Har inte hittat länken ännu, men från dagens GP ialla fall
Många vägar till få jobb
- Tuff arbetsmarknad för den som gått journalistutbildning
Funderar du på att bli journalist? Välj då utbildning med omsorg. I Sverige vet ingen riktigt hur många journalistutbildningar som finns, och kvaliteten varierar.
I Sverige kan vem som helst starta en yrkesutbildning, så till vida yrket inte kräver någon legitimation. Skolan, eller lärosätet, får betalt per elev som avslutat sina studier. Det gör det lockande att starta utbildningar inom populära yrken.
Ett sådant yrke är journalist. Exakt hur många journalistutbildningar det finns i Sverige vet ingen. Någon säger 15, någon annan 25. På Journalistförbundet tror man att båda kan stämma.
- Det finns väldigt många journalistutbildningar i dag. Flera av utbildningarna håller en mycket låg kvalitet i flera avseenden, vilket skapar dåliga förutsättningar för studenterna att lyckas på den redan tuffa arbetsmarknaden säger Justus Bennet, ombudsman på Journalistförbundet, SJF.
Enligt honom finns det ungefär 20 olika utbildningar. Tillsammans pumpar de ut närmare 1 000 journalister varje år. Det är ungefär dubbelt så många som marknaden kan svälja. Journalistförbundet driver därför frågan mot Högskoleverket och menar att antalet utbildningar måste minska för att bättre motsvara arbetsmarknadens efterfrågan.
Brister måste åtgärdas
Men på Högskoleverket kan man inget göra. Under 2006 genomfördes en undersökning av de journalistutbildningar som leder till en kandidatexamen. Det var sju stycken.
- Vi fann en del brister på flera av utbildningarna, vilka vi kräver ska åtgärdas om vi inte ska dra in examinationsrätten, säger Helena Järpelid på Högskoleverket.
De övriga journalistutbildningarna har Högskoleverket ingen koll på, varken när det gäller utbildningskvalitet eller intagning. Därför kan ingen säga hur många de är.
På fackförbundet Saco är man kritisk. Framför allt mot utbildningar inom kultur- och konstnärliga yrken, där arbetslösheten fortfarande är stor.
- Utbildningarna skickar ut studenter utan att lära dem vad som krävs för att överleva på marknaden. Studenterna måste ha en större koppling till arbetslivet och dessutom vara mer förberedda på att starta eget, säger Eva Westerberg, ordförande för Saco Studentråd.
Hon tycker också att utbildningarna tydligt ska visa hur stor chansen är att få jobb efter utbildningen.
- Det borde framgå i utbildningkatalogerna hur många studenter som fått jobb efter sin utbildning. Många skolor har den informationen och om den blev offentlig skulle studenter kanske lättare kunna välja en bra utbildning, säger Eva Westerberg.
Förbundet manar till eftertanke
På Journalistförbundet håller man delvis med och uppmanar studenter att verkligen tänka innan de väljer utbildning.
- Vi avråder ingen från att bli journalist, men det är ett tips att tänka till ordentligt innan man väljer skola och börjar plugga, säger Justus Bennet.
Välj rätt utbildning
* Vilken utbildning anser arbetsgivarna är bra? Ring runt och prata med arbetsgivare innan du bestämmer dig för vilken utbildning du vill gå.
* Kolla om utbildningen har statistik på hur många som fått jobb efter avslutad utbildning. Be i såfall att få se den!
* Kontaktnät är a och o. Utbildningar där praktik ingår är nästan ett måste för att bygga upp bra kontakter i branschen - och kanske få jobb hos senare.
* Vilka är lärare på skolan? Vilken utbildning har de, yrkeserfarenhet?
Tipsen från Journalistförbundet och Saco
Många användningsområden för en hyrcontainer
6 månader sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar