söndag, januari 14, 2007

Ur gårdagens Corren

Bättre regionala högskolor är ett led i kampen mot den sociala snedrekryteringen, anser två representanter för studentrörelsen.

I Högskoleverkets och SCB:s senaste analys kring den sociala snedrekryteringen ser vi att klassamhället fortfarande frodas. 70 procent av barnen från tjänstemannahem har påbörjat en högre utbildning vid 25 års ålder. Samma siffra för barn från arbetarhem är 25 procent. Den sociala snedrekryteringen riskerar att konservera de klasskillnader som redan råder.
Den sociala rekryteringen skiftar också starkt mellan olika utbildningar och lärosäten. Tyvärr kan man ana bostadsproblematiken bakom statistiken. Kommer du ifrån ett hem utan stark ekonomi har du sällan råd eller kontakter att hitta en bostad i en storstad.

Här spelar därför de regionala högskolorna med sina bostadsgarantier en stor roll.
SCB:s undersökning visar också att de regionala högskolorna fyller en allt större funktion för att minska snedrekryteringen till högskolan. Vid de lärosäten som är relativt nya och ligger långt ifrån storstäderna ökar andelen arbetarbarn som studerar.
Därför är det viktigt att satsa även på de högskolor som ligger utanför storstadsområdena. Vi tycker det är viktigt att alla får en chans att studera, på schyssta villkor.

För tyvärr är det så, att även om vi kan vara nöjda med att studenterna från arbetarhem söker sig till regionala högskolor, kan vi inte bortse från de kvalitetsbrister som blir allt mer uppenbara på de mindre högskolorna. Vi vet att små enheter har svårare att genomföra större forskningsprojekt, att lärare vid mindre högskolor i lägre grad är disputerade än de vid större universitet samt att studenterna när de kommer ut på arbetsmarknaden får en lägre lön.
Därför måste man börja tänka nytt vad gäller de regionala högskolorna. En undermålig utbildningskvalitet skapar en illusion av högskolans värde.Vi är övertygade om att de regionala högskolorna kan fylla en viktig funktion men krafttag måste tas, till exempel genom större forskningssamarbeten och en tydligare specialisering. Många av de regionala lärosätena runt om i landet har naturliga förutsättningar för vissa forsknings- och utbildningsuppgifter.

Låt oss heller inte stanna vid landsgränserna. Regionuniversitet som är landsöverskridande skulle kunna vara en möjlighet för många av våra högskolor och universitet att bredda sin forskningskompetens samtidigt som man behåller rekryteringen av studenter från arbetarhem.
För att hela landet ska leva krävs ordentliga satsningar på utbildningar vid alla lärosäten. Det krävs nytänkande och inte minst en vilja att minska klassklyftorna. Ansvaret vilar tungt på regeringen.

Utbildningsminister Leijonborg – hur länge ska utbildning förbli en klassfråga?

Eva Westerberg, ordförande SACO Studentråd
Magdalena Streijffert, ordförande s-studenterna


Passar även på att ge David en officiell ursäkt, Corren tog bort ditt namn på eget bevåg. Du ska ha en massa cred för artikeln!

Inga kommentarer: