tisdag, februari 09, 2010

Akademikers politiska sympatier

Henrik Jordahl, Lotta Stern och Niclas Berggren har undersökt svenska akademikers politiska sympatier. Det är intressanta resultat, om än inte särskilt överraskande. Det finns högerämnen, mittenämnen med viss vänsterövervikt och vänsterämnen. Bland de första återfinns företagsekonomi, nationalekonomi och juridik, bland mitten ämnena statsvetare och ekonomiska historiker, och bland vänsterämnen socionomer och genusvetare.

Med många år inom akademikernas centralorganisation, Saco, så känner jag igen mönstret hos många studenter. Niclas Berggren problematiserar detta i sin blogg och skriver att det kan finnas nackdelar med att studenter inom "högerämnen" undervisas av lärare med högersympatier, och de inom "vänsterämnen" av vänstersympatisörer om lärarna låter sina personliga åsikter skina igenom, och om studenterna då låter sig påverkas av detta. Frågan kan ju då också ställas om det är fler studenter med högersympatier som söker sig till juridik och företagsekonomi? Vad är hönan och vad är ägget?

Uppdaterad: Äras den som äras bör. Självfallet kom jag denna undersökning på spåren genom dagens ledare signerad Per Gudmundsson.

Inga kommentarer: