onsdag, september 16, 2009

Att göra upp med jantelagen

Här håller inte mammorna på och tjatar på sina döttrar om utbildning och om att gå till college, utan om att hitta en idrottskille eller en kändis! Är det inte underbart?

Det här citatet från Anna Anka i hennes artikel på Newsmill visar en helt annan sida av hemmafruar än det som jag skrev om i går. Annas ideal innefattar verkligen inga fria individer som kan göra egna val.

Hon vill provocera och det gör hon. Men det stör mig att hon gör det på ett dåligt sätt.

Ta det här till exempel Här finns ingen jantelag. Här tillåts kvinnor vara kvinnor och män män. Vad har det med jantelagen att göra? Jantelagen formulerar i ord den oskrivna lag, som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt. Och på många andra sätt är Anna Anka en anti-jante-person (som fullständigt missat less is more-trender) men hennes inlägg osar av att kvinnor ska veta sin plats och män sin plats och det är inget man ska tro sig kunna göra något åt (för då blir man som de svenska männen tragisk i sitt blöjbytande)

Och det mina vänner, det är inte alls att göra upp med jantelagen och att öka friheten.

1 kommentar:

Unknown sa...

Finns många roliga citat att dra ut ur artikeln men denna är min nuvarande favorit: Man behöver inte sitta och leka med klossar för att vara en närvarande förälder. Var vi än reser tar vi med barnen - och barnflickorna. Hur skulle vi annars kunna gå på alla evenemang som vi är engagerade i?