torsdag, maj 20, 2010

Vad är hemligheten, Nederländerna?


Sjukvårdsrankningen Euro Health Consumer Index har två år i rad rankat Nederländerna som det överlägset bästa landet att vara patient i.

Trots att Nederländerna har många likheter med Sverige, och att den nederländska vården innan man kom upp i den här toppklassen hade liknande problem som Sverige gällande bland annat köer tycks reformen av sjukvårdsfinansieringen som genomfördes 2006 ha fått väldigt litet avtryck i svenska medier och den svenska debatten. Det tycks nästan som om den amerikanska sjukvårdsreformen är mer bekant för svenskarna.

Nästa fredag besöker Laurens Mineur, rådgivare till den nederländska hälsoministern och biträdande enhetschef vid Nederländernas hälsoministerium, Timbro. Han var en av de ansvariga för den stora reformen som innebär att alla holländare, oavsett inkomst och hälsostatus, fick en egen, privat, sjukvårdsförsäkring. Det kommer verkligen bli intressant att höra mer av hans berättelse. Sverige har mycket att lära, och därför - med en liten blinkning till partier som pratar om föregångsland- heter seminariet Eftergångslandet Sverige?


Inga kommentarer: