tisdag, februari 03, 2009

Oscar Swartz och Piratpartiet

Jag var ikväll på Neos mingel där man delade ut pris till årets förändrare och årets aktivist. Årets aktivist, Oscar Swartz, höll ett bra anförande om sig själv och varför han är, kanske enligt mig landets coolaste, aktivist.

Han avrundade talet med att säga att man ska rösta på Piratpartiet. Det fick mig att börja fundera över det partiet och dess anhängare. Det är verkligen intressanta frågor de jobbar med, absolut -även om jag personligen aldrig får ett engagemang i frågan om fildelning eftersom jag inte ens har besökt sidan Pirate Bay själv. Men integritet och övervakning med mera, jag förstår fullständigt hur man brinner för dessa frågor, för de är viktiga.

Men hur kan det bli så överordnat allting annat att man beslutar sig för att stödja det parti som stöttar dem i dessa frågor, och det rakt av?

5 kommentarer:

infol sa...

Du undrar "hur [det] kan...bli så överordnat allting annat att man beslutar sig för att stödja det parti som stöttar dem i dessa frågor, och det rakt av?"

Ett snabbt svar är att annars stöder man indirekt nedmonterandet av demokratin som vi känner den i Sverige idag.

De integritetskränkande lagar som nu införs kan, var och en för sig, te sig relativt harmlösa om man ej är insatt, men kan komma att skapa ett samhälle där folk drar sig från påpeka brister i samhället/på sin arbetsplats (meddelarskyddet kommer praktiskt taget bli tomma ord), inte våga stå för vilka de är (sexuell läggning, politisk anhörighet, m.m.) på grund av reprisalier från stat eller privata företag. I dagsläget är det FRA (staten) som får del av all kommunikation på nätet, om/när IPRED/ACTA/Datalagringsdirektivet genomförs är det upphovsrättsägarna som får får ta del av viss information (f.n. ip-nummer vid fildelning) - vad händer när t.ex försäkringsbolag får samma rättigheter som skivindustrin och kan ta reda på vilka sidor man besöker på nätet?? Lägg en bevakning på HBT-kontaktannonser - begär ut ip-nummer, och belägg innehavaren av ip-numret med en högre sjukförsäkringspremie pga ökat risk för sexuellt överförbara sjukdomar?? Begär ut information om vilka kontakter ovan nämnda exempelperson gjort - vilka har han mailat, ringt, etc. Kan det vara aktuellt att kolla upp dessa individer också? Många stora företag i Sverige ingår i internationella konglomerat - kanske är kontakt X en person i Tyskland - meddela systerföretaget att X är en skum person...ja, du ser väl varthän det bär...

Ovan nämnda dystopi kommer förhoppningsvis aldrig att slå in, men bara för det kan vi inte lita på statens och (om de har några förutom vinstintresse) företagens goda intentioner - vi måste säkerställa att ett starkt integritetsskydd finns, att möjligheterna att kartlägga medborgarna (vilket i somliga fall kan vara av godo) är begränsade och sker på medborgarnas villkor. När systemet väl finns på plats kommer det vara svårt att riva upp det - därför krävs debatten nu, och därför krävs Piratpartiet.

Eva Cooper sa...

Tack för det svaret, gav mig någorlunda klarare bild!

Anonym sa...

Hej, jag har kommenterat "vågmästarstrategin" och påpekat att betydelsen av personval (och därmed individuell röstning i riksdagen) förmodligen har skiftat sedan riksdagsvalet 2006.

Det är givetvis viktigt att något à la FRA-lagen (med de piskade och mobbade Alliansmedlemmarna) aldrig sker igen. Piratpartiet, enligt min personliga uppfattning, stöder således ej "blinda röster" så att säga.

Detta är något jag ska ta upp till diskussion och se om vi inte kanske bör ändra informationen på hemsidan.

Anonym sa...

Det är lite ledsamt att Blogger inte stöder track-/pingbacks, då sker alla blogg-referat automagiskt :)

Eva Cooper sa...

Mikael, stort tack för att du också tar dig tid att svara! Tror absolut att ni kan vinna på att ändra lite info på webben.