onsdag, mars 21, 2007

Akademi eller verklighet?

Var som sagt på Svenskt Näringsliv idag, på rapportlansering av Akademi eller verklighet? Arbetslivsankytningen på biblioteks- och informationsvetenskap, civilekonom, civilingenjör, jurist, pol.mag samt MKV granskas på en rad olika lärosäten, forna studenter intervjuas kring etableringen på arbetsmarknaden, hur man har uppfattat samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad och vilken effekt den kan tänkas ha på etablering och lönenivåer.

Jag ser det som mycket positivt att även Svenskt Näringsliv granskar högskolornas uppdrag kring samverkan med det omgivande samhället. SACO Studentråd vill se en tydligare kommunikation kring lärosäternas koppling till arbetsmarknaden, och rapporten Akademi eller verklighet kan ge många blivande studenter information inför valet av utbildning.

Det är också glädjande att SACO Studentråd står omnämnda i rapporten, som en organisation som kommer med viktiga synpunkter (praktik, andra typer av arbetsgivarkontakter och kvalitetssäkring) och det kan jag ju inte annat än att hålla med om.

Rapportens slutsats? Arbetslivsanknytning ökar anställningsbarheten, ökar lönen, ökar sannolikheten att jobbet är relevant och kvalificerat i relation till anknytningen samt ger nöjdare studenter. Och högre studier i Jönköping ger enligt undersökningen jobb allra snabbast.

Inga kommentarer: