onsdag, juli 08, 2009

Dokusåpan Kungen

Nu är Kungen irriterad. Ja, han till och med ryter i från. Anledningen? Dokusåpor som Big Brother och Expedition Robinson och de dåliga förebilder som dessa skapar.

Big Brother senaste säsong gick av stapeln 2006, så helt aktuellt program är det ju inte. Expedition Robinson kanske var ett program för kidsen under 90-talet och tidiga 2000-talet men de nya säsongerna är ju, precis som Johanna Nylander skriver, ett övervintrande familjeprogram. Kungen menar att scoutrörelsen, där finns de bra förebilderna. Det är ju också allmänt känt att kungen själv är scout, och som det står på kungahusets webbplats: Kungen har alltid varit intresserad av scouterna. Han var själv vargunge och scout och kallades då Mowgli. Kungen är ofta med på olika scoutläger och hedersmedlem i scoutförbund.

Men, för att återigen gå tillbaka till Johanna Nylanders text, Carl XVI Gustaf kanske har begränsad känsla för hur det är att vara landsortsblondin eller förortssnubbe. Att drömma om uppmärksamhet och att "få vara någon". Den känslan går kanske att få i scouterna också, men det där ögonblickliga genomslaget när man får en plats på "allas" läppar (oavsett vad de säger) saknas. Kungen beskriver scouterna med att Man leker fram de goda egenskaperna från tidig ålder med det som kan uppfattas som idiotiska, dumma små lekar men som är pedagogiskt väl genomtänkta och där också små problem löses i grupp och där ingen lämnas utanför.

När jag var i unga tonåren och trött på att leva i en stad med 12 000 invånare så var jag - trots att jag varit aktiv i en rad organisationer- inte riktigt sugen på just "idiotiska men pedagogiska lekar". Det var inte utifrån det jag skrev mina framtidslistor i dagboken om. Big Brother var inte heller med på den listan, det ska sägas. Men dokusåporna skapade nya möjligheter och format för tv. Vi kunde känna oss bättre eller sämre än deltagarna, identifiera oss och hitta idoler, bita på naglarna över kärleksdraman och se vänskap växa fram. Eller helt enkelt bara skita i dem.

Och generationen jag tillhör har väl inte blivit fullständigt förtappade, eller?

Inga kommentarer: