lördag, maj 31, 2008

Det här är vad som händer


...När man har svårt att hålla tyst. Då är man plötsligt ansvarig för typ 500 européers boende och manifestation. Den här tysta stilen, kanske borde testa den någon gång?!

Mötet i full gång


På bilden är det folk från Tyskland, Frankrike,Belgien och Norge som alla lyssnar på Frank från IGMetall som berättar om Malmö och ESF i höst. Bra stämning och diskussionerna är redan i full gång.

fredag, maj 30, 2008

Tysk intervju


Är på plats i Tyskland och har fått ett exemplar av Soli,DGB jugends tidning som denna gång har tema Europa. Jag intervjuades för några veckor sen om bland annat mitt första EUminne och om den vanligaste fördomen om mitt land.

I efterhand kom jag på..


... att detta kanske inte var det bästa omslaget att ha med sig till Tyskland...

Mot Tyskland

Packar ihop mig samtidigt som jag arbetar igenom lite mail. Åker till Tyskland om några timmar där jag återigen ska tillbringa några dagar i Hustedt, utanför Hannover tillsammans med unga fackligt aktiva från hela Europa. Det blir en hel del grupparbeten även denna gång, och eftersom vi tyckte att det var så fint väder i slutet av februari när vi var där förra gången att vi valde att sitta ute misstänker jag att den 28gradiga temperaturen som utlovas kommer ge liknande effekt!

Vi får se vilka galna historier jag får med mig denna gång. Förra gången blev vi uppmanade av den äkta kommunisten från Tyskland att bojkotta Tommy Hilfiger, fortfarande något oklart varför. Han tyckte att det räckte med att han sa det för att vi skulle spela in ett You tube-klipp för att manifestera kampen. Jag och Jukka vägrade.
Dock är jag fortfarande övertygad om att vi kommer kunna få ihop en bra workshop kring flexicurity i höst. Med skinn på näsan och beslutsamhet kommer man långt!

Tankesmedjor och Tv8

Det här var en spännande nyhet!

torsdag, maj 29, 2008

Mälarpaviljongen med Maria



En fantastiskt trevlig kväll tillsammans med min sambo Maria, som inleddes med att vi fick för oss att vi ville äta någonstans på Söder. Efter att promenerat runt i dryga timmen där kom Maria till slut på att Mälarpaviljongen hade allt vi sökte efter (dvs bra mat och en uteservering med ledig plats- svårare än man kan tro att hitta...).

Resan dit är det viktiga?

Vad kul det var med föreläsningen på Internationella Gymnasiet! Kortade av den lite grann då både jag och åhörarna började bli lite sega av den dåliga ventilationen i klassrummet vi var i. Men roliga frågor ( t ex Tycker du att det är värt att göra något tråkigt i några år för att kanske nå sitt mål? efter att jag sagt att vägen till Diplomatprogrammet är så rolig och givande att det knappast kan ses som bortkastad tid) och smarta ungdomar.

Sitter nu på Kattelin vid Uppsala Central och väntar på att Stina ska komma ner och säga hej. Sedan blir det att åka hem och packa inför morgondagens resa till Tyskland.

Uppsala



Idag ska jag hålla föredrag i Uppsala vilket ledde till en lunch och arbete bredvid ån i den gamla hemstaden. Det här med det mobila kontoret- inte alls en dum idé!

onsdag, maj 28, 2008

Viggo presenteras årets åsiktsmaskiner


Och vinnare är janne josefsson!:-)

Resumémingel med Lisa



Efter en sväng på Fores invigningsfest mötte jag upp min gamla pluggkompis Lisa för att gå på Resumépartaj. Riktigt trevlig kväll där jag bland annat träffade Stig-Björn Ljunggren (som jag har ett spännande projekt på gång med, vänta och se!), Linus Fremin, Feffe från Prime och Claes de Faire. Efter galan tog vi en sväng förbi Riche innan vi promenerade hem och såg på Sex and the city.

Just nu är jag rent och skärt avundsjuk på folk som får biljetter till premiären av Sex and the city. Jag vill verkligen också!

Nej, vi hade inte färgkoordinerat oss innan.

Mix-up

Ibland undrar man ju ändå hur det står till med fröken.
Blanda ihop datum så här, inte bra! Resumégalan är ju ikväll!
Som tur var kände Lisa att det var dags att vara spontan idag, så hon kommer ner från Uppsala. Hurra!

Dags att anmäla sig till Utbildning straffbart?-presentationen


Bilder från morgonens dansövning

(Bild från Fredrika på Finest)
Jag hade så rätt, det var verkligen precis vad som behövdes för att boosta energinivån. Lite cha-cha och samba, mycket skratt och herreminjevadsvettigt!
Håller nu på att förbereda morgondagens föreläsning på Internationella Gymnasiet i Uppsala, där jag ska prata om arbetsmarknadsprognoser. Försöker förstås att lägga en personlig touch på det hela vilket leder till en nyttig självrannsakan: hur och varför valde jag på det här sättet? Därefter ska jag möta upp Lisa och göra sällskap till Stockholm för att gå på Resumés 499 bästa och mäktigastefest

tisdag, maj 27, 2008

Ett-två-cha cha cha

Min sjukdom uttycker sig mest som feber och utmattning. Det är därför jag bland annat funderat kring saker som ger glädje och energi, för att jag ska bli bättre på att plocka in det i mitt liv. Jag har flera nära vänner som gått in i väggen, och jag vill förstås inte hamna där. Det gäller att lyssna på signaler och omstrukturera sitt liv så att man kan vara högpresterande men må bra.

Till exempel älskar jag ju att dansa. Under våren gick jag på frigörande dans vilket var en sådan sak som jag mådde väldigt bra utav. Så läste jag att Finest.se-redaktionen skulle ha dansklass med Tony Irving i morgon och att det fanns möjlighet för fler personer att joina. Messade Alex och frågade om det fortfarande fanns platser kvar, vilket det gjorde.

Så. Nu ska jag lära mig lite cha-cha-cha av Tony Irving i morgon. Jag tror att min feber är mer kopplad till tröttheten än tröttheten till febern vilket gör att min analys är att detta är en riktigt bra medicin.

Frisyren spelar roll

Läser om hur 47 av av världens 50 mäktigaste män har sin bena från vänster sida. För 30 år sedan gjordes en liknande undersökning men då bland de forna presidenterna. Samma resultat.

Jag må ha fel kön men jag har åtminstone rätt bena.

Roliga minnen med roliga vänner

... sånt kan man också pigga upp sig med när man är sjuk. Här är från i fredags, med födelsedagsbarnet Daniel, Tobias och en Stomatolleende undertecknad.

Ibland glömmer man bort det som finns i garderoben


Till exempel det här HM loves Marimekkolinnet som också kan ses som en uppiggande detalj.

Divine

Jag är fortfarande sjuk.
Men ett sätt att åtminstone inte helt och hållet gå ner sig i "fan vad SYND det är om mig" är att lyssna på fantastiska Sebastien Tellier från Eurovision Song Contest. Min mamma lät chockad över att jag tyckte att den var fantastisk. Jag vet att jag inte är ensam!

måndag, maj 26, 2008

Det mest privata

Ända sedan jag var i 7-årsåldern har jag skrivit dagbok mer eller mindre frekvent.
Sedan 1997 på nätet, fram till 2006 ganska så privat på nätet.

Ibland kan jag sakna det.

Antingen ska jag gå och köpa mig en trevlig liten bok att skriva ner saker i. Minus med det är att jag tycker att det är rätt trist att skriva längre saker för hand . Jag har så mycket som jag vill få ner under så kort tid -jag är en ganska bubblande och babblande person- att jag alltid får kramp i handen när jag ska skriva för hand.

.. eller så får jag göra som Fredrick och starta en "Evas andra sida"-blogg.

... eller så får jag göra som Kerstin Thorvall och vänta tills jag är 75 år och då skriva en "jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig"-bok.

Vad tycker ni?

Framtidspanelen

Ny fråga med svar på Framtidspanelen, denna gång om studievägledning
Åh, vad stolt jag är över min vän Annie! Grattis!

Utbildning straffbart?

Varmt välkommen till presentationen av

Utbildning straffbart?
En rapport om studenter och trygghetssystemen.

Tid: 12 juni kl 10.00-11.00

Plats: Saco, Lilla Nygatan 14, Stockholm
Ett samarrangemang mellan Saco Studentråd, Stockholms universitets studentkår, Umeå studentkår och Uppsala studentkår.

Utbildning straffbart? är en genomgång av studenters sociala och ekonomiska villkor. Den visar hur studenter jämfört med arbetstagare har ett dåligt socialt skyddsnät och en ofta tuff ekonomisk situation. Varför ska studenter ha sämre villkor än andra? I rapporten ger vi förslag till förbättringar.

Anmäl dig gärna via kalendariet på www.saco.se/student

Kontakta Eva Westerberg på 070-557 1984 alt. eva.westerberg@saco.se eller Mikaela Staaf på 070-730 7858 alt. mikaela.staaf@saco.se om du har några frågor.

Movie star

Ibland känns det som livet är en film. De senaste dygnen har innehållit många moment som skulle passa in i en underhållande film om Stockholms nattliv. Vi har svartsjukedramatik (för att krydda till det hela mellan två stycken bögar och mig), vi har efterfester där grannar kommer för att klaga, vi har alldeles för många taxiresor och ett konto som man inte ens vill titta på. Och förstås, vi har också glädjeinslaget, har haft hysteriskt kul!

Men ibland kostar det att ligga på topp. Trots att jag sovit 13 timmar har jag fortfarande feber och ligger nerbäddad i ett alldeles för stökigt rum. Om några timmar ska jag dock åka in till kansliet för att ha styrelsemöte telefonledes. Är överhuvdtaget en hel del telefonmöten den här veckan, tillsammans med en föreläsning i Uppsala för Internationella gymnasiet, invigning av Fores samt en resa till Hannover.

lördag, maj 24, 2008

Kvällens värd



Spänningen är olidlig



Schlagerkväll hos Fredrick


Emma och Frida

Hagaparken


Efter en fantastisk födelsedagsfirande av Daniel igår är det schysst att tillbringa dagen på en handduk i Hagaparken tillsammans med Tobias.

fredag, maj 23, 2008

90210



Vad tror ni, nya Bevvan- hit eller miss?



Här är klassikern.

torsdag, maj 22, 2008

Argumentet för att det är rätt schysst att vara tjej och singel

Med ett fantastiskt bra mediegenomslag idag presenterades rapporten Inkomstskillnader mellan par och singlar. Rapporten visar hur kvinnors inkomster faller när de gifter sig eller blir sambos medan männens inkomster drar iväg. Läs den!

Studiefinansering- kan det vara så spännande?

Det är inte varje dag som man efter en heldag i en konferenssal med diskussioner om studiefinansering känner "wow, vilken bra dag det varit!" Men tänka sig, dagens seminarium anordnat av den studiesociala kommittén gav mig just den känslan. Riktigt bra föredragshållare från Norge, Danmark och Finland, trevlig lunch med Jana Fromm från TCO, Ella Bohlin, Oskar Öholm och Roger Tiefensee från den studiesociala kommittén, och schyssta diskussioner efteråt.

De senaste veckornas studerande av de nordiska systemen har varit roliga, och det var skönt att ha en gedigen bas att stå på när det nu blev något kortare dragningar. Precis som vi skriver i Lyxliv eller skuldfälla? finns det en hel del att inspireras av.

onsdag, maj 21, 2008

Solstrålen

I morse när jag precis hade lämnat hemmet mötte jag en tjej som frågade mig om vägen, jag stannade till och hjälpte henne och fick då kommentaren "det var länge sedan jag träffade någon så glad som dig!". "Ja... solen skiner ju, varför ska man inte vara glad?" svarade jag.

Men sedan tänkte jag på det där. Är det inte ganska tragiskt att någon för det första blir överraskad över att man är vänlig mot dem vid en fråga, och för det andra att folk i allmänhet inte är så glada så att när jag på ett avslappnat morgonsätt var trevlig och glad blir den gladaste på länge?

Kvällens seminariesal


Lisa frågade om jag inte började tröttna på olika typer av konferensrum. Svaret är nej, men nog är det lite enahanda att tillbringa förmiddagen i AU-rummet på Saco, eftermiddagen i stora konferensrummet och kvällen i Bååtska rummet. Men väldigt givande dag, effektiva möten med vad jag tror goda resultat. Just nu är jag på ett seminarium om konstitutionen. Den som läser DN vet att det är i ropet just nu.

Svenska studenter fast i skuldfällan?



I den pågående studiesociala utredningen finns uppdraget att bland annat analysera Centrala studiestödsnämndens (CSN) existens och beakta den finska modellen där studenten tar lån från en valfri bank, men med staten som borgenär. Saco Studentråd har gått ett steg längre och på egen hand jämfört studiemedelssystemen i de fyra största nordiska länderna och presenterar nu rapporten Lyxliv eller skuldfälla?.

- Ett krav för att kunna införa banklån är att bidragsdelen i studiemedlet blir högre. I Finland är bidragsdelen dubbelt så stor som i Sverige, och många studenter klarar sig helt utan studielån. Svenska studenter klarar inte dyrare banklån utan en mindre skuldbörda. Vi riskerar att få en generation studenter som fastnar i skuldfällan, säger Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd.

I Lyxliv eller skuldfälla? kartläggs också hur stort studiemedlet är, hur mycket en student får tjäna vid sidan av studiemedlet och hur många terminer man har rätt till studiemedel i de olika länderna.

- Vår rapport visar att Sverige inte självklart är bäst i klassen i någon gren. Om vi ska nå en högskoleutbildning i världsklass måste vi satsa på studenternas ekonomi. Annars riskerar vi att hamna på avbytarbänken. Vi kan lära mycket av våra grannländer, avslutar Eva Westerberg.

Slutet gott, allting gott

Diskuterat skatter i Finland på engelska ena sekunden, för att vara på möte om Almedalen nästa sekund. Försökt vara kreativ kring säljande texter om rapporten som släpps i morgon (håll utkik!) och sedan fick jag ett frustrationssammanbrott av olika anledningar. En intensiv dag kan vi sammanfatta det som.

Avrundade det hela med att lyssna på en presentation av Centrum för rättvisa, samt en sväng i Gamla stan med Linda och Frida med flera. Det var en bra avrundning, och nu- väl hemma- är jag på gott humör igen.

tisdag, maj 20, 2008

"- Jag har inte räknat med att få jobb efter det här, faktiskt."

I ett pressmeddelande från Sveriges radio hittar jag detta:

Farima Karimi pluggar medie-och kommunikationsvetenskap i Stockholm.
- Jag har inte räknat med att få jobb efter det här, faktiskt.
Hon och klasskompisen Rebecca Nykvist känner sig osäkra på framtiden inom media, samtidigt som de oftast slår bort tankarna på arbetslöshet.
- Det här är en teoretisk utbildning och jag tror att i den här branschen behöver man praktiska kunskaper. Och då måste man jobba gratis, säger Farima.


Ett tydligt bevis på att man behöver en stärkt arbetslivsanknytning. Med praktik under utbildningen får man de praktiska kunskaper som Farima efterfrågar. "Jobba gratis" skulle vissa kalla det, men det är en beskrivning jag kraftigt värjer mig ifrån.

Jag blir också beklämd över deras känslor kring framtiden, även om jag förstår dem. Arbetslösheten för personer med minst 2årig eftergymnasial utbildning inom konst och media är just nu 10,7 %. Det är klart att man inte vaknar upp med känslan att den ljusnande framtid är vår då. Men kunskaperna man får av en medie- och kommunikationsutbildning är nyttiga inom många branscher. Alla företag, organisationer etcetera behöver någon som är duktig på konmunikation, det är inte bara mediabranchen som är den aktuella arbetsmarknaden.

Jag håller tummarna för Farima och Rebecca.

måndag, maj 19, 2008

40 år efter kårhusockupationen


Ikväll var jag och lyssnade på seminariet 4o år efter kårhusockupationen, med
Håkan Arvidsson, historiker och aktuell med boken Vi som visste allt - minnesbilder från 1960-talets vänsterrörelse , Margareta Garpe, dramatiker som bl a gjorde pjäsen Jösses flickor
Mats Johansson, riksdagsledamot (m) och författare till bl a De svarta åren - minnen från andra sidan och Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister som 1971-1973 var ordförande i folkpartiets ungdomsförbund (som på bilden ovan endast finns med på teckning)
Det blev ett personligt seminarium där panelen berättade om sina upplevelser kring 1968. En hel del skratt och en del jobbiga minnen kom upp till ytan. Bilden eftervärlden ofta haft är att mer eller mindre varenda människa var ute och revolterade 1968. Leijonborg sa flera kloka saker kring det, till exempel att 40-talisterna är duktiga på att framhäva att just det de har gjort är så himla viktigt, samt hur en affisch om ett revolutionärt stormöte sett ut "flyttat från Aulan, nu i Lilla matsalen". Ett bevis på att det inte var så jättemånga som var medlemmar i olika bokstavskombinationsfraktioner. Men att det gjort avtryck det som hände i slutet av 60talet märks tydligt, kanske är det på kultursidorna som Håkan Arvidsson sa, eller så är det jämställdhetsfrågorna som både Mats Johansson och Margareta Garpe nämnde.

På det efterföljande minglet pratade vi om vad som kommer vara det vi minns mest från idag. Kommer vi ha seminarium om Irakkriget? Är det miljöfrågorna som kommer vara "men hur TÄNKTE vi egentligen?" Kan man ens sia om vad som i ens samtid det kommer att skrivas böcker om?

Frihet för studenter- remissvar

Idag har vi lämnat in Saco Studentråds svar på kårobligatorieutredningen Frihet för studenter. Läs här!

söndag, maj 18, 2008

Bildning

Jag fick som sagt mycket böcker i present i går. Det är rätt intressant att se vad ens vänner väljer ut för titlar till en:

- Per Anders Fogelström, 3 titlar om en Stockholmsbaserad arbetarsläkt (Mina drömmars stad, Minns du den stad samt I en förvandlad stad. Vilket intressant nog är 1,3 och 4 i serien. Får inhandla 2an själv).
- Torgny Lindgren, Pölsan
-Jason Goodwin, Eunuckens gåta
-Frihetens lexikon
-Alastair Campbell, The Blair years

Nu ska här bildas banne mig!

Bloggvärde

Min blogg är värderad till: 137 071 kr enligt Bloggvärde

Bowling

Ikväll har jag bowlat på Söder, i sann Eva-anda körde jag en allt eller ingetstil vilket i bowling innebär typ varannan strike och varannan inga käglor ner alls. Nä, så illa var det inte riktigt. Det gick faktiskt riktigt bra! Jag vann till och med, och slog därmed Per Ankersjö med cirka 20 poäng. Jag är nöjd.

Vecka 21

När jag slänger ett öga i kalendern kan jag konstatera att det är en spännande vecka som jag har framför mig. En hel del roliga saker jag ska gå på, det ska diskuteras 40 år sedan kårockupationen, jag ska gå på Sjätte generationen, och på en diskussion om hur konstitutionen skyddar mänskliga fri- och rättigheter, vilken maktdelning som finns mellan riksdag och regering och hur staten är uppbyggd.

Dessutom ska jag på ett heldagsseminarium om studiefinansering, släppa rapporten Lyxliv eller skuldfälla?, luncha med Erik Zsiga, ha möte med våra samarbetskårer, gå på ordförandekonferens och fira Daniel Kolm som fyller år.

Presentbord

Vilken fantastisk fest det blev igår! Riktigt bra stämning, superfina presenter - bland annat vinglas, champagne, vin, böcker, presentkort av olika slag, parfym med mera. Det blev en massa sång, dans (inklusive en lätt vrickad fot), goda drinkar med mera. Tack så enormt mycket alla som kom och gjorde min och Carins fest alldeles fantastisk!


lördag, maj 17, 2008

Saker som inte blev sagda om fredagen

Under fredagsförmiddagen var jag på en riktigt bra internkonferens, som gav mig en hel del att tänka på. Bra diskussioner och jag har verkligen en stark tro att mycket kommer kunna bli verklighet. Därefter åt jag lunch med Klara, planerade olika framtida projekt och möten, Magnus från styrelsen mötte upp med oss och vi löste bland annat vissa marknadsföringsproblem inför Almedalen likväl som lärde oss att man inte kan vinna över Se & hör.

fredag, maj 16, 2008

På Snaps med Carin och Frida


Frida som var med i Indien är på besök i Stockholm.

Storhandla


Nej, det är inte till det vanliga fredagsmyset! Jag o Carin har cocktailfödelsedagsfest i morgon

Mingelbilder på QX

Jag och Annie
Här hittar ni alla bilder från QX.

torsdag, maj 15, 2008

Torsdag kväll


Efter att agerat observatör på Sacos konstförenings årsmöte mötte jag upp Tobias och Christoffer för middag på den trevliga korsikanska restaurangen på Döbelnsgatan. Vi var först på stället- och sist därifrån. Fantastiskt god mat och grymt trevlig kväll som avslutades med lite TV hemma hos mig.

Fortfarande mycket god arbetsmarknad för akademiker, men vändpunkten kommer allt närmare

I slutet av april var 43 600 personer med minst två års eftergymnasial utbildning öppet arbetslösa eller verksamma i arbetsmarknadsprogram enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Antalet har därmed minskat med drygt 7 000 jämfört med april 2007. Detta innebär att ungefär 2,9 procent av alla med minst två års eftergymnasial utbildning i befolkningen var arbetslösa eller deltog i något arbetsmarknadsprogram, en minskning med 0,5 procentenheter sedan april 2007.

Den minskande arbetslösheten till trots syns nu allt fler tecken på att vi står inför en vändpunkt på arbetsmarknaden. Det gäller inte minst den minskade tillströmningen av lediga platser.Knappt 25 000 var öppet arbetlösa, motsvarande 1,7 procent av alla med minst två års eftergymnasial utbildning i befolkningen. Jämfört med april 2007 så har den öppna arbetslösheten minskat med 6 000 personer eller 0,4 procentenheter.

- Det orosmoln som tornar upp sig är att minskningen av arbetslösheten blir mindre och mindre för varje månad, säger Thomas Ljunglöf, statistiker på Saco och ansvarig för Saco Arbetsmarknadsdata. Om den utvecklingen håller i sig kommer vi att få en ökad arbetslöshet bland akademiker någon gång under hösten 2008.Ett annat tecken på att vi står inför en vändpunkt på arbetsmarknaden för akademiker är att antalet lediga platser för yrken som kräver lång eftergymnasial utbildning minskar. Trots detta ligger efterfrågan fortfarande kvar på en historiskt sett mycket hög nivå.

En grupp som sällan omnämns i arbetslöshetsstatistik är de högst utbildade, dvs personer med forskarutbildning. Detta trots att den gruppen har väl så hög, eller t o m högre, arbetslöshet som övriga akademiker. I slutet av april var 2,3 procent av de forskarutbildade i befolkningen öppet arbetslösa, vilket kan jämföras med 1,7 procent bland övriga akademiker. Bland forskarutbildade är det framför allt biologer och miljövetare som har kärv arbetsmarknad. I den gruppen var nästan 9 procent öppet arbetslösa eller medverkade i något arbetsmarkndsprogram i april.

Läs mer aktuell statistik här

Karoli Hindriks

Jag och Mikaela har just varit på ett lunchseminarium anordnat av Fri Företagsamhet där den estniska Karoli Hindriks inspirerade publiken (där vi i ärlighetens namn höjde medelåldern något, majoriteten kom från Ung företagsamhet). Karoli arbetar på baltiska MTV och har sina 24 års till trots en imponerande karriär bakom sig. Och framför sig också, det är jag helt övertygad om. Karoli berättade dels om sitt eget liv och om utvecklignen i Estland. Ett spännande möte med kontentan att vi kan lära av Estland och Estland av oss.

Peppande!

Obligatorisk a-kassa straffar studenter

Alla som under ett år tjänat 110 ooo kr ansluts automatiskt till en a-kassa och måste vara kvar i minst fem år. Varje år som man tjänar mer än 60 000 måste avgiften på upp till 5000 kronor/år betalas. Det föreslås i utredningen om obligatorisk a-kassa. En majoritet av alla studenter har arbetat innan studierna och kommer därmed sannolikt att kvalificera sig in i a-kassan. Dessutom arbetar 2/3 av studenterna extra under studietiden.

- Problemet är att studenter inte kan få någon ersättning förrän efter examen, trots att vi under somrarna saknar försörjning och då kan bli arbetslösa som alla andra, säger Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd. Varför ska vi tvingas finansiera ett system som vi inte tillåts använda?

- Den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen blir ytterligare ett exempel på hur studenter faller mellan stolarna i socialförsäkringssystemen. Varken dagens utredning eller den pågående studiesociala utredningen kommer att ge förslag på en bra omställningsförsäkring för studenter. Vi är över 300 000 studenter i Sverige, varför ska vi ha sämre trygghet än de yrkesverksamma?, avslutar Eva Westerberg.


Här kan ni läsa Sacos pressmeddelande

Det här med system


Jag och Mikaela sitter på ett café vid Östermalmstorg med varsin bärbar dator och lite olika texter att skriva. Största utmaningen? Att undvika att skriva ordet system i var och varannan mening! Synonymer tack?

onsdag, maj 14, 2008

Det var en trevlig kväll i Stadshuset (det är onekligen en fantastisk byggnad, med tegel från Södertälje dessutom. Bara en sådan sak.) men den absolut bästa delen var att prata en massa med Elin och Anna från SFS-presidium som jag satt med på middagen. Det har under året varit väldigt lite tid att prata mer privat, det var kul att få möjlighet till det! Blandat med att prata med våra bordsgrannar om studentpolitik förstås.

Kul var också att konstatera att det var studenterna som var pristagare i de olika momenten som briljerade. De hade bäst tal och verkade alla vara väl värda sina priser.

Efter själva prisutdelningen var det disco i Gyllene Salen. Och jag menar verkligen disco. Jag färdades på en gång till mitten av 90-talet (vilket förmodligen var senast jag lyssnade på NRJ också) och det kändes inte helt rätt. Jag åkte hem tidigt i stället.

Gala i Stadshuset


Studentpriset delas ut, priser till ett antal studenter från olika spännande företag. Sedan kommer också Årets student koras.

Var är kvittot?

Inledde dagen med att läsa senaste numret av Studentliv, där chefredaktör German Bender-Pulido skriver en läsvärd ledare om att försvara de akademiska värdena.

Det finns många poänger i ledaren. Saco Studentråd har ju i flera år nu fokuserat vårt arbete på att minska glappet mellan studier och arbetsmarknad, men kanske har vi inte alltid varit tydliga med att det inte handlar om minska den akademiska legitimiteten. Nej, det är två områden som tillsammans skulle behöva stärkas oerhört.

För tyvärr är det ju så att en rad utbildningar som brister i sin koppling till arbetsmarknaden även brister i sin akademiska nivå. Och det finns exempel på utbildningar som enbart blir arbetsmarknadsutbildningar men utan en koppling till den akademiska grunden. Hur kan det då vara en akademisk utbildning?Det borde inte vara en omöjlighet att kombinera dessa två mål- anställningsbarhet och akademisk utbildning.

Jag tycker dessutom att det är fascinerande att tänka på hur det faktiskt ser ut till exempel vid Oxford, där mängder av studenter läser humaniora (som många i Sverige ibland tyvärr ser som slappa onödiga utbildningar utan framtid) och där studenterna får toppjobb inom alla typer av branscher sedan. Man har ett kvitto på att man är en flitig person som kan tillgodogöra sig information, kritisk granska källor och annat bra som den akademiska utbildningen bygger på.

Det kanske är där skon klämmer i det svenska utbildningssystemet.
Det där kvittot är märkligt frånvarande.

tisdag, maj 13, 2008

Bloggtrendig tillbakablick

För fem år sedan

Var jag 22 år gammal och delade en grymt snygg lägenhet med Emma, som idag arbetar som säljare på Rix FM. Jag läste Kulturpedagogik B på Högskolan i Gävle, och var under våren med i ett avsnitt av talkshowen Hannah som gick på Tv3.

För tre år sedan
Var jag 24 år gammal, bodde i korridor på Kantorn i Uppsala. Under våren hade vi ett hysteriskt upplägg i vår museologiutbildning där vi i början av maj endast avklarat 3 poäng. 17 poäng under en dryg månad var en hektisk period. Folk tappade hår och fick magkatarr. Jag och några andra studenter gjorde ett arbete på Evolutionsmuseet (som har norra Europas största dinosarieskelettssamling!). Jag var också nyvald vice ordförande i Saco Studentråd, och samma dag som jag blev vald till det fick jag också beskedet att UUS hade gjort ett dunderval i kårvalet så jag kom in i fullmäktige. Dagen efter blev jag kontaktad av valberedningen som ville att jag skulle sitta i kårstyrelsen också. Mycket val!
Så här såg jag ut på förbundskonferensmiddagen 2005, flankerad av Tobias Dahlgren, och Ludvig Larsson, dåvarande ordförande:





För ett år sedan

Var mitt liv inte speciellt olikt sig från idag, största skillnaden är min boendesituation, då bodde jag på Gärdet med Sara. Annars gör jag ungefär samma saker men lite bättre idag, umgås med ungefär samma människor. Men jag har kortare hår idag!



För tre månader sen

Kom kårobligatorieutredningen (som vi inom en väldigt snar framtid kommer att skicka in vårt remissvar på) och jag peppade inför debatten och festen dagen efter.

Igår

Kom Maria hem efter en vecka i Slovakien

Idag

Lagade jag för andra dagen i rad middag själv. Hemma. Och det blev jättegott! Att jag alltid glömmer bort att jag i själva verket är rätt duktig på att laga mat.

Imorgon

Ska jag använda mina nya byxor. Samt ta med mig ombyte för kvällens event i Stadshuset.

Om ett år

Har jag ett lika fantastiskt roligt och spännande jobb som idag (jag kommer aldrig att nöja mig med mindre) , bor jag mest troligt någon annanstans eftersom vi har lägenheten till årsskiftet och är ungefär som idag. Men lite bättre!

Trycksfelsnisse


Morgondagens inbjudan till Studentpriset i Stadshuset. Inte lätt att få allting rätt, för jag misstänker att Emelie Deporet i själva verket är Emilia De Poret?


Koffein

Igår kväll kunde jag inte somna, vilket har lett till en dag med någon slags övertrötthet. Ni vet, trött men druckit lite för många koppar kaffe. Konstig kombination.

Men jag har gjort det bästa av dagen ändå, ett bra styrelsemöte med Saco, bildval till nästa upplaga av Utbildning straffbart, faktakontroller, läsande av remissvar, skrivande av pressmeddelanden, tagit de första stegen för ett nätverk för unga akademiker i Norden och lite annat smått och gott.

Dessutom börjar jag på allvar förstå förslaget till en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Bara en sådan sak.

Hedersdoktor

Conny Persson i Saco-styrelsen har blivit utsedd till hedersdoktor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Conny är i gott sällskap, de andra hedersdoktorerna är bland annat Hillary Clinton och PG Gyllenhammar.

måndag, maj 12, 2008

Kampanj för att främja mobilitet bland studenter

ESU - European Students' Union kampanjar för att främja mobilitet bland studenter och lärare. Där finns även en petition som man kan skriva under för att stödja arbetet med att underlätta studenters och lärares mobilitet.

Även om vi har en bra situation här i Sverige finns det ändå hinder som skulle kunna tas bort, och framförallt har många av våra kollegor runt om i världen långt större problem än oss när de försöker studera eller forska och undervisa i ett annat land. Problem som rör villkoren för att få VISA i tid, möjligheten att få sina erfarenheter erkända när man återvänder till hem-lärosätet med mera. Spana in sidan!

Guldmåndag

Ett sätt att öka energin en måndag är att dagen till ära både ha guldväska och rosett på skorna.


Etikett

Ni kommer ihåg Carl Bildts bok som kom ut i början av 90-talet med titeln Hallänning, Svensk, Europe?

Det är intressant det där med etiketterna var man kommer ifrån.
Jag är uppvuxen i Ina. Det gör mig till Söderhamnare. Men jag har alltid haft en mer benhård känsla för Hälsingland (jag är med i Facebookgruppen "Fuck you I'm from Hälsingland" och blir alltid lite gråtmild av Hårgalåten). Men hemmakänslan för en stad, den återfinns i Gävle. Men jag är ju också en väldigt stolt gammal Upsaliensare. Men nuförtiden är jag Stockholmare med innerstaden som min lekplats. Och så det där med Europé också då. Som Elmir af Geijerstam sa när hon höll sitt tal efter att hon fått utmärkelsen som Årets Europe :"Jag är så glad att jag är europé"

Men hursomhelst. Jag kan ändå inte motstå frestelsen att lite stolt konstatera att företagsklimatet i Söderhamn både är bättre än Bollnäs och Hudiksvall enligt Svenskt Näringslivs ranking. Söderhamn ligger på plats 180 och har klättrat 32 platser vilket är jättekul att se. Som det alltid är mellan grannbyar/grannstäder/grannlän/grannländer så finns det en viss konkurrens mellan grannstäderna i Hälsingland. Och Bollnäs är bara på plats 195.

Pappersarbete

Skönt med en dag där jag får ovanlighetens skull inte springer mellan en massa möten, utan faktiskt har tid att svara på mail, läsa igenom texter och handlingar, skriva artiklar etcetera.


söndag, maj 11, 2008

Vilket sällskap!

Alex som jag träffade i fredags har skrivit en väldigt träffande bloggpost om Fredricks fest i fredags. Dessutom måste jag erkänna att jag skrattade till över att se mitt eget namn i sällskap med de andra:

"Pratade lite med designern Lars Wallin, pr-kvinnan Dominka Pezcynski, riksdagsmannen Erik Slottner, Katrin och Alex Schulman, kändisfrissan Tito Frez, Martin Johansson, chefis på Hanky.se, Blondinbella och trevliga Eva Westerberg, ordförande i SACO Studentråd. "

Grattis Moa, Stefan och Henric!

Sveriges förenade studentkårer hade fullmäktige i helgen. Moa Neuman från Göteborg valdes till ny ordförande. Jag såg Moa i en debatt för en tid sedan- hon var briljant. Till vice ordförande valdes Stefan Björk och Henric Denzler. Stefan har tidigare gjort praktik hos Åke Zettermark som är internationellt ansvarig på Saco. Åkes praktikanter håller alltid riktigt hög klass. (Se bara Hanna t ex)

Hur som helst. All lycka till Moa, Stefan och Henric!
Vilken fantastisk helg det har varit, två underbara fester med mycket trevligt folk. Med vädret som det har varit är det bara att konstatera att det var rätt helg att ha ledig!

Veckan som kommer innehåller bland annat Saco-styrelsemöte, gala i Stadshuset där Studentpriset delas ut, möte med Per Åkesson som tidigare var kanslichef på Saco. Nu jobbar han på socialdepartementet.
Tobias Wahlqvist tog massa foton i fredags, här är undertecknad tillsammans med trevlige Frank Nilsson som är pressekreterare till Maud Olofsson.

lördag, maj 10, 2008

Födelsedagsfest för Anna König Jerlmyr


Christian Holm,Anna och Tomas Tobe har frågesport på den fantastiska festen med USAtema.
Riktigt kul med mycket dans (det blir flats i en vecka nu efter att två dagar i rad stuffat runt i höga klackar), karaoke (jag sjöng Finally med Christoffer och Fredrik. Fredrik är för tusan operasångare och artist. Finally är hans egen låt. Man kände sig lite lätt i underläge. Mina egna sångkunskaper präglas av ett hellre än bra-tänk), god amerikansk buffé och en rolig mix med människor, allt från mormor till Sven Otto Littorin.

Galej

Jag var på något som kan betecknas som årets kalas i går, Fredricks fantastiska födelsedagsfest. Galen mix av människor, med allt från fd Saco-ordföranden Anders Milton till Alex Schulman. Jag, Annie och Sofia var bland de första på plats, och under kvällen hanns det med alla väsentliga delar som behövs under en kväll. Pratade killar med Robin, dansade väldigt mycket styrdans med Ola (fötterna värker idag) och avslutade kvällen på McDonalds med Feffe.

Nu ska jag pallra iväg mig till Söder för en brunch med Carin.

fredag, maj 09, 2008

Årets europé


Elmir af Geijerstam från SKL är årets europé och håller tal om EU och glädje. Grattis!

Vägval Europa 2008-2010


Debatt om Lissabonfördraget, Europaparlamentsvalet samt Sveriges ordförandeskär 2009 med EUminister Cecilia Malmström och parlamentarikerna Christofer Fjellner, Göran Färm och Jens Holm. Erik Blix, som jag precis lunchade med, modererar.

Lavaldomen diskuteras



Europadagen


Lavaldomen lockar, vi var tvungen att byta lokal då så många människor anmält sig. Knappt jag själv kom in! Ska bli riktigt spännande med debatten nu.

torsdag, maj 08, 2008

Apotekarmodellen

Idag debatterar riksdagen en omreglering av apoteksmarknaden. Saco-förbundet Sveriges farmacevtförbund kommer med det grymma förslaget att bilda ett serviceföretag som av Ica-modell ska förena entreprenörens innovationskraft och mångfald med stordriftsfördelar. En riktigt bra idé som jag tror kommer bli populär bland medlemmarna.

Män tjänar på att leva i par, kvinnor på att vara singlar.

Män som är gifta eller sambos har högre inkomster än singelmän. För kvinnor är förhållandena de omvända. Dessutom ökar inkomsterna för männen när de bildar par, medan de faller för kvinnorna. Det är några av de resultat som visas av Saco-ekonomen Håkan Regnér och forskaren Gunnar Isacsson i en studie av par och singlar under 1990-talet.

Studiens författare har undersökt vad som händer med inkomster i samband med flytt och byte av familjförhållanden. I en unik svensk studie har de granskat hur inkomster utvecklas för kvinnor och män med olika utbildningsbakgrund som antingen lever tillsammans med någon (sambo eller gifta) eller är singlar.

Studien presenteras vid ett miniseminarium torsdagen den 22 maj kl 10-11 med Håkan Regnér och Sacos ordförande Anna Ekström. Plats: Saco, Lilla Nygatan 14, Stockholm.

För vår planering önskar vi en anmälan i förväg till Sven Erik Jansson, Saco, 08-613 48 59 eller sej@saco.se Det går också bra via Sacos hemsida www.saco.se/parochsinglar

Delade åsikter om fribeloppet för studenter

I senaste numret av Studentmagasinet intervjuas bland annat undertecknad om fribeloppet. Intervjun gjordes okristligt tidigt en morgon i England, men journalisten fick helt klart ut en bra essens av vad jag sa:
"Självklart ska man klara sig på studiemedlet, det ska inte vara ett måste att arbeta extra, det är mer som en bonus. Idag skapar fribeloppet svåra ekonomiska situationer för studenterna och det är ett problem"

onsdag, maj 07, 2008

Ger upp

Nej, men det är väl bara att slänga in handduken och erkänna sig besegrad.
Jag har feber och ont i örat och tänker inte glida i en glammig blåsa, jag tänker med en suck sätta på mig mina Hello Kitty-mysbyxor och bädda ner mig.

Men vad är väl en bal på slottet?

Framtidspanelen

Studera.nu har idag kickat i gång sin Framtidspanel där bland annat jag, Kristina Scharp från Svenskt Näringsliv, Elin Rosenberg från SFS och Sara Damber från Avstamp svarar på vanliga frågor om studier och arbetsmarknad. Första frågan är "Leder högskoleutbildning till arbete?"

Spana in och se om panelen är enig! Och maila panelen@hsv.se om du har några frågor.

Gubbvälde

För några månader sedan var jag på en ledarskapsföreläsning med inriktning mot näringslivet. Föreläsaren inledde med att vissa bilder på fyra personer som alla hade det gemensamt att de var ledare. På gott och ont, jag minns att det var Adolf Hitler och Kofi Annan och George Bush plus någon mer. Det anmärkningsvärda var att det var bilder på fyra stycken män. Jag frågade om just detta, och fick då det något ivägviftande svaret "Jag hittade inga kvinnor". Ehm. Snyggt.

Jag kom att tänka på detta när jag hittade ett av dagens bästa citat i DN i en intervju med Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam :
"Vi är rökta om vi inte vitaliserar de svenska företagsstyrelserna. Allt sker så snabbt på den globala marknaden att det krävs mer heterogena styrelser för att hänga med. Det är knappast 60-åriga, helsvenska män,som är bäst på att förutse trender"

Rolig goodie


Alla papper och material från sponsorer kom i en Fjällrävenryggsäck. En kånken! Vilken klassiker!

Globe Forum


En underhållande invigning, följt av tal av Jean Lemierre som är president för European Bank for reconstruction and development och Maud Olofsson. Chinateatern har fått en läcker grön scen dagarna till ära.

tisdag, maj 06, 2008

Det är sånt här jag älskar att upptäcka kvällen innan

Under fullspäckade dagar så är det svårt att ha framförhållning. Det blir att man i slutet av dagen går igenom dagen efteråt- om man har tur.
I morgon ska jag på galamiddag i Stadshuset och jag hade väl inte direkt funderat på det här med kläder ännu. Tittar på agendan på dagen och på biljetten till middagen och ser då "Black tie optional".
Dagen innan.

Pratsamt

Morgonen inleddes med spännande diskussioner om allt från kvinnor och män på arbetsmarknaden, utseendefixering och stadsbyggnationer utifrån Erik Zsigas bok Hej då Östeuropa. Studiecirkeln som jag har gått har varit riktigt givande, där de flesta är studenter från Stockholms universitet eller Handelshögskolan och engagerade i Utrikespolitiska föreningen. Relativt förutsättningslösa diskussioner- som är så grymt roliga!

Därefter lunchade jag med Ludvig Larsson, som arbetar på Sveriges Ingenjörer. Ludvig var ordförande för Saco Studentråd 2005, samtidigt som jag var vice ordförande. Nuförtiden träffas vi allt för sällan, men det är alltid kul att få en uppdatering om allt från vad som händer på Sveriges Ingenjörer till vad som är på gång i Uppsala, där Ludvig sitter i landstingsfullmäktige. Och så förstås prata en massa skvaller om alla gamla bekanta.

Fackpamp

Det är trevligt att bli omnämnd som en modern fackpamp.
Jag var upptrissad på lunchen kring facken och a-kassan. Vilket jag förstås ganska ofta är. Om jag inte hade en benfast tro på Saco som facklig centralorganisation skulle jag aldrig valt den studentorganisation jag nu är ordförande för.

måndag, maj 05, 2008

Drömhus

Om man inte har hittat drömhuset ännu så är det dags att spana in detta högklassiga och stilfulla .
Det går verkligen inte av för hackor!

Europa och födelsedagar

Tänk att man alltid blir lite trött av nya intryck. Att hjärnan aldrig vänjer sig vid det. I går somnade jag strax efter Nip/Tuck med DN Söndags artikel om neanderthalare över ansiktet. Vaknade till efter någon halvtimme och släpade mig till badrummet, vinkade hej då till Maria som i morse åkte till Slovakien för en veckas konferens, och sedan somnade jag om.

Den här veckans to do är rätt mixad, idag ska jag bland annat göra nytt försök med Sara från LSU och ikväll träffa Daniel Kolm från Muf. I morgon börjar jag dagen med att träffa den studiecirkel jag är med i, sedan ska jag och Mikaela fixa med rapporter hela dagen.

Onsdag ska jag tillbringa på Berns, där Globe Forum Business Network har en massa spännande workshops och föreläsningar om entreprenörskap och forskning. Dagen avslutas med galamiddag i Stadshuset med bland annat Kronprinsessan Viktoria.

På torsdag ska jag försöka hinna med en sväng till Kulturhuset där Sveriges Ingenjörer anordnar Teknikdagarna. År 2020 kommer Sverige att sakna 50 000 ingenjörer. För att öka teknikintresset hos barn och ungdomar arrangerar Sveriges Ingenjörer Teknikdagarna 7-9 maj. De tre dagarna fylls av aktiviteter om framtidens teknik, forsk-ning och ingenjörer. Det blir Teknik-SM, Teknikkollo, Teknik och kultur på Lava, Snilleblixtutställning på Tekniska museet och flera spännande seminarier. På kvällen ska jag på Polhemsfesten som Sveriges Ingenjörer anordnar.

På fredag är det Europadagen, som också firas på Kulturhuset. Jag ska lyssna på Lavaldomens effekter på den svenska arbetsmarknaden med Lars Gellner, arbetsrättsexpert Svenskt Näringsliv, Ingemar Hamskär, chefsjurist TCO, Claes-Mikael Jonsson, jurist LO, Lena Maier Söderberg, chefsjurist Saco, samt Vägval Europa - 2008-2010 som är en debatt om det nya Lissabonfördraget, Europaparlamentsvalet 2009 och Sveriges ordförandeskap i EU hösten 2009 med EU-minister Cecilia Malmström (fp) samt europaparlamentarikerna Christofer Fjellner (m), Göran Färm (s) och Jens Holm (v).

Dessutom har jag tre födelsedagsevents under veckan, Fredrick och Johans middag, Fredricks vad jag tror kommer att bli riktigt grandiosa fest, samt Annas 30-årsfirande. Ska bli riktigt kul!

lördag, maj 03, 2008

Förbundsfest


Stämningen var otroligt hög på CUFs förbundsfest under kvällen. Folk dansade på stolarna, showgruppen höll hög klass och sångerna gick någorlunda bra. Efter allt vilt dansande var kön till vattnet lång. Fick äran att sitta vid honnörsbordet mellan Tekniker-Per, omvalde förbundsordföranden Magnus och ombudsmanna-Kevin (som för övrigt är min gamla kollega från Sveriges elevråd- SVEA)

Knallorange


...är dagens färg. Jag och Mikaela gör oss i ordning för Stämmofest. Under dagen har bla valen varit, valberedningens förslag gick igenom helt och hållet. Grattis alla!

Utbildningsdebatt


Just nu debatteras kapitlet om gymnasieskolan. Under tiden övar jag upp mina norska och danska kunskaper genom att surfa runt på deras CSN-motsvarigheters webb. Danskan går väsentligt mycket bättre att läsa. Jag säger då det, några gånger på Roskildefestivalen och man får ett försprång!

fredag, maj 02, 2008

Hälsning

Det här är det 1001 inlägget i min blogg. Bara så att ni vet.

Mikaela har nu kommit till stämman, och jag har just framfört Saco Studentråds hälsning till CUF, där jag tog upp bland annat fribeloppets höjande, studiemedlet, glappet mellan studier och arbetsmarknad samt vikten av att CUF fortsätter stå upp för frågan om att avgifter inte hör hemma i den högre utbildningen.

Det var kul att vara uppe i talarstolen igen, alldeles för sällan talarstolar används.

torsdag, maj 01, 2008

Idépolitisk debatt


Just nu pratar Karin Fälldin om arbetet med det idépolitiskta program stämman ska diskutera i morgon. Annie Johansson moderar debatten efteråt, Gustav Andersson, landstingsråd i Stockholm, Martin Ådahl, chef på Fores och Annika Qarlsson, ordförande Centerkvinnorna kommer att prata och debattera sedan.

Magnus inviger CUF-stämman


Magnus inviger efter en introduktion som heter duga.
Det är för lite silverfyrverkerier på Saco Studentråds kongress!

Balans

Den sak som ser till att X2000-tågen hänger med på ett stabilt sätt i kurvorna var under en timme ur spel. Försök då att balansera en bricka med en kopp kaffe, en vatten och en juice. Det är en prövning! Jag är glad att jag inte har anlag för åksjuka...

On a train

Sitter nu på tåget mot Jönköping där jag ska möta upp Mikaela. Valborgsmässoafton var riktigt trevlig, jag, Tobias och Maria hade först picnic i en park. När sedan det för svenska somriga högtider klassiska regnet kom flyttade vi upp på min och Marias takterass. Utsikt över hela stan- och utrustade med filtar- drack vi vin och pratade en massa.

Hoppas nu bara att bistron öppnar snart. Jag vill äta frukost!