tisdag, december 08, 2009

Larm om ökade inkomstskillnader

Innan seminariet på Fores i morse satt jag hemma i soffan med datorn med Nyhetsmorgon på samtidigt. Där rullade LO-larmet om att det lönar sig bättre att arbeta än tidigare. För att det var otäcka saker, det rådde det ingen tvekan om i nyhetssändningen. Att rapporten i sig visar att alla har fått det bättre ses förstås inte som en nyhet. Det är alltså ingen som fått mindre pengar. Ingen som tagit från någon annan. Mattias Svensson skriver : Även om de kan köpa mer tak över huvudet och mer korv och kläder till barnen nu än förut har de blivit ”fattigare” eftersom de kan köpa mindre relativt de som arbetar och tjänar bra.

Du tjänar mer på att arbeta och att driva företag i dag än vad du gjorde tidigare. Det beror på politiska beslut, det har LO helt rätt i. Att skylla på ökade inkomstskillnader (vilket jag tycker är bra, en sammanpressad lönebildning är dumheter som vi ägnat åt oss allt för länge i Sverige vilket bland annat gör att det lönar sig alldeles för lite att utbilda sig i Sverige lönemässigt) som boven bakom arbetslöshet och tvingat deltidsarbete är felfokuserat. Det är inte de som arbetar och tjänar pengar som gör fel. Det är arbetslösheten och bristen på lösningar på den som är felet.

Och apropå klyftor. I morgon får jag förhoppningsvis nya perspektiv med mig efter bokreleasen av Stefan Fölster och Fabian Walléns nya bok Sjanghaja de som ligger.

Inga kommentarer: