torsdag, maj 15, 2008

Obligatorisk a-kassa straffar studenter

Alla som under ett år tjänat 110 ooo kr ansluts automatiskt till en a-kassa och måste vara kvar i minst fem år. Varje år som man tjänar mer än 60 000 måste avgiften på upp till 5000 kronor/år betalas. Det föreslås i utredningen om obligatorisk a-kassa. En majoritet av alla studenter har arbetat innan studierna och kommer därmed sannolikt att kvalificera sig in i a-kassan. Dessutom arbetar 2/3 av studenterna extra under studietiden.

- Problemet är att studenter inte kan få någon ersättning förrän efter examen, trots att vi under somrarna saknar försörjning och då kan bli arbetslösa som alla andra, säger Eva Westerberg, ordförande i Saco Studentråd. Varför ska vi tvingas finansiera ett system som vi inte tillåts använda?

- Den obligatoriska arbetslöshetsförsäkringen blir ytterligare ett exempel på hur studenter faller mellan stolarna i socialförsäkringssystemen. Varken dagens utredning eller den pågående studiesociala utredningen kommer att ge förslag på en bra omställningsförsäkring för studenter. Vi är över 300 000 studenter i Sverige, varför ska vi ha sämre trygghet än de yrkesverksamma?, avslutar Eva Westerberg.


Här kan ni läsa Sacos pressmeddelande

Inga kommentarer: