måndag, december 28, 2009

Kommunbyråkrater och en familj på Söder.

I dag ger jag er två tips. Välj själv vilket som passar dig just nu.

För dig som antingen inte är ledig eller som trots ledighet orkar hänga med i omvärlden utanför julgodis och matiné på TV: dagens DN debatt av Thomas Idergard och Johan Kreicsberg, eller varför inte hela rapporten av Johan? I kort handlar det om att Kreicsberg för Timbros räkning har gått igenom tillgängliga data för åren 2001-2007 för att jämföra olika yrkesgruppers utveckling på svensk arbetsmarknad. Granskningen visar följande:
  • Skatteintäkterna och de generella statsbidragen växte med 30 procent i löpande priser – dvs resurserna till den offentliga sektorn växte snabbare än Sveriges tillväxt.
  • Sysselsättningstillväxten av de viktigaste yrkesgrupperna inom vård, skola och omsorg var sammantaget 9 procent, men i denna siffra ingår också välfärds- och utbildningspersonal inom privata företag som finansieras med offentliga medel.
  • Sysselsättningstillväxten inom kategorin ”administratörer i offentlig förvaltning” var emellertid tre gånger så stor – totalt 29 procents ökning (28,4 procent om man räknar bort de kommunala bolagen) i kommun- och landstingssektorn 2001-2007.
  • I samtliga län i Sverige har byråkraternas antal vuxit i snabbare takt än välfärdsarbetarnas men det finns stora regionala skillnader. Det finns t o m län där personalstyrkan inom vård, omsorg och skola har minskat medan antalet administratörer i kommunernas och landstingets förvaltningar har ökat
För dig som fortfarande är ledig och önskar tänka - åtminstone för någon dag till - på något helt annat än på kommunbyråkrater så vill jag tipsa om en blogg som jag hoppas att ni inte missat. Den har ju funnits i någon månad nu. Men om den gått dig förbi, besök Livet på Söder!

2 kommentarer:

Peter Andersson sa...

hoppas att du har/har haft en skön helg och så ..trots bloggpaus. Jag lyckades förena mallis-vistelse med att...följa med i händelserna hemma. Tex den där "kommunbyråkratirapporten...

:-)

välkommen åter

P

Eva Cooper sa...

En riktig skön ledighet :)

tack!