tisdag, april 17, 2007

Åsså var det vårbudgeten

Studenter tvingas till svartjobb även i fortsättningen
2007-04-16, Pressmeddelande

I regeringens vårbudget saknas helt förslag för att förbättra situationen för studenter. Till exempel missgynnas studenter även i fortsättningen när de väljer att arbeta vid sidan av studierna eftersom fribeloppsgränsen bibehålls.

- Genom att inte lyfta upp fribeloppet i vårbudgeten fortsätter regeringen att fostra en ny generation svartjobbare, säger Eva Westerberg, ordförande för SACO Studentråd. Var fjärde student uppger att de arbetar svart för att inte studiemedlet ska reduceras.

I budgeten saknas även förslag som förbättrar den ekonomiska situationen för studenter, trots att bland annat SACO Studentråds rapport Utbildning straffbart? En rapport om studenten i trygghetssverige från 2006 visar att studenter som inte extraarbetar har mindre än 300 kronor kvar varje månad efter att det allra nödvändigaste är betalt.

- Många studenter klarar sig inte på dagens studiemedelsnivå. När reglerna dessutom hindrar extraarbete blir situationen ännu tuffare. Det är dags för regeringspartierna att hjälpa Sveriges högskolestudenter genom att ta bort fribeloppet och höja studiemedlet precis som utlovat, avslutar Eva Westerberg.

För ytterligare kommentarer, kontakta SACO Studentråds ordförande Eva Westerberg på 070 557 19 84 alt eva.westerberg@saco.se

Nedladdningsbara bilder på Eva Westerberg finns på http://www.saco.se/templates/saco/contact_person.asp?id=4998

Läs mer om rapporten Utbildning straffbart på www.student.saco.se/om/utb_str_06.asp

2 kommentarer:

Anna König Jerlmyr sa...

Hej Eva,


Jag håller helt med dig angående fribeloppet. Jag som moderat lovar att försöka göra vad jag kan för att se till att fribeloppet slopas - iallafall för lånedelen

Hilsen,
Anna

Eva Cooper sa...

Tack för det löftet Anna! :)