fredag, april 09, 2010

Framtidens utmaning

I går var jag och Victor till Visby för att titta på vår lokal till Timbro och Arena Idés gemensamma kommissions seminarium i Almedalen. Vårt uppdrag blev onekligen extra aktuellt med tanke på att gårdagen också bjöd på ett offentliggörande av SKL:s programberedning om välfärdens finansierings rapport. Med braskande rubriker kan vi läsa att om man inte försöker lösa finansieringsutmaningen så kommer vi behöva höja skatten med tretton kronor. Det är förstås omöjligt med en sådan skattechock, men det visar på det framtida behovet.

Genom en snabb runda i bloggosfären ser jag att Peter Andersson tolkar rapporten som ett bevis på att skattesänkningar är fel, vilket är att göra det för enkelt för sig. Vidare ser jag att bland annat Thomas Böhlmark och Magnus Andersson kallar rapporten för meningslös. Det håller jag absolut inte med om. Rapporten är en viktig bit i arbetet för att väcka de politiska partierna, och skattechockssiffran används för att visa på hur stort finansieringsproblemet faktiskt är. Kikar man vidare i SKLs rapport så radar de upp ett antal förslag för hur finansieringen kan lösas. Det finns inte EN lösning (som t ex en kraftig skattehöjning) utan det kommer att behövas ett antal.

Det är bra att SKLs beredning som består av politiker från alla riksdagspolitiker så övertygande enas kring att det finns ett framtidsproblem. Tidigare har det varit experter som pekat på denna framtida kris, och partierna har blundat. Timbro och Arena Idés gemensamma kommission kommer förhoppningsvis ta SKLs tankar ett steg längre. Målet är förstås en offentlig utredning som kommer att leda till en förändring.

2 kommentarer:

Magnus Andersson sa...

Fast jag skriver att den är meningslös om man inte diskuterar grundproblemet i vården och omsorgen.... inte annars ;)

Eva Cooper sa...

Hah, om man ska vara noga så kan man läsa att du tycker att rapporten är meningslös men att den skulle vara värd något om man diskuterade grundproblemet. Meningslös var rapporten ändå ;)

"Att släppa såna här meningslösa rapporter är inget värt om man inte vågar diskutera grundproblemet i svensk vård och omsorg."