag med största sannolikhet åka till den tyska staden Celle om några veckor för ett förberedelsemöte inför en stor europeisk ungdomsfacklig konferens som kommer att hållas i höst. Finansering av den internationella potten på Saco har säkrats, nu har jag också fått koll på var Celle ligger (nära Hannover) och har ett förslag på resplan. Förhoppningsvis kan det synkas ihop med Jukkas resplan, under förutsättning att även den internationella avdelningen på Akava tycker att det är ett viktigt möte. Vilket det ju är, och vilket de också borde tycka.

Jag fick just ett roligt besked, Angeli Sjöström från Processrum har gått vidare i Beautiful Business Award . Det är en nationell tävling arrangerad av Öhrlings PricewaterhouseCoopers och nätverket Driftig.nu Tävlingen lyfter fram spännande kvinnliga företagare i syfte att inspirera Sverige till ett mer hållbart företagande. Vinnaren offentliggörs på ett härligt mingelevenemang den 19 februari -och dit kan du anmäla dig kostandsfritt. Jag kan tyvärr inte gå på eventet, men jag håller tummarna på distans för Angeli!

Det är något vitt på marken!


Jag är och tränar en timme och vad händer? När jag kommer ut är det snö! Det har jag inte sett sen Azerbadjan...

måndag, januari 21, 2008

Shortcut/Ledarna

Detta landade just i min inkorg, förstås mycket smickrande:

Grattis till nomineringen som Framtidens Kvinnliga Ledare 2008!
I oktober blev du kontaktad med anledning av att du var aktuell för en potentiell nominering till listan Framtidens Kvinnliga Ledare 2008. Nu vill vi informera dig om att du har blivit nominerad! För andra året i rad rankar Shortcut, tillsammans med Ledarna, de 75 främsta unga kvinnliga ledarna i dagens Sverige. Vinnarna kommer att koras den 6 mars. Din inbjudan till galan är på väg!

Nu ska jag strax iväg till The Studio som ska ta pressbilder. Innan dess återupplivar jag lite Indienminnen då jag med posten dels fick en CD med Annas bilder, samt en CD med musik.

söndag, januari 20, 2008

Att vara bloggare är att vara en sorts exhibionist. Förstås. Det är meningen att bloggen ska skapa dialog med läsarna, men ur den aspekten är det inte speciellt ofta det fungerar så bra. Antingen skriver ingen något, eller så skriver en massa personer elaka, onödiga eller bara konstiga saker. Det är bara att titta runt på de stora bloggarna så hittar man mönstret. Det finns alltid saker som motbevisar tesen: t ex den gången då Alex Shulman i sin stora Aftonbladet-blogg en söndagsmorgon frågade vad folk gjorde uppe och människor gav helt fantastiska små glimtar av deras liv. Alex, och Calle när DET begav sig (nu har Calle ett nyhetsbrev som dock inte får vara mixat mellan "ödmjuka Calle och "bitchiga Calle" utan bara låter den sistnämnda ta plats. Ändå underhållande), hade levande kommentatorsfält. Den där söndagsmorgonen skrev folk, och det spelar egentligen ingen roll om det är sant eller inte, om hur de just vaknat då one-night-standet gick, hur de höll på att packa ihop sina saker då de skulle flytta isär, hur de hölls vakna av en snarkande svärfar etc etc. Det var fantastiskt.

Hursomhelst.
Jag har en statcounter som jag går in på lite nu och då. Den har dock bara de senaste 100 besöken så jag har absolut ingen som helst överblicksbild av besökarna på den här bloggen. En statcounter visar var besökaren kommer ifrån (ibland kan man se vilken hostname också, t ex tco.se eller dn.se och så vidare) och hur besökaren kommit till sidan, dvs direkt, eller genom google och vad har man då sökt på, eller från en annan sida. Det är lite storebror ser dina nätvanor. Det kan då vara ett lätt sätt att hitta länkar och så vidare. Jag hittade genom detta en väldigt söt länk precis.

Apropå artikeln i svenskan


... Så kan detta bland annat ses som ett bevis att jag och Maria inte hör till gruppen utan kunskap. Vi har politikalmanackan från DN på kylskåpet.

Okunskap

Jag blev faktiskt riktigt häpen över den här artikeln, att folk i allmänhet kanske inte alltid bryr sig om politik visste jag tyvärr. Men att de inte visste att det innan valet var en socialdemokratisk regering... hur går det ens till? Hur ökar man intresset och kunskapen egentligen? Dags för fortbildningskampanj?


Jag blev ju invald i Saco Studentråds styrelse 2004. Hittade idag den här bilden på Facebook, som Johannes lagt upp, taget en liten stund innan valet. I bakgrunden syns Magnus Leivik som idag sitter i LSUs styrelse.

Nostalgi!

Andra dagen på styrelsemötet har flytit på bra, dock fick jag lite sneda blickar av min styrelse då jag åkte hem klockan 21.30 efter middagen. Tydligen ska jag omgärdas av ett rykte som säger att jag inte är den som går och lägger mig den tiden. Jag förnekar allt som pekar åt det hållet. God natt!

lördag, januari 19, 2008

Plötsligt händer det


Ja,revolutionen alltså. För alla som känner mig vet att jag har fruktansvärt dåligt lokalsinne men är åtminstone duktig på att typ varje dag besöka hitta.se. En rosa ficknavigator är ju som gjord för mig. Vill ha!

fredag, januari 18, 2008

Årets första möte

Började dagen med att träna i ottan. Kände mig mycket modern med den egna TV-apparaten som var kopplad till maskinen så att jag samtidigt som träningen kunde fördjupa mig i bland annat psykvårdsdiskussionen på Nyhetsmorgon.

Därefter startade det första styrelsemötet för året. Dagen har verkligen varit fantastiskt bra, styrelsen är en grupp med riktigt fina och smarta personer, och alla dagens föredrag har gett mycket. Vi inledde med Micke från samhällspolitiska avdelningen som gick igenom en rad aktuella politiska områden. Efter lunch på Shogun fortsatte vi med att besöka riksdagen där Anna tog hand om oss på ett föredömligt sätt. Här fortsatte bland annat förstås de politiska diskussionerna. Därefter träffade vi en annan Anna, den för dagen aktuella angående den obligatoriska a-kassan som berättade lite om Saco Studentråd under hennes tid som ordförande, och lite om situationen idag- både när det gäller Saco och Saco Studentråd. Efter det tog Jon vid, som pratade om förtroendet som ideellt aktiv och företrädare för en organisation, samt hur man på bästa sätt hanterar det genom smart kommunikation och påverkan. Vi avrundade dagen med att Karolina, som har en gedigen bakgrund som verksamhetsrevisor och idag arbetar på Riksrevisionen, berättade lite om sina erfarenheter från det fältet och tipsade lite kring hur revisorer kan arbeta. Bra både för verksamhetsrevisorerna och styrelsen.

Kort sagt: en mycket givande dag!

Imorgon och på söndag fortsätter mötet.

torsdag, januari 17, 2008

Ang presidentvalet



...så var det det jag trodde. Hillary is my woman!

Style

Det är liksom inte alltid helt lätt att ta kort på sitt eget hår från sidan. Men ungefär något sånt här ser det nystajlade håret ut efter en omgång med någon slags hårfärgningsblondering. Jag traumade lite innan färgningen pga den valfrihet den bjöd på. Det var en liberal hårfärg! Jag vill ha en kommunistisk hårfärg som pekar med hela handen och visar den enda tänkbara vägen.

I Goa sydde jag upp en faboulus cocktailklänning hos Superior Tailor. Jag har inte haft något särskilt tillfälle för den ännu, men ikväll skickade Jukka från Akava datum för Aova 25årsjubiulumsgala i Helsingfors. Oh yes, I'm going!
Ett intressant perspektiv på saker och ting får man när man är med om händelser som denna: jag och Mikaela kom in till riksdagens besöksgrupp. Där satt en äldre herre redan. Herren lyste upp.
- Är ni också med i torsdagsgruppen???
-Nej, nej det är vi inte.
-Nähä. Vad ska ni göra då?
-Vi ska träffa Roger Tiefensee, riksdagsledamot från Centerpartiet.
-Är det sant? Oj! Var det inte VÄLDIGT SVÅRT att få till det mötet? (detta sagt samtidigt som de rynkiga ögonen spärrades upp)
-Ehm. Nej inte särskilt....

Sedan kom hans torsdagsgruppsvänner (vilka alla var i rätt mogen ålder vilket får mig att undra varför han trodde att vi var med. Men jag väljer att inte lägga allt för mycket energi på det) och jag och Mikaela gick in för vårt möte. Ett mycket givande möte bör tilläggas. Jag känner förtroende för Tiefensee i hans roll som ansvarig för den studiesociala utredningen.

Krympta ytor hindrar kvinnors karriärmål

Kvinnor är lika villiga som män att bli chefer.
Trots detta är arbetsplatsen en pyramid – nära toppen sitter oftast män medan kvinnorna jobbar närmare basen. Varför är det så?

Saco-rapporten Mer lika än olika visar att kvinnliga och manliga akademikers har lika stor vilja att leda andra och att göra karriär.

- Det har alltid förvånat mig när jag har hört sägas att kvinnor inte vill bli ledare. För mig och många andra kvinnliga akademiker har det alltid varit självklart att vilja satsa på ledarskap, säger Anna Ekström, Sacos ordförande.

Av rapporten framgår också att kvinnliga akademiker tar större ansvar på lägre befattningsnivåer och i praktiken ofta utför chefsjobb utan att få lönen eller prestigen.

- Undersökningen ger oss ytterligare en pusselbit som förklarar de kvardröjande ojämlikheterna mellan kvinnors och mäns löner. Kanske är det så att ambitiösa kvinnor hindras i sina karriärer för att de gör att för bra jobb på den nivå där de finns, säger Charlotta Krafft, utredare på Saco.

Med utgångspunkt i rapporten Mer lika än olika - om kvinnliga och manliga akademikers syn på karriär och arbetsorganisation, anordnar Saco en spännande diskussion om varför vi fortfarande dras med "befattningsdiskriminering" i arbetslivet.

I seminariet medverkar:• Anna Ekström, Sacos ordförande • Ann-Sofie Westelius, konsult på Moral Space med bakgrund på Handelshögskolan i Stockholm • Åke Lindström, ordförande i Förhandlingsdelegationen vid Akademikeralliansen • Charlotta Krafft, utredare på Saco och författare till rapporten Mer lika än olika

Datum: torsdag 24 januari 2008
Tid: 9.30-11.30
Plats: Saco-kansliet, Lilla Nygatan 14, Stockholm

Anmälan görs genom att skicka e-post till annika.sandberg@saco.se eller direkt i kalendariet.
Ladda ned eller beställ rapporten Mer lika än olika och andra rapporter från Saco inom jämställdhets- och arbetslivsområdet.

Studentbostäder och ungdomsförbund

På dagens Brännpunkt skriver Daniel och Ida från SSCO ett välformulerat inlägg om hur studenterna inte får bli politiska brickor mellan blocken, angående studentbostäderna i Skrapan. Bostadssituationen för studenter i Stockholmsregionen är väldigt problematisk, och jag hoppas att det finns nya ägare som kan se till vinsten av att satsa på Stockholm som kunskapsregion.

I DNs pappersupplaga (har ej hittat på nätet) kan man läsa Ungdomsstyrelsens siffror på antalet medlemmar i de partipolitiska ungdomsförbunden. Totalt sett är det ca 25000 personer som är medlemmar i ett partipolitiskt ungdomsförbund i Sverige. Hanna skriver klokt om problematiken man kan se med detta: Partiernas rekryteringsbas minskar kraftigt när unga väljer bort att kanalisera sitt samhällsengagemang genom partipolitiken. Vad betyder detta betyder för samhället och demokratin på längre sikt? Och löser vi det genom ett mandatbaserat stöd?

Om man vill vara sån, så kan det dock vara lite kul att tänka på att om man tar alla de 25 000 och det gånger 4 så har vi antalet medlemmar i Saco Studentråd.
Men sån är ju inte jag.

onsdag, januari 16, 2008

Telefonkö

Man känner sig alltid lite tillintetgjord när man ringer någonstans och snabbt får upplysningen att "den informationen hittar du ju lätt på vår hemsida, har du tittat där?" och man har tittat men inte hittat. Därför var det nästan med belåtelse jag la på luren idag efter ett långt samtal med en trevlig dam hos Försäkringskassan. Min uppgift var att ta reda på om det fortfarande är 138% som var den gällande procentsatsen när det gäller studiebidrag och pensionsgrund. I går letade jag runt på Försäkringskassans sajt länge men hittade knappt något om studier. Surfade runt och hittade att om studiemedlet på PPM:s sajt. Men inget om procenten. Jag ringer till PPM men de blir tysta och ber mig sedan ringa till Försäkringskassan. Det gör jag. Första beskedet är "beräknad väntetid är 20 min". Lägger på. Ringer upp en stund senare. "Vår växel är överbelastad. Försök igen senare." Det gör jag idag. Och väntar. Och väntar. Kommer fram och får snabbt beskedet att det fortfarande är 138% som gäller, men att jag också kan hitta årets exakta siffror enkelt på sajten. "Aha, var då?" "Jo då går du in här och... ja.. längre ner... vänta nu... ehm... jo men här... nä... kan du dröja?" Jag dröjer fem minuter. "Hej igen! Nu har jag kollat med min kollega och ... ja... vänta lite.. " (Här börjar de prata sinsemellan i några minuter med mig i luren) "Nä, den finns inte. Men vi har den här så jag skriver ut den och skickar hem den till dig!"

Skönt. Då var det inte jag som var helt inkompetent då det gäller att hitta.

Givande möte med studenthandläggarnätverket idag, följt av möte med Klara över en bit indiskt. Nej, jag har INTE tröttnat.

Äktenskap

Mycket sevärt är gårdagens Aktuellt med fokus på äktenskapslagstiftningen. Bland annat intervjuas Lars Gårdfeldt om hur han och hans man Lars åkte till Kanada för att gifta sig, och hur detta äktenskap inte gills i Sverige. Gårdfeldt är en av de personer som har gjort stört avtryck på mig. Då jag läste genusvetenskap var han ansvarig för delarna kring queer- och HBT-frågor. Han var alldeles fantastisk, hela kursen satt som trollbunden. Han lärde mig inte bara en massa bra saker kring HBT-politik, han revolutionerade dessutom min syn på religion och kristendom.

Inslaget följs av en debatt mellan Fredrick (c)och Stefan Attefall (kd). Den förstnämnda sopade banan, helt klart.

tisdag, januari 15, 2008

Avgifter

Innan jul skrev jag om hur Gaudeamus skrev om avgiftsfrågan och splittringen mellan Saco och Saco Studentråd i ärendet. Hittade artikeln på nätet idag.

Det viktiga valet till gymnasiet

Jodå, upp ur sängen kom jag, och dessutom ovanligt pigg. Arbetade därför igenom att-göra-listan snabbt, med kontakt med PR-byrå, fotograf, beställning av frukt och skrivande av artikel som jag hoppas kommer kunna bli färdig under dagen.

I dagens DN skriver Kristina Scharp och Signhild Arnegård Hansen om hur skolkvaliteten mörkas. Det är verkligen allvarligt det som lyfts fram i artikeln, självklart ska skolan vara trivsam och rolig, men att den inte har betydelse för framtiden, som broshyren från Stockholms kommuner tycks mena, är ju rent nonsens. Därför är det bra att Svenskt Näringsliv startat sajten Gymnasiekvalitet, som precis som Sacos initiativ Välja gymnasieprogram ger elever, föräldrar och studievägledare stöd inför valet av gymnasieprogram.
Min gamla gymnasieskola, Borgarskolan i Gävle, finns med förstås och har inte så där rakt igenom lysande betyg. Men jag trivdes ganska bra där ändå. När jag bestämde mig för att söka mig från Staffansgymnasiet i Söderhamn där jag läste 1an fick jag från studievägledaren höra att det var rätt onödigt att byta till samhäll-media, för det var inte så stor skillnad från samhäll-ekonomi. Det ligger fortfarande i toppen bland knasiga råd jag fått.

Hittade precis Tanja och Davids Australienblogg. Tanja (även känd som "Robinson-Tanja") lärde jag känna när jag var aktiv i DIK Student, och hon har även suttit i Saco Studentråds styrelse. Spännande att följa äventyret i Australien.

måndag, januari 14, 2008

Håhåhå jag kommer förmodligen inte kunna ta mig ur sängen i morgon bitti, men det gör inget för det var så vansinnigt kul med body pump. Roligt dessutom att träna i den legendariska Polarstudion.
Välbesökt invigning av Akademikerförmedlingen som sagt, med idel glada människor med stark tro på idéen kring Akademikerförmedlingen. Med all rätt. Sådana här dagar är det med riktigt rak rygg jag går genom livet som företrädare för Saco-federationen. Fick också chans att byta några ord med Sven-Otto Littorin.

Imorgon ska jag luncha med LR Studs ordförande Daniel, och sedan jobba med Utbildning straffbart. På onsdag ska jag bland annat träffa studenthandläggarna i federationen. Torsdag blir det lunch med Tobias, möte med Roger Tiefensee som är ansvarig för den studiesociala utredningen och därefter äntligen träffa Oscar Engedahl som satt i förbundsstyrelsen i Sveriges elevråd- SVEA då jag arbetade där. I helgen är det första styrelsemötet för i året. Jag kommer nog hålla mig sysselsatt den här veckan också...

Nu ska jag strax iväg på bodypump. Få se om jag kommer därifrån levande.

Littorin inviger


Det välbesökta invigningsminglet invigs av en arbetsmarknadsminister som tycks vara på strålande humör.

Akademikerförmedlingen Stockholm

Idag är det då äntligen dags. Stockholm får sin egen Akademikerförmedling. Ska vid lunch åka till de nya lokalerna i närheten av Fridhemsplan och se Sven-Otto Littorin inviga det hela. Akademikerförmedlingen är ju ett samarbete mellan Saco-förbunden Jusek, Naturvetareförbundet, Civilekonomerna och Sveriges Ingenjörer. Det ska bli spännande att följa utvecklingen har i Stockholm, i de övriga orter där Akademikerförmedlingen finns kan man bara säga en sak om: s u c c é! Bland annat skriver DI om öppnandet.

Hade en trevlig helg, där jag efter flytten knappt rörde mig utanför Vasastan. Min vän Josefine med sambo har köpt en lägenhet i närheten av Odenplan, och på promenaden mellan den och min lägenhet finns trevliga lokaler som Tranan och Olssons video. Hemmakär?

lördag, januari 12, 2008

Så var det helg


...och den inledde jag med att bära en massa lådor och grejer. Dessutom har jag fått lära mig mer om en ombudsmans vardag. Efter en sådan genomkörare är det på sin plats att träffa josefine och ta en runda på stan. Det ryktas ju om mellandagsrea, och den är inte helt inventerad.

fredag, januari 11, 2008

Grammis

Jag spanade in lite bilder från Grammisgalan häromdagen, och jösses vad roligt det är med Carl Bildts kavaj! Att årets första klädchock kom från utrikesministern är ju fantastiskt. På hans blogg skriver han att det nog handlar om avundsjuka, alla kommenterarna han fått. Ja, det är nog många som är avundsjuka över att han hade modet att sticka ut.
Det slog mig just att i år blir den första kullen 90-talister myndiga. Jag börjar känna mig gammal. Ungefär som när jag och Carin diskuterade våra hål i öronen apropå att staven i ett hänge var för tjockt för piercingshålet i mitt öra
-Men herregud, jag tog ju hål för 20 år sedan!
... och det var inte ironiskt eller ett skämt eller något sånt. Utan ett rent faktum. Jag tog hål i öronen för 20 år sedan. Jag började skolan för 20 år sedan. I tjugo års tid har jag ägnat mig åt utbildning alltså. Nej, sanning med modifikation: 19 år. Ett år var enbart arbete.

På kongressen i december beslutades det om en rad stadgeändringar. I vår organisation är det dock så uppbyggt att även om kongressen tycker en sak så är det Sacos styrelse som har sista ordet. På det första styrelsemötet med Saco för året ska därför 7 stadgeändringar tas upp. Ett gediget beslutsunderlag behövs, och jag har precis lagt sista handen på det.

Snart helg- och jag är trött! Att startsträckan efter strandkoman ska vara så tung. Var på bio igår kväll och såg The Walker för fribiljetterna som jag vann på Politikerbloggen för några veckor sedan. Var tvungen att börja tugga tuggummi för att inte somna. Och det var inte filmens fel. Blir en relativt lugn helg, förutom vissa fysiska ansträngningar i form av flytthjälpning till Mikaela. Ska ikväll äta middag med Tess och Carin, och imorgon kväll ska jag träffa Josefine som just flyttat till Stockholm.

Notering: det tycks vara väldigt populärt att lägga arrangemang runt den 4-9 april. Jag skulle kunna vara på ESF Övervakningskommitté, i Bryssel, i Belgrad/Budapest och i London/Oxford samtidigt. Jag väljer det sistnämnda.

Dags för TV-reklam?

Expressens ledare

I övrigt så har jag anmält mig till en danskurs. Hysteriskt skoj!

torsdag, januari 10, 2008

Rankinglistor och praktik

Döm av min förvåning då jag i går kväll började må illa. Jag spenderar alltså dryga två veckor i Indien, kommer hem till Sverige och äter en dålig lunch???!! Har därför arbetat hemifrån idag, och bland annat läst igenom de senaste dagarnas DN och DI som är de tidningar som finns i hushållet Westerberg/Noleryd. I DN kan man bland annat läsa om att regeringen vill ranka studenters kunskaper. En konsumentupplysning vore verkligen på sin plats, och för att hitta en bra modell bör man nog vara modig nog att testa fram lite olika modeller. De befintliga stora listorna, typ Shanghailistan, fokuserar i första hand på publicerade artiklar vilket säger väldigt lite om utbildningskvalitet och studentprestationer. Förhoppningsvis ska en så kallad Pisa-studie från OECD kunna genomföras, ambitionen är i vart fall att man ska genomföra fältstudier i år och nästa år.

Sen ett tips för studenten som vill ha en (vad jag tror) spännande praktikplats: LSU tar gärna emot en student på högskola eller universitet för praktik vårterminen 2008. Arbetsuppgifter och ansvarsområden formas tillsammans med den intresserade praktikanten. Praktiken kommer att vara inom LSUs påverkans- och lobbyingarbete med fokus på ungdomspolitiken i Sverige och Europa. Praktikanten ska vara ett stöd dels i LSU:s satsning på EU som startar med bland annat flertalet utbildningar under året, dels i en granskning av regeringens ungdomspolitik som ska genomföras. Ansvarig handledare är Per Olsson. Skicka din intresseanmälan senast 18 januari 2007 till LSU:s generalsekreterare Richard Bengtsson, richard.bengtsson@lsu.se.
Frågor besvaras av Richard på 08-6726674 eller på mejl, eller av Per på per.olsson@lsu.se eller 08-6726670.

onsdag, januari 09, 2008

Lucka

Som bekant så var Goa en enda stor avkoppling till motsats till det vanliga uppkopplade livet. Nackdelen så här i efterhand är att jag också har en två veckors medial lucka i mitt liv. Lite som att vara sjuk i mellanstadiet när man gick i genom 7ans multiplikationstabell. Det är svårt att ta igen. Jag kan inte gå med i Kallas fan club på Facebook till exempel. Har ingen relation till bedriften jag förstår hon gjorde. Jag börjar greppa USAs valföljetong i alla fall. Alltid något.

Ägnat en stor del av dagen till att planera nästa veckas styrelsemöte. Fredagen blir bra, med besök i riksdagen, träff med Anna Ekström, Mikael Halápi från samhällspolitiska avdelningen på Saco och Jon från kommunikationsditon. Dessutom kommer det finnas en hel del tid under helgen för (förhoppningsvis) utvecklande diskussioner.

Intressant hur fort en kalender går att fylla förresten. De närmaste veckorna är redan fulltecknande, vilket jag inte riktigt förstår hur det gick till. I ett naivt ögonblick hade jag bilden av att januari skulle vara en månad för mycket långsiktigt arbete och så vidare. Men icke!Mycket skojiga saker förstås, som t ex öppnandet av Akademikerförmedlingen i Stockholm på måndag. Sedan ska jag opereras i slutet av januari, vilket jag inte riktigt vet ännu hur mycket det kommer att påverka min tid. Jag hoppas förstås på "inte allt för mycket". Men det är något i ordet operation som lite signalerar motsatsen.

2008

Tillbaka i ett tyst och rent Sverige. Utvilad- ja så pass att jag undrar lite var man egenligt kopplar igång hjärnan helt och hållet någonstans. Har haft det så enormt enormt underbart. Ja, jag ville stanna. Ja, jag vill åka tillbaka. Ja, jag kände att jag den kvällen när jag hade en blomsterkrans runt min hals efter att ha pratat med en överårig alv och en rosahårig tant att jag egentligen ville släppa lös den fria hippien i mig fullständigt. Resor får en alltid att tänka efter så mycket, särskilt resor som innehåller tarotkort och starka drömmar med smarta ord.

I måndags hade jag en artikel i Corren om praktik mot studentklyftor.
I eftermiddag ska jag träffa min mentor, därefter Klara för att spika agendan till årets första styrelsemöte som är nästa helg. Innan dess hoppas jag att min väska dykt upp. I serien intressanta och oväntade flygresor så har hemresan helt klart kvalat in. Vi skulle åkt från hotellet 17.30 i måndags. Vid 20.00 kommer i stället en buss för att ta oss till ett annat hotell. Flygplanet som är på väg ner har inte kunnat mellanlanda i Azerbaijan pga snöstorm. Kl 04.00 (vilket är är 23.30 svensk tid) kliver vi upp och blir hämtade för att åka till flygplatsen. Vi kliver på planet vid 9.00 men inget händer. Planet får inte tillstånd att lyfta pga vinden. Efter drygt 3 timmar lastas i princip alla väskor av för att planet ska bli lättare och vi ger oss i väg. Mellanlandar i ett snöigt Azerbaijan:


Min väska är hur som haver lokaliserad och på väg nu.