fredag, oktober 10, 2008

Nej, det här var inte OK någonstans.

Efter en vecka med spännande diskussioner om EU, bland annat om asyl och migration, med samtal om demografiska utmaningar, om samarbeten och rörlighet, med möten med Litauens nationella ungdomsråd, med återläsning av texter om hur solidaritet med andra människor ökar genom de fysiska mötena, med att vi arbetar i ett land, bor i ett annat land och pluggar i ett tredje land (jag träffade E. för en månad sedan, vi har redan hunnit vara i 3 länder tillsammans och inget av dem är någon av våra hemländer- lite urbant ungeuropeiskt sådär).

Med alla de samtalen, med hela den kontexten, så blev jag på allvar illamående av att läsa om Byggnads bok Jobbtrafficking, som Magnus Andersson skriver om i Aftonbladet med den spännande, och tyvärr allt för sanna, rubriken Byggnads använder samma retorik som SD.

Det är verkligen riktigt illa att utnyttja arbetskraft, som vi sett ett flertal exempel på genom åren. Ni vet, uteblivna löner, vidriga arbetsförhållanden. Inget snack om saken!
Men att mena att Invandring av välutbildade från fattiga länder är betänklig och bör pareras med biståndsinsatser så att vi inte bedriver intellektuell utsugning är ju något helt annat.

Intressant att läsa kommentarerna förresten. Undra sa flundran om byggnadsingenjören Magnus någonsin varit på ett bygge? Hmmm.