tisdag, september 15, 2009

Vet DU hur mycket du betalar?

"Oj, kan de så mycket?" var Anna Ekströms kommentar kring Timbros undersökning kring människors kunskap och förtroende för dagens socialförsäkringssystem. Och då är det mer än hälften av Sveriges löntagare som inte vet hur mycket som betalas in till socialförsäkringarna via arbetsgivaravgifterna på deras löner.
Men hon hade helt rätt. Genom en snabb handuppräckning bland de 30-35 personer i publiken till Jakten på den dolda skatten var det ungefär en (1) person som kunde svara på hur mycket pengar de betalat in till socialförsäkringarna via arbetsgivaravgifterna under 2008.
"Men hur många är det som vet hur mycket de betalar i hemförsäkring då?" kontrade Patrik Hesselius, politiskt sakkunnig till socialförsäkringsministern och menade att ingen ifrågasatte legitimiteten i en hemförsäkring bara för att cirka fem personer i publiken svarade "ja".
"Nej, alla vet inte exakt hur mycket de betalar i hemförsäkring eller hur mycket de skulle få ut om deras hus skulle börja brinna" sa Ludvig Larsson, som skrivit rapporten, "men det finns en avgörande skillnad och det är att hemförsäkringen är valfri. Du kan göra en avvägning när du får räkningen om det är värt det eller inte, och du kan byta bolag. Det kan du inte med en obligatorisk försäkring och därför är det viktigare med legitimiteten för socialföräkringarna".

Det var en riktigt bra diskussion, en ny socialförsäkringsutredning behövs verkligen (som Anna sa var hennes "revolutionära" krav) och ett tänkbart första steg för att öka tilltro och kunskap är förstås att göra redovisning av avgifterna obligatorisk. Enkelt men ack så viktigt.

Se filmen från seminariet här

Inga kommentarer: