När jag sitter och tittar igenom mina anteckningar från hearingen Kvalitetsindikatorer för resurstilldelning i högre utbildning så slås jag av vilken viktig roll akademikerförbunden kan och bör spela. Till exempel pratade Poolias Åsa Edman Källströmer om hur de nyexaminerade studenterna i många fall saknar arbetslivserfarenhet samt en förståelse för vilka tjänster och vilka löner de kan begära. Typisk coachning från facket som behövs!
Företagen saknar å sin sida kunskap om nya utbildningar som har andra inriktningar än de traditionella. Här bör universiteten och högskolorna inspireras av till exempel Företagsekonomiska Institutet vars vd Magnus Rolf berättade om deras starka varumärkestänkande mot både individ och företag. Men stort ansvar ligger också på studenten, det är du som är experten och det är du som ska kunna förmedla din kompetens. Det kan man behöva hjälp med ibland, och det kan ditt fackförbund hjälpa dig med.
Poolia hade också gjort en undersökning bland de som aspirerade till nya tjänster genom dem. De fick dela ut 100 poäng mellan Rätt utbildning Rätt erfarenhet samt Rätt attityd på frågan "Vad är viktigast för att få ett jobb?" Samma fråga hade ställts till företagen. De sökande hade en övervikt på Rätt utbildning. Företagen en tydlig övervikt på Rätt attityd. Det behövs mer än utbildningen, din kompetens vässas på så många andra ställen också.
Mycket självklarheter egentligen, och ändå är det uppenbart att någonstans går det fel.
Många användningsområden för en hyrcontainer
7 månader sedan
2 kommentarer:
Jag skulle säga att från min erfarenhet är det viktigt att arbetsgivarna kommunicerar detta.
Detta är också klart beroende på vilket yrke det handlar om, så som att för läkare är utbildningen en väldigt viktig grundsten, medan ekonomer och ingenjörer kan göra små till medelstora förändringar i deras "yrke"/roll som utbildningen leder till, där attityd då blir viktigare.
Framförallt kan det vara intressant att veta hur en person med "fel" attityd kan utveckla detta till "rätt" attityd. Går det? Är det "dött lopp" om du har en något snedvriden attityd enligt en potentiell arbetsgivare men du är beredd att försöka förändra den?
Sist men inte minst, faktumet att "utbildning som ska leda till jobb" och att vi studenter går 4-5 år på en högskola i en utbildning där nästan alla studenter siktar på ett jobb efter utbildningen leder nog till denna koppling. Mera aktiviteter på skolorna och som karriäraktiviteter för att utveckla och reflektera över studentens attityd kanske blir viktigt i framtiden?
Ja, Poolia jobbar ju inte med läkare främst!
Intressant var också att det inte gick riktigt att få svar på vad rätt attityd var. Det är ju rätt relevant i sammanhanget.
Skicka en kommentar