måndag, januari 25, 2010

Den nya jämställdhetspolitiken

Stina Morian tvittrar om att hon fnissar åt att Schlingmann kommer tvinga Göran Holm att införa genus i förskolan i Vellinge. Det finns ingen hejd på det nya i moderaterna.

Det handlar förstås om Moderaternas nya jämställdhetspolitik.
Allt för länge har metoden att diskutera jämställdhetsfrågor inom stora delar av borgerligheten varit att inte diskutera det alls. Man kan nästan dra liknelser - men åt andra hållet- med den pågående debatten på Aftonbladets kultursidor om Arena Idé där kritiker menar att man ägnar för lite tid åt klasskamp och för mycket tid åt att diskutera sexuell frigörelse. Diskussioner om jämlikhet mellan könen tar utrymme från skattepolitik.

Nu är ju dock skattepolitik i allra högsta grad också en fråga om jämställdhet, där mer pengar i plånboken för t ex vårdbiträden skapar många nya möjligheter. Eller t ex den fria företagsamheten, och de valfrihetsreformer som införts inom välfärdsområdet. En av de största jämställdhetsreformerna på bra länge där många kvinnor som tidigare vantrivts med sina begränsade möjligheter att välja arbetsgivare fått möjligheten att antingen välja till eller välja bort eller skapa sitt eget företag. Dessutom har de som stannat kvar i det offentliga ändå tjänat på det då kvaliteten ökar även där då konkurrensen blir större.

Men nu är det ju då jämställdhetscertifiering av förskolor som är på tapeten i stället. Kvotering i styrelser har man redan sagt att man kommer köra på 2014 om inte andelen kvinnor i styrelser ökar. Att politiker ska tvinga företag att anpassa hur deras ledningar ser ut är riktigt galet. På Newsmill säger Kristdemokraternas gruppledare att de vänder sig bestämt mot kvoteringen. Vad säger Centerpartiet och Folkpartiet?
Uppdaterad: Annie uppmärksammar mig på att Maud Olofsson är förvånad över moderatkravet och tycker att det är ett långt långt steg till kvotering. I artikeln berättas också att Folkpartiet är emot.

Sedan kan man säga som någon klok sa i helgen:
Tja, antingen får vi kvotering, eller så får vi kvotering OCH Lars Ohly. Valet är enkelt.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Centerpartiet säger såhär:
http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3391018

Nej till kvotering.

Eva Cooper sa...

Tack, ska genast uppdatera!