söndag, januari 31, 2010

Vinterpromenad

Mitt på Söder idag




fredag, januari 29, 2010

Högerns I-pod

Högerpolitiker har nästan alltid sämre musiksmak än sina kollegor på vänsterkanten, skrev Fredrik Strage för några dagar sedan. Jonathan Liberman beslutade sig för att undersöka hur "högerns högborg" Timbro och Neo egentligen stod rent musikaliskt. Och resultatet ser ni här:

onsdag, januari 27, 2010

Vill ni utöka styrelsen utan att kvotera?

Tänkte tipsa er om Paulina Neudings utmärkta artikel på Newsmill, och upptäckte att jag av rent egocentriska skäl också borde göra det. Jag nämns nämligen i en av kommentarerna under rubriken "Vill ni utöka styrelsen utan att kvotera?"

Så, hit me med era förfrågningar nu valberedningar!

Debatt

Förra veckan blev jag i närmare en timme intervjuad av SVT Debatt kring valrörelsen. I slutändan blev det inte av att jag åkte till Göteborg, och när jag tittade på programmet insåg jag att det kanske var lika bra det. Jo, det var mindre stökigt än vanligt och många av deltagarna hann faktiskt till och med prata till punkt, men jag hade nog knappast fixat att hålla mig lugn.

Några favoritcitat (tagna ur minnet):
-Du menar att integrationen är ett problem!
-Nej, jag sa att jag tror att det blir en viktig valfråga
-Du tycker att det är ett problem!

- Vi skulle ha tagit några miljarder och köpt SAAB för skattepengar för då hade det åtminstone varit svenskt fortfarande.

- Varför behöver de som jobbar få mindre i skatt? Var fjärde väljare är över 65 år, och om pensionärerna mobiliserar sig så blir det skillnad.

Den sistnämnda kommentaren kom från en man som varit aktiv i en pensionärsorganisation. Nu är ju alliansen, om än bara strax över 51%, de som har störst stöd hos väljare över 65 år. Mycket riktigt är var fjärde väljare över 65 år, men det borde ju också då betyda att en mobilisering skulle se lite annorlunda ut än vad han hade tänkt sig.

Jag ska också säga att min kontorskollega Johan Ingerö skötte sig mycket bra i programmet.

tisdag, januari 26, 2010

Välfärdens hjältar

Under hösten har jag intervjuat ett antal väldigt inspirerande människor som alla driver egna företag - antingen ideella eller vinstdrivande - inom välfärden. Det handlar om äldreboenden, förskolor, arbete med hemlösa etcetera. Mina intervjuer, tillsammans med en analys om den viktigaste jämställdhetsreformen på några årtionden och en överblick kring varför det är viktigt med företagande inom välfärden har nu samlats i skriften Välfärdens hjältar som släpps den 18 februari.

Efter presentationen följer en bredare välfärdspolitik debatt med inga mindre än socialminister Göran Hägglund (KD) och Ylva Johansson, (S), välfärdspolitisk talesperson.

Jag tror att det blir en riktigt bra lunch- och ja, jag är förstår riktigt riktigt partisk.

måndag, januari 25, 2010

Utredning om "hobbykurser"

Jag har tidigare bland annat ifrågasatt bloggkurser och studiemedel för civil olydnad. Nu ska åtminstone den första delen, som sker på högskolan, utredas. Regeringen ger nämligen Högskoleverket i uppdrag att gå igenom kursutbuden och se om alla kurser är akademiska till sin karaktär.

Apropå bloggkursen i Borås så ska det sägas att det absolut inte behöver vara en kurs som inte håller måttet enligt Högskoleverket. Som den kursansvarige läraren Monica Lassi säger i en intervju i DIK Forum så är ambitionen att studera bloggar akademiskt. Det skulle jag säga snarare är en nödvändighet för alla som studerar media och information.

Men utredningen är som sagt välkommen. Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz säger:
– Allmänheten ska känna förtroende för verksamheten inom högskolan, de ska veta att pengarna går till akademiska kurser. Och studenterna ska inte lockas att gå kurser som högskolorna påstår är akademiska, men inte är det. Det är att lura studenterna.

Den nya jämställdhetspolitiken

Stina Morian tvittrar om att hon fnissar åt att Schlingmann kommer tvinga Göran Holm att införa genus i förskolan i Vellinge. Det finns ingen hejd på det nya i moderaterna.

Det handlar förstås om Moderaternas nya jämställdhetspolitik.
Allt för länge har metoden att diskutera jämställdhetsfrågor inom stora delar av borgerligheten varit att inte diskutera det alls. Man kan nästan dra liknelser - men åt andra hållet- med den pågående debatten på Aftonbladets kultursidor om Arena Idé där kritiker menar att man ägnar för lite tid åt klasskamp och för mycket tid åt att diskutera sexuell frigörelse. Diskussioner om jämlikhet mellan könen tar utrymme från skattepolitik.

Nu är ju dock skattepolitik i allra högsta grad också en fråga om jämställdhet, där mer pengar i plånboken för t ex vårdbiträden skapar många nya möjligheter. Eller t ex den fria företagsamheten, och de valfrihetsreformer som införts inom välfärdsområdet. En av de största jämställdhetsreformerna på bra länge där många kvinnor som tidigare vantrivts med sina begränsade möjligheter att välja arbetsgivare fått möjligheten att antingen välja till eller välja bort eller skapa sitt eget företag. Dessutom har de som stannat kvar i det offentliga ändå tjänat på det då kvaliteten ökar även där då konkurrensen blir större.

Men nu är det ju då jämställdhetscertifiering av förskolor som är på tapeten i stället. Kvotering i styrelser har man redan sagt att man kommer köra på 2014 om inte andelen kvinnor i styrelser ökar. Att politiker ska tvinga företag att anpassa hur deras ledningar ser ut är riktigt galet. På Newsmill säger Kristdemokraternas gruppledare att de vänder sig bestämt mot kvoteringen. Vad säger Centerpartiet och Folkpartiet?
Uppdaterad: Annie uppmärksammar mig på att Maud Olofsson är förvånad över moderatkravet och tycker att det är ett långt långt steg till kvotering. I artikeln berättas också att Folkpartiet är emot.

Sedan kan man säga som någon klok sa i helgen:
Tja, antingen får vi kvotering, eller så får vi kvotering OCH Lars Ohly. Valet är enkelt.

torsdag, januari 21, 2010

Byråkratexplosionen

Som jag skrev om strax efter jul släpptes i mellandagarna en ny kommungranskning av Timbro. Det är nationalekonomen Johan Kreicsbergs som studerat vilka personalgrupper som har prioriterats när kommun och landstingssektorn expanderat under 2000-talet. Sveriges kommuner och landsting (SKL) var kritiska och menade att siffrorna från SCB inte stämde med kommunsektorns egna uppgifter.

Så den 8 februari ska saken diskuteras. SKLs vd Håkan Sörman, kommunminister Mats Odell och Johan Kreicsbergs kommer alla på en debattfrukost. Många bloggare har skrivit om rapporten, hoppas att ni också tar chansen att komma och diskutera byråkratexplosionen och om den finns!

tisdag, januari 19, 2010

Fyra och en halv månad.

Ebba von Sydow har som säkert bekant är lämnat Bonnier till förmån för SVT där hon är innehållsansvarig för satsningen på Victoria och Daniels bröllop. Hon har även börjat blogga på SVT och skriver att det i dag är på dagen fem månader kvar till bröllopet.

OMG.

Det betyder att det är fyra månader och två veckor kvar till mitt och Eirans dito. Det är ju faktiskt ingenting! Jag har ingen innehållsansvarig, men jag har en maid of honour och jag har min rosa anteckningsbok. Det är faktiskt en bra start bara det.

Allianspartisekreterarna

Idéfrukost med alliansens partisekreterare. Just nu diskuteras hur Sverige skulle se ut 2014 om alliansen vinner det kommande valet. Erik Ullenhag vill förstås att vi ska handla med euro. Lennart Sjögren säger att vi kommer se i backspegeln och undra hur vi kunde ha så långa köer inom vården under 2000-talet, 2014 kommer vårdvalet gett ordentligt resultat. Läraryrket ett av de mest attraktiva yrken, säger Ullenhag vidare. Per Schlingmann uppmanar både moderater och övriga Allianspartier att ha en bättre framtidsdiskussion och på det sättet också mer attrahera unga väljare. Anders Flanking är just nu lite försenad från Bromma så hans kommentarer får vi vänta på.

Hela idéfrukosten kan ses på Bambuser.

fredag, januari 15, 2010

Hälsoval Västerbotten

Den här veckan har jag fått betala för min Skottlandsresa med en riktig dunderförkylning. Trist, men inte ett hinder för att åka till Umeå och ett seminarium om Hälsoval Västerbotten. Jag inledde och modererade den efterföljande debatten som blev riktigt lyckad. Mycket folk kom det, varav ca en tredjedel var politiker, en tredjedel företagare och resten ansåg sig vara övriga. En vårdcentral hade tom stängt idag så att hela personalen kunde komma!

tisdag, januari 12, 2010

Positivt att ta bort den så kallade positiva särbehandlingen

Med en lång bakgrund inom studentpolitiken så har jag förstås både en och annan gång diskuterat positiv särbehandling och kvotering. Båda metoderna är fel och leder utan tvivel till att skapa lika mycket orättvisa som det eventuellt botar. För några veckor sedan kom en dom i Svea Hovrätt där SLU dömdes för olaga könsdiskriminering, och i dag meddelar högskole- och forskningsminister Tobias Krantz att positiv särbehandling på högskolan avskaffas.

Äntligen!

måndag, januari 11, 2010

Tänka sig vad ett enkelt telefonsamtal kan göra.

För ett år sedan ringde Annie Johansson mig i mellandagarna . Hon ville veta lite hur Twitter fungerade eftersom hon visste att jag sedan någon vecka hade det. Inte visste jag då att Annie skulle vara den första i en lång rad riksdagsledamöter och politiker som anslöt sig till mikrobloggen.
Om det, och om andra politiska analyser kopplat till sociala medier, kan ni läsa i artikeln om runda-bord-samtalet med Annie, Stina Morian och Eric Sundström.