måndag, maj 03, 2010

Den hjärtlösa välfärdsstaten


I en nu fem år gammal recension av biografin Staffan Burenstam Linder- den visionära handlingmänniskan, skriven av Peter J Olsson, kan man läsa detta:

Staffan Burenstam Linder var nationalekonom av facket och lät också fackkunskapen prägla mycket av sin politiska verksamhet. Men det utmynnade, till skillnad från många andra nationalekonomer i politiken, inte i något helikopterperspektiv på samhället där politikerna genom fiffiga styrmedel, höjda och sänkta bidrag och väl insatta skattejusteringar skulle få ekonomin att flyta väl. Snarare låg intresset på hur människorna i samspel skapar ett verkligt"välfärdssamhälle", som han kallade det i kontrast till "välfärdsstaten".
I dagens moderata politik finns också nationalekonomisk teori som en tung komponent. Men frågan är om de inte skulle ha behövt en Burenstam Linder för att reda ut det där med vilket perspektiv som ska gälla: den styrande statens helikopterperspektiv, eller de vanliga människornas vardagsrumsperspektiv.


Nu är det tio år sedan Burenstam Linder gick bort, och det uppmärksammar Timbro med en nyutgåva av hans bok Den hjärtlösa välfärdsstaten, en bok med de vanliga människornas vardagsrumsperspektiv. Under releasen ges bland annat kommentarer om den tidigare handelsministern och tidigare europaparlamentarikern SBL av biståndsminister Gunilla Carlsson.

Inga kommentarer: