onsdag, december 10, 2008

Oroväckande lite studie- och yrkesvägledning i skolan.

Dagens Nyheter rapporterade igår om hur Stockholms skolor drar ner på den enormt viktiga studie- och yrkesvägledningen. På bara några år har antalet minskat med 8 heltidstjänster, från 45 studie- och yrkesvägledare i Stockholms kommunala grundskolor läsåret 04/05 till 37 idag. Det innebär drygt 500 elever per vägledare.

Läget är värre på friskolorna, och de har också färre utbildad studie- och yrkesvägledare knutna till sig. Det här är verkligen oroväckande, med ökade framtidsmöjligheter gällande utbildningsval både på gymnasieskolan och i högskolan är det väldigt viktigt att eleverna får tillgång till bra information och får stöttning för att kunna göra schyssta beslut inför framtiden.

Saco har både i pappersform och i digital form samlat information kring en rad yrken, genom boken Välja Yrke och sajten Välja högskoleutbildning. Från och med i år ges också information om gymnasieutbildningar genom Välja gymnasieutbildning. Vi försöker dra vårt strå i stacken, det är viktigt att även skolorna ser vikten av att ge sina elever bra support inför framtiden.

Inga kommentarer: