onsdag, maj 23, 2007

Lärarförbundet om kongressen

Lärarförbundet har skrivit om kongressen och där finns jag med:

I ett Europa där anställningstryggheten och kollektivavtalen alltmer ifrågasätts står de fackliga organisationerna inför utmaningen att med professionell gemenskap och tryggare villkor organisera fler medlemmar. Denna vecka samlas över 600 fackliga representanter från 35 länder till Europafackets kongress i Sevilla för att diskutera bl.a. dessa frågor.

- Europafacket får nu ett handlingsprogram som pekar ut organisering som en viktig uppgift för de fackliga organisationerna. Alla europeiska fack anser att det är viktigt att göra det mer attraktivt att organisera sig fackligt både för att utveckla yrkesfrågorna och för att förbättra villkoren i anställningen, säger Eva-Lis Preisz, ordförande i Lärarförbundet, på plats i Sevilla som en av TCOs företrädare på kongressen.

- Yngre och välutbildade yrkesutövare måste ha nytta av det fackliga medlemskapet, och därför är det viktigt att alla fackliga organisationer förändrar den fackliga verksamheten till både form och innehåll. Europafacket skapar nu ramar för att vi ska kunna utveckla ett samarbete inom och mellan länderna för att åstadkomma denna förändring, sade Eva-Lis Preisz i sitt anförande på kongressens första dag.

Många talare pekade på vikten av att självkritiskt granska den fackliga verksamheten och pröva nya former för att organisera fler och öka den fackliga styrkan. Eva Westerberg, SACOs studeranderepresentant på kongressen pekade på vikten av att förändra arbetsformerna för att attrahera yngre medlemmar.

- Ska vi klara att organisera professionella och välutbildade yrkesgrupper i framtiden måste vi satsa tid och energi på en långsiktig förändring. Det stora jobbet måste vi göra i de nationella organisationerna, men Europafacket har en viktig roll att fylla. Jag tror att vi inom Europa har mycket att lära av varandra och att vi kan ha stor nytta av varandras kunskaper och erfarenheter om vi hjälps åt.

... och texten i dess rätta miljö med bilder på Eva-Lis finns här

Inga kommentarer: