onsdag, januari 21, 2009

Det ständiga s-receptet.

Det går bra nu, sa Carl-Henric Svanberg och presenterade kvartalsrapporten för Ericsson med en vinst på 3,9 miljarder. Men som bekant så är det finanskris i världen och enligt Ericssons analyser så har den inte slagit till med full kraft ännu. För att kunna hantera detta behövs det åtstramningar på 10 miljarder samt en nedskärning av 5000 personer varav 1000 personer i Sverige. Det är förstås ytterst beklagligt för de drabbade personerna, men rimligt tänkt utifrån företagets perspektiv som måste stå pall krisen.

Socialdemokraterna gör dock som de alltid försöker göra när det blir arbetslöshet. De skriker UTBILDNING! och glömmer påpassligt nog att det inte var en bra arbetsmarknadsåtgärd förrut och inte är en särskilt bra lösning nu heller.

Så här. Om du inte har en högre utbildning och vill ha det, tänker dig att framtiden för dig är i en bransch där du vinner på att ha det, då är det väldigt bra att börja plugga nu. Rid ut lågkonjunkturen och när du kommer ut med en fräsch examen (av hög kvalitet!) så ser arbetsmarknaden bättre ut. Men alla vill ju inte bli akademiker. Det finns jäkligt mycket annan bra kompetens som allt för ofta glöms bort, och det tyvärr allt för ofta av dem som säger sig företräda arbetarna. Metta Fjelkner skriver en väldigt bra debattartikel i dag om att nya gymnasiet borde satsa på eliten.

Sverige får inte fastna i fällan att återigen bara se kvantitativa lösningar där högre utbildning (eller spetskompetenslyft) blir en fin lösning på att frisera siffror.

S kritiserar regeringen för deras passivitet. Om man menar att man saknar mörkade siffror och menlösa kurser så är det ingen aktivitet jag vill ha.

Inga kommentarer: