fredag, juli 31, 2009

De ondskefulla girebukarna inom välfärdssektorn

På något sätt kan jag förstå att det är en lockande retorik, det här med att säga att vinst inom vård och skola är fel. Det går ganska enkelt att bygga upp en story som innehåller allt från blodtörstiga kapitalister som SKOR sig på sjuka äldre och våra små barn. Grejen är ju att det är precis lika mycket saga som det låter som.

Carin Jämtin (S) hade häromdagen en debattartikel som handlade just om ondskefulla girebukar med stora fickor där alla pengar hamnade, i stället för att de satsades på de sjuka eller eleverna. Men i själva verket så visar bland annat Johnny Munkhammars rapport att företag som tillåts drivas av vinst får bättre verksamhet. Vi får bättre välfärd för pengarna. De sjuka äldre får bättre vård. De små barnen får en bättre skola. De blodtörstiga girebukarna är få, däremot borde det ju vara självklart att människor som investerar massor av pengar och tid i att bygga välfärdsverksamheter för det första bryr sig om verksamhetena och för det andra ska kunna få en vinst om verksamheten lyckas.

Som tur är så är det en fråga där socialdemokratin är splittrad, och en rad andra sossar skrev i en annan artikel att det är konstigt att det är acceptabelt att ta ut vinst på att bygga en skola men inte att driva den, eftersom det är samma skattepengar vi snackar om. Man pekar också på hur de riktigt stora förlorarna kan vara föräldrakooperativ etcetera. Bra rutet.

Inga kommentarer: