torsdag, februari 12, 2009

"jävla gnällkärring"

Med alla "du blir vad du äter"-program, hälsospecialer etcetera så bör det vara uppenbart för alla hur viktigt det är med maten. För äldre personer blir det förstås ännu viktigare att få i sig rätt näring och schysst kost. Det tyckte köksbiträdet Christina Olsson också, läser jag i pappers-DN, och hon blev därför upprörd när Ludvika kommun började köpa in hel - och halvfabrikat till äldrematen. Istället för att laga maten som man hade gjort tidigare fick personalen sprätta kartonger istället. Christina läste på innehållsförteckningarna och kunde snabbt konstatera att det inte riktigt uppfyllde de krav man kan ha på äldrematen.

Christina tycks vara av den sorten som jag och många med mig är, en person som vill förändra! Hon ifrågasatte därför näringsinnehållet i insändare som publicerades i lokalpressen, med hennes egna namn under. I stället för att göra något åt maten kallade kommunchefen henne då för... jävla gnällkärring. Så konstruktivt! Situationen blev så infekterad att Christina var sjukskriven under nästan ett år.

Efter tre år har Christina fått upprättelse, 15000 ,- och en skriftlig ursäkt från Ludvika kommun. Maten lämnar dock fortfarande övrigt att önska.

Det är ju inte konstigt att många områden inom välfärden har en stämpel på sig att vara av dålig kvalitet, när försök till förbättringar dämpas genom förolämpningar. Hittar också att Ludvika Kommun är en av de kommuner där äldres mat är bland de billigaste i landet. Visst är det smart att tänka ekonomiskt, men det är verkligen illa när det ska gå ut över innehållet radikalt.
För att inte tala om gå ut över personalen.

Inga kommentarer: