måndag, mars 23, 2009

Styrelsekraft

Jag funderar lite kring regeringens nya styrelseprogram för kvinnor, och kommer snabbt fram till att jag inte tycker att det är vad som behövs. Kvinnor med erfarenhet av ledande befattningar och hög kompetens tror jag inte främst är i behov av statligt finansierad styrelseutbildning.

Ungefär som Monica Renstig säger i SvD idag: Det går inte att inspirera fram fler kvinnliga företagare. Det finns fler anställda som jobbar för att främja kvinnors företagande än vad det finns kvinnliga entreprenörer som lyckats bli stora. Dessutom finns det studier som visar på att det inte är viljan det är fel på. Saco-rapporten Mer lika än olika visar att kvinnliga och manliga akademiker har lika stor vilja att leda andra och att göra karriär.

Kompetens finns. Erfarenhet finns. Vilja finns. Mentorprogram stärker alla dessa saker, det är jag övertygad om. Men, nej, jag tycker inte att det är rätt prioriterat. Framförallt inte genom Centerpartiets Twitterrad: "Vi behöver fler kvinnor som vill sitta i bolagsstyrelser i Sv" .
Jag tror verkligen inte att det är viljan det är fel på.

4 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Jag tror inte heller att det är viljan det är fel på. Kvionnor både vill och kan sitta i styrelser. Jag sitter i en styrelse med bara män för övrigt. det är iofs mycket intressant och kul och ansvarsfullt.

Jag tror att det kan komma något gott ur styrelseutbildningen för kvinnor på så sätt att det inte sen går att skylla på attde inte harrätt kunskaper. Kanske öppnar någon dörr och så blir det flera.

Eva Cooper sa...

Efter gårdagens Wanja Lundby-Wedin "jag förstod inte" så har jag nog ändrat mig. Uppenbarligen behövs det mer utbildning för att kunna sitta i en styrelse, och det tror jag inte är bara något för kvinnor.

Mary X Jensen sa...

Teliachefen Marianne Nivert sa en gång så här: "Den dag jag möter lika många korkade kvinnor i styrelserummen som jag möter män - dåär vi jämställda. Och tro mig det är bra bit kvar" (27/3-01)

Eva Cooper sa...

Haha, det tror jag Nivert har helt rätt i!

Ska vi söka utbildningen kanske?