tisdag, september 11, 2007

Är du redo för ett karriärsteg?

När man kommer in på Sveriges Akademikerförmedling i Göteborg finns det inget som påminner om arbetsförmedlingen, den klassiska alltså. Ingenstans kan du ta en kölapp, ingenstans behöver du känna en känsla av misströstan. För hos Akademikerförmedlingen arbetar man aktivt med att se varje kund som en unik individ med unika kompetenser. Och det uppskattas uppenbarligen. Man drog i gång den 11 juni och är redan nu uppe i 1000 kunder. Det var årsmålet... Det här har föranlett ett tillfälligt stopp hos förmedlingen, man måste ta hand om de kunder man redan har och ha tid med dem.

75 % av de sökande är så kallade ombytessökande, det vill säga personer som vill gå vidare i sin karriär. Övriga 25 % är i dag arbetslösa. Ombyten gör också förstås att det skapas nya öppningar på arbetsmarknaden för andra personer. Peter som tog emot oss ritade upp en pedagogisk bild av hur man arbetade. Stort fokus ligger på intervjuer, ingen ska ej behöva pressas igenom en mall där man inte passar. Man arbetar med ett antal karriärprogram, och får även lotsa tillbaka vissa personer till sina respektive förbund (Jusek, Naturvetarna, Sveriges Ingenjörer eller Civilekonomerna) om de inte alls har någon aning om vad de vill.

Det finns i dagsläget 7 anställda i Göteborg, alla med en bakgrund som matchar förbundens medlemmar på ett eller annat sätt. Det är alltså experter på dessa gruppers kompetens.

Igår öppnade Akademikerförmedlingen i Malmö, även där blev det en omedelbar succé. Under hösten öppnar man även i Linköping, Stockholm, Umeå och Luleå.
Enormt spännande, och riktigt inspirerande inför Saco Studentråds seminarium den 28 sep: Framtidens arbetsförmedlande!

På eftermiddagen träffade jag Charlotte Carlsson på Snyggare-internet.se. Charlotte såg jag första gången under releasen av Beautiful business-boken, därefter har vi haft mailkontakt om egenföretagares villkor. Nu när jag ändå skulle ner till Göteborg kändes det som att det var på sin plats att träffas. Charlotte har ett jäkla driv, och sådana människor behövs det fler utav! Alltid lika peppande med sådana möten.

På tåget hem träffade jag och Mikaela Karin Rebas som imorgon börjar jobba på Liberala Nyhetsbyrån. Karin räddade mig från att behöva åka till kansliet och SEN hem för att hämta en mobilladdare. Det kan låta som ett i-landsproblem, men med ett tåg som ska anlända 21,40 och som (surprise surprise) är en halvtimme försenat känns det som ett oöverstigligt problem att åka åt fel håll. Faktiskt.
Vi diskuterade vem vi helst skulle vilja byta karriär med. Vad säger du själv?

Inga kommentarer: