torsdag, december 03, 2009

Tänka fritt

Jag träffade en grupp studenter från motsvarande Europaprogrammet på Moskvas Universitet i dag. En kille berättade efter mitt pass att han drömde om att starta en egen tankesmedja i Moskva någon gång i framtiden. En vacker dröm, som jag sannerligen hoppas att han en dag kommer att kunna införliva. Hur det fungerar i dag t ex för journalister i Ryssland kan ni läsa här.

Han berättade vidare att alla de träffat hittills i Sverige, vilket var representanter från landsting, kommun, företag, fack etcetera hade en sådan inställning till att vi kan påverka samhället. Med hans ögon, från ett land med Vladimir Putin som styr det mesta med järnhand och där opposition och kritiska granskare lever farligt, så är det förstås en alldeles underbar känsla vi förmedlade.

Jag poängterade flera gånger hur Timbros arbete med en fri marknad, fri företagsamhet, individuell frihet och ett öppet samhälle genomsyrar vår verksamhet oavsett vilket programområde vi arbetar med. Den typer av frihet som Ryssland behöver präglas av, för att en dag kunna ha fria tankar i smedjor, oavsett om det är av Arena-typ eller Timbro-typ.

Inga kommentarer: