måndag, juni 08, 2009

Dumma dumma dig som röstade!

Ni känner till det brittiska partiet British Nationalist Party? Nationalistiskt, högerextremt parti som nu tyvärr gjort succé i Europaparlamentsvalet. Det har varit en del mobilisering mot partiet, men tyvärr tycks den i alldeles för stor utsträckning fallit på den icke-mobilisering till valet som den senaste tidens skandaler i det brittiska parlamentet har bidragit till.

Innan valet så såg jag över axeln på Eirans Facebook där någon av hans vänner skrivit något om att "stoppa fascismen, stoppa BNP". Någon annan hade fångat alla de underbara möjligheter som sociala medier innebär och kommenterat det med "Starta en grupp här! Kom igen!". Och jo, det verkade vara helt utan ironi.
Det är så vi stoppar dumheter nuförtiden.
Vi startar en Facebookgrupp!

... jo då. Det kan ju absolut fungera. Det kanske bara var steg ett i en stor kampanj? Men alltihopa andades mer "Nu gör vi något. Nu startar vi en Facebookgrupp"

Nåväl.

Så var det då i torsdags val där på de brittiska öarna.
Och vad händer? Jo, för att visa sitt missnöje med den sittande regeringens fuskerier så låter man bli att rösta i stor utsträckning. Litet röstdeltagande leder till ökade möjligheter för extrempartier att ta sig in då det inte behövs lika många röster. BNP lyckades i valet. Och hur blir reaktionen? Jo, då ska man demonstrera mot att BNP tog sig in.

Men. Skulle man inte tänka på det innan i stället? Kanske hitta andra sätt att kanalisera sin ilska mot regeringen än att låta bli att rösta - för ärligt talat så är det nog mest du som blir mest bitter av det- och i stället använda sin röst till att rösta på det minst dåliga partiet. För att bli arg över att andra använt sin rösträtt på fel sätt, så fel att du till och med våldsamt demonstrerar mot dem när du själv inte röstat... det känns väldigt väldigt ologiskt.
Vad försöker man säga? Låt oss avskaffa rösträtten?

Jag förstår verkligen inte.

Inga kommentarer: