Foto: Magnus Andersson
Den sista programpunkten för Timbros Frihetsvecka har just gått av stapeln, temat var vilka begrepp som avgör valet 2010 och vilken roll friheten spelar. Markus Uvell, chef för Svenskt Näringslivs opinionsanalys, Elaine Bergqvist, retorikkonsult Ronge Kommunikation, Katrine Kielos, ledarskribent Aftonbladet och Sofia Nerbrand, VD och chefredaktör för Magasinet Neo diskuterade detta, och det var onekligen ett bra samtal.
Markus började med att visa en aktuell opinionsundersökning kring olika politiska begrepp, om de ansågs tillhöra oppositionen eller alliansen och om de var bra eller dåliga. Med en liten liten lätt övervikt på oppositionssidan så var begreppen Rättvisa, Jämställdhet, Trygghet och Välfärd toppord som folk i gemen inte blev upprörda över. Begrepp som var antingen rätt neutrala/ointressanta eller lite upprörande var däremot samkönande äktenskap, mångkulturellt samhälle, arbetslinje och klimatneutralitet.
Det fanns några mer ord som fanns emellan dessa staplar men varken frihet eller integritet fanns med, vilket är lite intressant. Sedan hamnar det ju alltid om vad man lägger för värde i ordet, vilket också diskuterades av panelen. Obamas framgångar i USA bygger ju bland annat på kraftfulla uttryck som alla tillsammans bygger med sitt eget innehåll.
Efter diskussioner om Sahlin & Reinfeldt, härskartekniker och publikfrågor om bland annat var klassbegreppet tagit vägen inom socialdemokratin fick panelisterna ge uttryck för en viktig frihetsfråga för dem. Kielos svarade så bra med säga "friheten att ha rätt till sin egen kropp"
Och kanske det är någonstans där vi hittar förklaringen till varför rättvisa, jämställdhet, trygghet och välfärd ligger i topp. Jag håller med Katrin Kielos om att friheten att ha rätt till min kropp är superviktig. Men jag skulle lika gärna kunna sätta labeln "rättvisa" eller "jämställhet" eller "trygghet" eller "välfärd" mer eller mindre på det. Jag kan fylla begreppen med mitt innehåll.
Men jag kan ju inte benämna det som en klimatneutral fråga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar