torsdag, maj 03, 2007

Skuggbudget

Igår hade jag en trevlig lunch i riksdagen med Anna med mycket bra utbyten kring entreprenörskap och även den gamla SACO Studentrådshjärtefrågan treterminssystemet.
Träffade på Hanna i matsalen där och fick tillfälle att beundra hennes förlovningsring.

Åt middag med Fredrick och fick då fler möjligheter att beundra tjusiga saker, denna gång inredningen på En annan salladsbar.

Idag kom Sonia Karlsson från finansutskottet och berättade om socialdemokraternas skuggbudget. Eftersom socialdemokraterna likväl som regeringen har pinsamt lite delar om studenter i sin budget (till skillnad från MP) så påpekade jag förstås det. Ett av försvaren var just "men det har inte regeringen heller". Nej, men hur skulle det vara bättre för det? Jag menar fortfarande att det finns en rad saker att göra för studenter- och det spelar ingen roll om Leijonborg säger att det kommer om ett år! Studenterna är trötta på att vänta, och trötta på att få höra att alla eventuella problem mer eller mindre är påhittade för att "studenterna är det ändå inte synd om". Säg det till ensamstående föräldrar som studerar med drygt 7000 kr i mån från CSN, eller studenter som blir återbetalningsskyldiga pga sommarjobb som blev mer lönsamt än man trodde, eller studenter som inte får möjligheten att kunna vara deltidssjukskrivna utan måste avstå helt från studierna vid sjukdom pga stelbenta system. Kom ihåg att ni är en elitgrupp som är priviligierade och kommer få jättebra betalt sen. Allihopa. Mmmm... eller hur.

Det är lustigt hur målsättningen om att femtioprocent av befolkningen ska läsa vidare inte påverkat bilden av att studenter och akademiker är en egen klass med garanterade gräddfiler. Jag får det inte att gå ihop.

Inga kommentarer: