torsdag, september 20, 2007

Access

Efter att den första hetsen kring att läsa utbildningsdelen av budgetproppen lagt sig gick jag över till att läsa om kulturpolitiken. Accessprojektet, som syftar på att vårda, bevara och tillgängliggöra kulturinstitutioners föremål och samlingar, har blivit förlängt i två år. Projektet skulle egentligen ta slut nu vid årsskiftet. Jag hade praktik på Moderna Museet när ansökningarna till projektomgången som är nu skulle in, och arbetade bland annat med att skriva några av de ansökningar som godkändes så att några arbetslösa akademiker inom kultursektorn fick jobb, och jag var ABM-pedagog på Kulturmagasinet när alla tjänster utlystes. Det känns lite som att Accessprojektet är en del av mig alltså.

MEN.
Var finns de kulturpolitiska visionerna och långsiktigheten? Nu blir det ytterligare en tidsbegränsad historia. Om man från början istället satsat på en permanent förstärkning hade man sluppit en lätt sunkig känsla av sysselsättningsåtgärder.

"Arbetet har fallit väl ut och bör förlängas i ytterligare två år" står det i proppen.
Japp, arbetet är jätteviktigt! Och det är fantastiskt bra att man satsar överhuvudtaget på att tillgängliggöra kulturarv. But still, åtgärder riskerar att tränga bort arbetstillfällen som annars skulle uppstå.

Inga kommentarer: