torsdag, september 06, 2007

A-kassan

Enligt vad jag hörde igår så är det idag 1.2 miljoner av svenskarna som arbetar som inte är med i en a-kassa.

Det kan förstås vara av många olika anledningar, vissa anser sig till exempel inte längre ha råd efter höjningarna. Men gissningsvis bör också en hel del av dessa personer gjort en konsekvensanalys över sin situation, man kanske är 60 plus och anser sig sitta säkert på sitt jobb, eller att man av någon annan anledning inte vill vara med i a-kassan. Eller du kanske inte heller har möjlighet att få ersättning och därför inte är med- du är företagsledare, egen företagare eller liknande.
Hur ska dessa människor kunna omfattas av en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring? Ska man tvinga dem att vara med i en a-kassa, ska det bli ett obligatoriskt medlemsskap? Kommer i så fall villkoren för de som idag är med i a-kassan att bli sämre? Vem tusan blir då glad?

Plötsligt fick vi en politik som utgår ifrån att de som idag inte riktigt förstår att de behöver vara med ska också omfattas. Vad hände med åsikter som att vi är vuxna människor som borde vara kapabla att ta egna rationella beslut?

Nå, vi har föreningsfrihet i Sverige.
Det kan därför luta åt att vi kommer få se en ny skatt i Sverige.
Men hur den i så fall ska funka återstår att se, och vem som ska betala den. Hur kommer det funka i gränslandet mellan arbetstagare/företagare?

Inga kommentarer: