torsdag, april 12, 2007

Avstamp

Det är dags att söka till höstens utbildningsprogram och kurser. Tunnelbanan, tidningar, bussar och Internet är fyllda med reklam om än det ena och än det andra lärosätet. Med löften och visioner om att bli nästa Fuglesang, eller nobelpristagare försöker man väcka intresset och locka studenter till sig. Men hur blir det egentligen när studenten väl kommer till sin nya utbildning? Håller högskolorna vad de lovat, eller bygger man luftslott?

AMS har startat ett treårigt projekt som heter Avstamp, med fokus på att ge unga människor rådgivning inför utbildnings- och yrkesval.
Nu inför det magiska datumet då man alla ansökningar ska vara inne till högskolan har man även en rådgivningstelefon där man ska få rådgivning inför valet.
Jag såg om det på nyheterna i morse och ställde mig lite skeptisk till det hela då projektledaren Sara Damber sa "högskolorna tävlar i att locka elever till sig"
Elever?
Det är väl ändå inte elever som går på högskolan? Visst, hon kanske menade just att de lockade de som nu går sin sista terminen på gymnasiet. Fine. Men jag blir ändå så trött på att att studenter blandas ihop med elever, att studenter alltid ses som synonymt med ungdom.
Lite statistik på det:
􀂄 39% av studenterna inom den högre utbildningen är under 25 år
􀂄 39% är i åldern 25-34år
􀂄 22% är över 35 år


Så det om det. Men till saken, vad hände med den kvalificerade studierådgivningen på skolorna? Är det inte de som ska ge objektiv information?
Så här säger Sara Damber i ett pressmeddelande:
En del av den information man stöter på inför högskolevalet är ren reklam som ska locka ungdomar till olika utbildningar. Vi ska ge lättillgänglig objektiv information som inte representerar någon specifik skolform eller några egenintressen

Och den första delen håller jag med om rakt av- den falska marknadsföringen är ett problem. Min förhoppning vore ju dock snarare att det ställs högre krav på att högskolorna inte använder sig av ren reklam. För håller högskolorna vad de lovat, eller bygger man luftslott? Genom ett bristande kvalitetssäkringssystem riskerar studenterna sin framtid och lever endast på hoppet om att man får det som står i kurskatalogen. Det är ett haltande system, och det krävs någon form av kvalitetssäkring.

Och kanske då att AMS skulle ägna sig åt arbetsförmedling istället?


Inga kommentarer: