onsdag, maj 13, 2009

Hotet mot det öppna samhället

Läste om den obehagliga utvecklingen i Vännäs. Ett 40-tal flyktingar har fått tvångsevakuerats. Nej, den lynchmobb som beskrivs är inte från den amerikanska södern och det handlar inte om Ku Klux Klan även om det finns skrämmande likheter. De uppretade folksamlingar som trakasserade ortens arabisktalande flyktingar, skrek, hotade och kastade sten genom fönstren finns i Sverige. I Vännas. I helgen.

Främlingsfientligheten växer i hela Europa. I Storbritannien finns det till exempel goda chanser för British Nationalist Party att ta sig in i Europaparlamentet, ett parti som i Sverige närmast är länkat till Nationaldemokraterna.

I kväll anordnar Timbro och Arena Idé ett seminarium på Kulturhuset om det öppna samhället och hoten mot det, där professor Sverker Gustavsson inleder med en idéhistorisk tillbakablick och lärdomar av 30-talet. Markus Uvell, tidigare vd för Demoskop, numera opinionsanalyschef i Svenskt Näringsliv, ger sin bild av drivkrafterna bakom stödet för Sverigedemokraterna. Björn Fries, tidigare kommunalråd i Karlskrona, numera chef för forsknings- och utvecklingsenheten inom Socialtjänstförvaltningen i Stockholms stad, berättar om sina erfarenheter av arbete med främlingsfientliga grupper. Därefter ett samtal mellan dessa tre som leds av Maria Rankka, vd för Timbro, och Boa Ruthström, chef för Arena Idé.

Den typen av diskussioner som behövs.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fria Nyheter skriver idag 090513:

Bråken i Vännäs var en hämndaktion.
Flera vännäsbor, såväl infödda som invandrare, delar uppfattningen att helgens bråk i Vännäs var en hämndaktion. Det skriver Västerbottens Folkblad idag. Under fredagskvällen hade ett 30-tal ungdomar samlats vid en kiosk där oroligheter uppstod. Det finns dock inget som talar för ett samband med de tre flyktingar som sitter häktade för en gruppvåldtäkt i Skellefteå.
Tidigare under veckan blev en tonårstjej överfallen av tre flyktingar som slog henne i ansiktet. Enligt uppgifter i Västerbottens Folkblad fick tjejen en tand utslagen, blått öga samt en skada vid tinningen. Misshandeln har polisanmälts. En av de misstänkta flyktingpojkarna ska även ha hotat andra ungdomar med kniv.
Dessa händelser ska tillsammans med andra incidenter ha utlöst helgens bråk och enligt en inblandad hade den urartade hämndaktionen inga rasistiska förtecken. En invandrad näringsidkare som känner till ungdomsproblematiken i Vännäs stödjer ungdomarnas tolkning.
Näringsidkaren säger till Västerbottens Folkblad att “många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer”.
Han uttalar också att det är flyktingar som startar bråken eftersom “många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till”. Näringsidkaren vill se åtgärder som kurser i svenska regler eftersom det “inte räcker med att bara betala ut socialbidrag”.

Länk 1: http://frianyheter.wordpress.com/2009/05/13/braken-i-vannas-var-en-hamndaktion/

Länk 2: http://www.folkbladet.nu/?p=145588#comment-111750

/ Observer
Läs och lär

Mikaela sa...

Och? Vad vill du säga med den kommentaren? Att hämndaktioner är okej? Det är aldrig okej att hämnas eller att straffa andra för vad någon annan ev har gjort. I ett demokratiskt samhälle med rättsväsende är det heller aldrig okej att ta lagen i egna händer.